Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Roman Polanski a börtönben is rendez

2009.10.15. 12:52
Roman Polanski aznap fejezte be a The Ghost című politikai thriller vágását, amikor letartóztatták Svájcban. Befejezheti a film utómunkálatait, miközben arra vár, hogy kiadják-e Amerikának, ahol akár harmincéves börtönbüntetés is várhat rá megrontásért.

Roman Polanski zürichi börtönében fejezi be a februári Berlinaléra szánt The Ghost (A szellem) című filmjét, közölte Robert Harris, a politikai thriller forgatókönyvírója.

Harris a The Times brit napilapnak elmondta, a rendező ugyan valószínűleg nem telefonálhat, de kommunikálni azért tud, így cellájából is irányítja a produkció utómunkálatait. Többek között rendelkezett már a filmzenével kapcsolatban is.

Az író szerint más kérdés, hogy mit gondolnak majd az emberek a filmről. "Nem tudom, vajon felül tud-e emelkedni a produkció azokon a körülményeken, amelyekben a rendező találta magát?" - vetette fel Harris.

A The Ghost Harris regénye nyomán készült. A könyv megosztotta a brit közvéleményt, mert főhőse, egy fiktív brit kormányfő nagy hasonlóságokat mutat Tony Blair volt miniszterelnökkel, akit sok bírálat ért, mivel a végsőkig kiállt az Egyesült Államok mellett a terrorizmus ellen kezdett háborúban. A főszerepet Pierce Brosnan alakítja.

Harris elmondta: Polanski éppen letartóztatása napján fejezte be a film vágását. A 76 éves rendezőt szeptemberen vették őrizetbe a zürichi repülőtéren. 1978-ban megszökött az Egyesült Államokból, ahol megrontás miatt börtönbüntetés várt volna rá. Azóta Franciaországban élt, kerülte az olyan országokat, amelyeknek kiadatási egyezménye van Amerikával.

A filmes ügyvédei egyelőre nem tudták elérni, hogy szabadlábon várhassa meg Svájcban, amíg kiadatásának ügye eldől. Polanski el akarja kerülni, hogy kiadják Amerikának, mert ott harminc év után is börtön várhat rá.