Az Avatar két Golden Globe-bal kezdi az évet

2010.01.18. 07:19
A Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelban rendezett 67. Golden Globe-gála győztese a CGI-grafika volt: az Avatar és a Fel! is két díjat hozott el, bár Jeff Bridges Crazy Heartja is duplázott. A Becstelen Brigantyknak négy jelölésből csak a legjobb férfi mellékszereplő díja jött össze. A tévés kategóriákban újoncok és veteránok is nyertek, a kábelsorozatok ismét diadalmaskodtak a network tévék felett.

A legjobb rendező James Cameron lett, aki még na’vi nyelven is köszönetet mondott az Avatar főszereplőinek , bár szerinte a díj exfeleségének, Kathryn Bigelownak járt volna A bombák földjénért. Ezek után már borítékolható volt, hogy az 500 milliós űrindiánfilm viszi el az est legfontosabb aranyszobrát, a legjobb dráma díját is.

Robert Downey Jr. utálja a hegedűt

Meryl Streep az egyik biztos befutó volt: vígjáték kategóriában az Egyszerűen bonyolultért és a Julie és Juliáért is jelölték legjobb női főszereplőnek, díjat végül az utóbbiért kapott. Itt a Nász-ajánlattal Sandra Bullock is esélyes volt, ő végül a legjobb drámai színésznő lett a fekete amerikai focistáról szóló The Blind Side-dal.

A legjobb férfi főszereplő vígjáték kategóriában Robert Downey Jr. lett a Guy Rutchie-féle akcióhős Sherlock Holmes figurájával, és rögtön azzal kezdte stand up comedynek is beillő beszédét, hogy ha elkezd a zenekar hegedülni, azonnal szétveri a házat. A legjobb drámai színész díját Jeff Bridges kapta a Crazy Heartért, amiben alkesz countryzenészt játszott. Az egész nézőtér állva tapsolt neki, mert nagyon erős mezőnyben győzött: a díjra George Clooneyt, Colin Firtht, Morgan Freemant és Tobey Maguire-t is jelölték. A Crazy Heart elhozta a legjobb betétdal díját is.

A nagy vesztesek: Becstelen brigantyk, Egek ura

A legjobb vígjáték kategóriában kiütéssel győzött a Másnaposok, és mivel a díjat eleve a főszereplők konferálták fel, az egész stáb ott vigyoroghatott a színpadon, Todd Phillips rendezőtől kezdve a tetovált Mike Tysonig. A legjobb mellékszereplő sem volt nagy meglepetés: a Becstelen brigantyk náci tisztje, Christopher Waltz kapta, bár alig lehetett felismerni mikulásszakálla miatt. Quentin Tarantino háborús filmjét legjobb rendezés, forgatókönyv és dráma kategóriákban is jelölték.

A legjobb női mellékszereplő Mo'Nique lett a harlemi gettóban játszódó Precious című drámából. A forgatókönyvírói díjat Jason Reitman és Sheldon Turner kapta az Egek uráért, ami az est másik nagy vesztese volt, mivel legjobb dráma, férfi főszereplő (George Clooney), női főszereplő és női mellékszereplő kategóriákban is jelölték.

A Pixar is duplázott

A Fel! két díjat is elhozott: a repkedő nagypapa meg a kiscserkész a legjobb animáció kategóriában olyan rajzfilmeket ütött ki, mint Neil Gaiman Coraline-je és a Disney vudumeséje, A hercegnő és a béka. Michael Giacchino a legjobb filmzene díját is elhozta, bár itt igazi ellenfélnek csak James Horner számított az Avatarral. A legjobb külföldi film Michael Haneke első világháborús drámája, a Das weisse Band lett.

Amit már előre lehetett tudni, hogy Martin Scorsese a Golden Globe-gálán Cecile B. DeMille életműdíjat vesz át. A köszöntő beszédet a rendező két kedvenc színésze, Robert De Niro és Leonardo DiCaprio mondták el, akik szerint Scorsese akkora filmbuzi, hogy 35 milliméteres tekercsekkel szexel otthon. A gálaesten mindenki vidámnak látszott (az Oscarral ellentétben itt asztalnál ülnek, és inni is lehet), egyedül George Lucas arca volt szomorú. Az Avatar díjainak bejelentésekor "Mi a francért nem csináltam meg 3D-ben a Star Wars-t?" tekintettel nézett maga elé.

Kábeltévé vs. network tévé

A tavalyi Golden Globe az HBO-sorozatok elsöprő fölényét hozta, hét díjat is a kábelcsatorna istállójába tartozó szériák kaptak, igaz, a nagyok közül csak kettőt, a legjobb drámai színészeknek  járót söpörte be a Gabriel Byrne, Anna Paquin duó, nem kis meglepetésre. Jól szerepelt még az NBC is, hiszen a vígjáték-kategóriák mindhárom szobrát elvitték a 30 Rock - A stúdió című sorozat és főszereplői révén.

Idén az HBO mind a 11 tévés kategóriában képviseltette magát, és a 30 Rock is esélyesként indult a duplázásért háromban. Nem túl nagy meglepetésre a kábeles sorozatok diadalmaskodtak megint: a megnyerhető 11 díjból nyolcat elvittek, a network tévéknek maradt három, köztük a legjobb vígjáték, amit a hamarosan nálunk is látható Glee című zenés sorozat kapott.

Újoncok reflektorfényben

A Glee győzelme meglepetés, mint ahogy Toni Collette ausztrál színésznő díja is (legjobb színésznő, vígjáték) a Tara alteregói című sorozat főszerepéért, miközben Edie Falco és Tina Fey is a nevezetek között volt. Collette-nek ez volt az első Aranyglóbusza három nevezésből.

Ez volt az este jellegzetessége, először nyert díjat négy nevezésből Michael C. Hall a Showtime Dexter című sorozatáért (legjobb színész, dráma), szintén új nyertes volt Julianna Margulies, akit korábban hatszor is jelöltek a díjra, de csak most, a Férjem védelmében (The Good Wife) című drámáért kapta meg (legjobb színésznő, dráma), és Kevin Bacon is csak második nekifutásra kapott szobrot (Taking Chance legjobb színész, minisorozat).

Papírforma két kategóriában is

Tavalyi sikerét egy sorozat (Mad Men, Reklámőrültek, legjobb dráma) és Alec Baldwin, a 30 Rock - A stúdió egyik főszereplője tudta megismételni (legjobb színész, vígjáték), az HBO tarolt a minisorozat kategóriában, hiszen Grey Gardens című produkciója lett a legjobb, és Drew Barrymore kapta a legjobb színésznőnek járó díjat is. Megérdemelt szoborral jutalmazták John Lithgow (Dexter) teljesítményét, aki a legjobb mellékszereplő lett.

Az egyik legérthetetlenebb siker Chloe Sevignyé, aki a Big Love, Hármastársak című poligám mormonokról szóló HBO-sorozat egyik legszürkébb karaktereként kapott díjat, mint legjobb mellékszereplő, de  ez is csak azt mutatja (a Mad Men és a 30 Rock díja mellett), hogy a Hollywoodban dolgozó külföldi sajtósoknak ezernyi jobb dolguk akad a tévénézés helyett.