Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szuperstúdiót húztak fel a leégett helyett

2009.11.20. 10:35
A két éve leégett Huszárik stúdió helyén épült új, 2000 négyzetméteres, a réginél négy méterrel magasabb, hang- és hőszigetelt stúdiót csütörtök este adták át a Mafilm fóti telepén.

511 millió forintból épült a nemzetközi produkciók fogadására is alkalmas új műterem, amiben decembertől lehet majd forgatni, közölte az Indexszel megnyitó beszéde után Tolmár Tamás, a Mafilm Zrt. vezérigazgatója. "Ez a műterem döntően a Mafilm saját forrásából (a biztosítótól kapott kártérítésből) a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatán elnyert európai úniós forrású vissza nem térítendő támogatásból és az MKB beruházási hiteléből épült" - részletezte az anyagi hátteret.

A tűzijátékkal tarkított ünnepi eseményre mindenki egybegyűlt Fóton, aki az ötvenes évektől részt vett itt forgatásokon, mintha Jancsó Miklós színművészetis évfolyamtalálkozóján jártunk volna. Persze több tucatnyi régi szakember képviselte a régi filmművészetet az eggyel fiatalabb generációból Koltai Lajostól kezdve Grunwalsky Ferencen át Martin Éva díszlettervezőig. A fiatalok közül három rendezőt fedeztünk fel a kisebb ünneplő tömegben: Szabó Simont, Török Ferencet és Faur Annát.

Tolmár TamásFotó: Huszti István
Tolmár Tamás
Fotó: Huszti István

A Szelíd varázslást adták elő filmstábnak öltözött balettáncosok a stúdió épületében az egybegyűlteknek. Ez csak azoknak okozott csalódást, akik Jancsó megjelenésével múltidézésnek egy meztelen nőt berángató lovat vizionáltak.

Magáról az épületről nem sokat mondhatunk el: a szokásos minimalista stílusban épült közepes méretű stúdióról van szó. Erre van kereslet az itthoni filmesek szerint. Nem véletlenül kong az ürességtől a jóval nagyobb Etyek, vélték név nélkül többen. A Huszárik stúdióba reklámfilmek, kisebb produkciók után februártól-márciustól várják az ajánlatot már elkérő producereket.

A stúdió technikai részleteiről a vezérigazgatót kérdeztük: a fóti gyártóbázis megfelel a nemzetközi sztendereknek, akár reklámfilmet, akár nagy nemzetközi produkciót, akár tévéfilmeket forgatnának itt, hangsúlyozta. A magassága miatt alkalmas a greenbox technikára is. A acélszerkezetű sound proof műteremben eredeti hangot is lehet venni, emellett hőszigetelt.

A filmes vállalatnak a Huszárik stúdióval öt műterme lett a már meglévő két fóti és két Róna utcaival együtt. Ez a legnagyobb. Így együtt külső díszletekkel, ruhákkal, kellékekkel és szakemberekkel látnák el a forgatásokat. A Mafilm filmes vállalat 40 embert foglalkoztat állandóan, a forgatásoknál külső cégek is bekapcsolódnak. Stábiskolát is indítottak a HSC-vel közösen abból a célból, hogy forgatásokkor szakemberben se legyen hiány.

A Mafilmnek erős éve volt, nyáron négy koprodukciós forgatással, tette még hozzá Tolmár, ami azt mutatja, hogy míg a magyar játékfilmek a szándékleveleseken és a már folyó produkciókon kívül idén nem kaptak állami támogatást, a külföldi filmgyártást az itthoni költésben nem érintette a válság. A Razzia a barakktábor díszletben, a Going Postal fantasy, a Vándor örömlány és A katedrális a középkori díszletben és a műtermekben készült.

HSC-Mafilm Stábiskola

Fél éve bízta meg Tolmár Tamás Böszörményi Gábort, hogy a Mafilmben létrehozzon egy oktatóstúdiót, majd egyszerűbbnek tűnt a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) stábiskolájával összefogni, mint a nulláról kezdeni. A három éve működő HSC iskoláról a Stábsuli titkárát, Szilágyi Nórát kérdeztük: "Tavaly 7 osztály futott, 70 tanulóval. Közösen indul az egész évfolyam novemberben, aztán tagozódnak, és a magyar filmlaborba, illetve a sparksba mennek gyakorlatra. Tél végén mehetnek a diákok forgatásra is. Június végefele van a vizsga." 30-40 százalék helyezkedik el a sikerrátájuk szerint, de forgatásra valóban felvett diákokhoz későbbre ígértek kontaktot. Ha valakinek sikerült eddig elhelyezkednie, itt jelentkezzen.