Ócsán forgatják Ridley Scott új sorozatát

2009.06.02. 15:28 Módosítva: 2009.06.02. 20:02
Újabb középkori produkció díszlete épül Magyarországon. A Ken Follett vaskos és népszerű középkori regényéből készülő nyolcrészes sorozaté. Cuba Gooding Jr. nyáron egy posztapokaliptikus akciófilmmel érkezhet.

Ridley Scott és Tony Scott közös cége információink szerint júniusban kezdené forgatni Magyarországon Ken Follett A katedrális című könyvének nyolcrészes sorozatverzióját. A díszleteket már gőzerővel építik Fóton, míg a katedrálist az Europa Nostra-díjas ócsai református templom helyettesíti produkcióközeli forrás szerint. A rendező a szerb-horvát Sergio Mimica-Gezzan, aki például a Hősökből és a Battlestar Galacticából jegyez néhány epizódot. A magyar produkciós cég a Mid Atlantic, ami a legnagyobb itt forgó produkciókat, köztük a Hellboy 2-t is idehozta. A katedrális költségvetése húszmillió dollár (3,9 milliárd forint) a Hungarian Film Guide adatai alapján.

A gyártásban a Tandem nevű német cég is benne van, ők szerezték meg a jogokat nyolc év küzdelem után. Nem először jönnek Magyarországra, a CIA-s Companyben egy villamost zúztak szét a Keleti pályaudvarnál és a Painkiller Jane-ben, amiben Terminátor 3-as Kristanna Loken mutánsokat semlegesített a Kozma utcai börtönben.

Follett regénye a 12. századi Angliában játszódik, és a Kingsbridge-i kolostor új perjele, Fülöp épít benne nagy nehézségek árán katedrálist. Bár a szinposzisból nem sok derül ki, annyi biztos, hogy a szerelmi szálakra nagy hangsúlyt fektetnek.

A vállalkozás sikere annyiban garantált, hogy Ken Follett könyve népszerű, harminc nyelvre fordították le és összesen tizennégy millió példányban adták el. A korábbi hírek szerint a forgatókönyvbe az írónak is lehetett beleszólása. A 89-es regény folytatása tavaly jelent meg magyarul Az idők végezetéig címmel.

Génmanipulált harcos és római katona is érkezik

A felújításra szoruló Fóti stúdióban, ahol idén újjáépül a leégett Huszárik műterem, ebben az évben is folytatják a Robin Hoodot. A Screen Daily híre szerint Magyarországra készül még Cuba Gooding Jr. is a 15 millió dolláros The Last Warrior című posztapokaliptikus akciófilmmel, bár a színész még nem írt alá szerződést. A B-filmes történetben egy genetikailag tuningolt katona szökik meg a börtönből, és egy szekusfőnököt küldenek utána.

A forgatás július közepén indul 2008 vége helyett. Az előkészületek alatt színészt is váltottak, legalábbis a produkciós cég oldalán a film plakátján még Laurence Fishburne szerepel.

A The Last Warriort a Laurinfilm hozza ide, és a magyar produkciós cég producere, Sipos Kornél áprilisban azt nyilatkozta, hogy Jude Law igent mondott a brit alvilág három generációjának történetét összefoglaló Man of a Thousand Cuts magyarországi forgatására is.

Előkészületben van még a The Eagle of the Ninth, amit Magyarországon és Skóciában forgat A dolgok állása című Russell Crowe-s thriller magyar származású rendezője. A filmben egy római katona a hű kelta szolgájával keresi a tizenöt éve eltűnt kilencedik légiót. A szolgát Jamie Bell játssza, aki a Billy Elliotban balettozott, a római katona szerepére a Step Upból ismert Channing Tatumot szeretnék leszerződtetni.