Lehotay Zoltán magának is ítélt hétmilliót

2009.06.22. 15:50 Módosítva: 2009.06.22. 16:23
Hétvégén tartották a 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, ahol az idei állami animációs támogatások is napirendre kerültek. A pénzt osztó kollégium egyik tagja hétmillió forintot nyert a legutóbbi pályázaton, a Magyar Filmművészek Szövetségének animációs szakosztálya tiltakozik.
A KAFF legjobb rövidfilmje: az Ariadné fonala
A KAFF legjobb rövidfilmje: az Ariadné fonala

A hétvégi Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) a vezetőség megbeszéléseket folytatott Lehotayval és a producerével. A 147 milliós májusi állami támogatás kiosztásakor ugyanis kiderült, hogy az ötödik legnagyobb összeget, hétmillió forintot az a Lehotay Zoltán kapta, aki tagja a pénzekről döntő kuratóriumnak, mondta el Ulrich Gábor, az animációs szakosztály vezetőségi tagja. Ez animációs körökben nagy felháborodást váltott ki, a döntést a Magyar Filmművészek Szövetségének animációs szakosztálya és a Manifeszt (Magyar Animációsfilmes Szakmai és Érdekvédelmi Egyesület) is kifogásolja.

Idén az MMK által kiosztott 147 millió forinton különben harminchárom nyertes osztozott. A legnagyobb támogatási összeg húszmillió forint, amit Közgáz Vizuális Brigádnál készülő Tom Tomiczki kalandjai kapott.

Ulrich elmondása szerint a vicc az, hogy az MMK írott szabályai nem zárják ki, hogy pénzt nyerjen, aki a támogatásról dönt. „Számunkra viszont evidens, hogy ilyen fokú érintettség kizáró ok kell legyen – mondta. - A vezetőség írt egy levelet az MMK animációs szakkollégiumának, mert ők hozták a végső döntést, de emiatt nem őket tartjuk igazi felelősnek. Lehotay szakmai tevékenységét pedig az ügytől függetlenül nagyra tartjuk."

A történet furcsasága még, hogy Lehotayt néhány évvel ezelőtt az újítás szele reptette be az MMK animációs szakkollégiumába. A fiatal animációsokat tömörítő Manifeszt előtte rengeteget reklamált, hogy a pályázati pénzeket az idős rajzfilmesek viszik el a fiatalok elől, és az erről döntő kollégium is régóta ugyanazokból az idős tagokból áll.

Nem ez az első

Az MMK történetében különben nem ez az első hasonló eset, a játékfilmeseknél egy Jancsó-film kapott úgy 120 milliós támogatást, hogy az operatőr Grunwalsky Ferenc, az MMK elnöke volt. Bár akkor a többen a lemondását követelték, végül az Ede megevé ebédjét operatőrét cserélték le. Hosszabb távon viszont ez is elfelejtődött, két évvel később a Nap utcai fiúk kapott úgy 190 milliót, hogy szintén Grunwalsky volt az operatőr.

Az idei animációs MMK-pályázat eredményéről Ulrich még elmondta, hogy elégedettből és elégedetlenkedőből idén is ugyanannyi volt, mint a korábbi években. Ugyanis ahogy már megszokhattuk, a nyertesek nagy része most is a Kecskemétfilm vagy a Pannónia utódja, a Magyar Rajzfilm Kft szárnya alatt pályázott. A harminchárom nyertes filmből tizenhét készül a két régi nagy stúdiónál.

Az idei KAFF a fiataloké volt

A fiatalok taroltak viszont az idei KAFF-on, a Nagydíjat Glaser Katalin vizsgafilmje, a Fin vitte, amiben pont animáció nincsen sok, viszont kedves, streetartos figurák szerepelnek benne. Többen dicsérik a legjobb rövidfilmnek választott Ariadné fonalát is, ezt a flashanimációt egy huszonéves erdélyi srác, Bertóti Attila készítette. A legjobb sorozat Alexei Alexeev Log Jamje lett, ami június elején ugyanebben a kategóriában Annecy-ben, Európa legnagyobb animációs fesztiválján is fődíjat kapott. Meglepő viszont, hogy az egészestés rajzfilmek nemzetközi versenyprogramjából az előzsűri kiszórta a Macskafogó 2-t. Ebben a kategóriában a francia A montmartre-i gyilkos nyert.