Ötmilliós tartozást halmoztak fel Koltaiék?

Délmagyarország Online
2009.10.07. 12:26
Miután Koltai Róbert chippendale-es filmjének gyártásvezetője távozott a stábból, újabb botrány pattant ki a végéhez közeledő szegedi forgatás körül. A Michael Madsen-es Magic Boys stábja ötmilliós tartozást halmozott fel helyi panzióknál. Van, aki bírósághoz fordulna. A producer szerint ma utaltak, így holnap megkapják a szállásadók a pénzt.

Több mint ötmillió forinttal tartozik szegedi panziósoknak a Magic Boys című film producere, írja a délmagyar.hu. P. Koltai Gábor tegnap megígérte, szerdán mindenkit kifizetnek, de a szállásadók azt mondják, ezt akkor hiszik el, ha megérkezik számlájukra a pénz.

"Ez már múlt idő, fel vagyok háborodva, hogy ilyen cikk jelent meg - reagált a hírre P. Koltai, Koltai Róbert fia. - Tény, hogy volt egy kis csúszás, de ma utaltunk, holnap megérkezik a szállásadók számlájára a pénz."

A bürokrációt hibáztatják

"A csúszás oka, hogy lassú és bürokratikus a filmfinanszírozás - tette hozzá. - A Magyar Mozgókép Közalapítvány 82 milliós támogatásának jelentős része még nem érkezett meg, most kezdett befolyni, sok héttel azután, hogy megkaptuk az értesítést a pozitív döntésről. A Megy a gőzösnél ez nem tartott ennyi ideig. Most belecsúsztunk például egy szabadságolási periódusba, heteken keresztül azt közölték, nem tudnak velünk foglalkozni."

Michael Madsen a Magic Boys forgatásán. Klikk!

Miután késve készült el a támogatásról szóló szerződés, a minden magyar filmnek járó húszszázalékos adókedvezményt sem tudták időben lehívni. "Ezzel duplán kerültünk cashflow-csapdába" - jelentette ki P. Koltai. Az MMK sajtófőnökét megkerestük, de még nem értük el.

Nyolcmillióig a város állta a szállást

A Magic Boys című magyar-angol-kanadai koprodukciós Koltai-film 50-60 fős stábja kilenc szállodában és panzióban éjszakázott, amikor Szegeden forgatott. Szeged többféleképpen támogatta a produkciót: biztosította a forgatáshoz szükséges helyszíneket, közterületeket és közintézményeket, három héten át vendégül látta a stábot.

Erről a város és a Koltai Róbert színész-rendező fia, P. Koltai Gábor által vezetett Wyvern Images produkciós cég támogatási szerződést írt alá. A szegedi az önkormányzat és a produkciós cég megállapodást kötött a Novotellel és a Royal Szállóval a stáb elhelyezésére. Az önkormányzati támogatás szerint a város bruttó nyolcmillió forintig vállalta a szállásköltségeket. Ez a keret ki is merült.

A Novotelben és a Royalban a Délmagyarország érdeklődésére azt mondták, nem tartoznak a filmesek. Nem úgy a kisebb szegedi szállásadóknak. A panziósok arra panaszkodnak, hogy többszöri ígérgetés ellenére sem fizették még ki nekik az ötmillió forintos tartozást.

Vinnie Jones is szerepel benne. Klikk!

MIndig azt ígérték, hogy holnap fizetnek

"Nálunk csak egy éjszakát fizettek ki készpénzben a huszonegyből, és úgy volt, hogy a többit nyolc napon belül átutalással rendezik" – nyilatkozta a Délmagyarnak Makalicza Lajos, az alsóvárosi Marika Panzió tulajdonosa. Miután lejárt a határidő, többször felhívta a produkciós céget, ahol mindig azt ígérték, másnap fizetnek. Később levélben szólította fel őket, de erre nem is válaszoltak, állítja. Ha egy héten belül nem rendeznék a számlát, bírósághoz fordulna.

A Délmagyarban felsorolt szállásadók közül a legnagyobb tartozást, hárommillió forintot, a Mosoly panziónál halmozták fel a filmesek.

A Magic Boys forgatásából még négy nap van hátra. A film két vidéki gyári munkásról szól, akiket Pindroch Csaba és Szabó Győző játszik. Miután véletlenül tudomást szereznek egy több millió dolláros csalásról, chippendale fiúknak álcázzák magukat és Londonba menekülnek. Itt egy chippendale-fiúból lett maffiózóba botlanak, akit Michael Madsen alakít. Vinnie Jones fehér galléros bűnözőt játszik, akinek Magyarországon is vannak érdekeltségei.