Kate Winslet két Golden Globe-ot kapott

2009.01.12. 07:24 Módosítva: 2009.01.13. 13:17
Kate Winslet duplázott, a Trainspotting rendezőjének új filmje, a Slumdog Millionaire pedig négy szobrot nyert a 66. Golden Globe díjkiosztón, ami a tavalyi 30 perces sajtótájékoztató helyett ismét 3 órás gálaműsor volt. Heath Ledger díját Christopher Nolan vette át.

Tavaly a forgatókönyvírók sztrájkja miatt félórás sajtótájékoztatóval zavarták le az Oscar előszobájának tartott Golden Globe díjátadót, idén viszont ismét 3 órás gálaműsort szervezett a HFPA (Hollywood Foreign Press Association, azaz a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége) a Los Angeles-i Beverly Hiltonban.

Tarolt az indiai kvízjáték

Kate Winslet két díjat is nyert, ő lett a legjobb drámai színésznő "a Titanic 2-ként" emlegetett A szabadság útjaival (amiben ismét Leonardo DiCaprio volt a partnere), és mellé megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Golden Globe-ot a The Readerért, amiben Ralph Fiennes-ba szeret bele nem sokkal a második világháború után. A legjobb férfi mellékszereplő a tavaly elhunyt Heath Ledger lett, aki még Jack Nicholsonnál is jobb Joker volt A sötét lovagban. A díját a film rendezője, Christopher Nolan vette át, miközben a közönség állva tapsolt.

Kate Winslet duplázott - Golden Globe-galéria

A gála abszolút győztese négy Golden Globe-bal a Slumdog Millionaire című dráma lett, a Trainspotting rendezőjétől, Danny Boyle-tól. Megkapta a legjobb film, a legjobb forgatókönyv (Simon Beaufoy), a legjobb rendezés, és a legjobb zene díját is. A főszereplője egy indiai srác, aki megnyeri a Legyen ön is milliomost, de csalással vádolják, ezért a vallatószobában el kell mesélnie az egész életét.

Két díjat kapott a pocakos pankrátor

A legjobb színész vígjáték kategóriában Colin Farell lett, aki baszdmegelő bérgyilkos volt az Erőszakikban. A legjobb drámai színész díját Mickey Rourke kapta a A pankrátorért, amiben az utolsó nagy meccsére készülő bunyóst alakít. A film azonos című betétdaláért Bruce Springsteen vehetett át Golden Globe-ot. A legjobb animációs film Wall-E lett (kiütötte a Kung Fu Pandát és a Voltot is), a legjobb vígjáték pedig Woody Allen legutóbbi filmje, a szerelmi sokszöggel és leszbicsókkal operáló Vicky Cristina Barcelona. A legjobb vígjáték színésznő díját Sally Hawkins vehette át, aki a Hajrá boldogságban játszott kellemesen dilis londoni tanárnőt. A legjobb külföldi filmért járó díjat a Libanoni keringő című izraeli animációs film kapta, ami az 1982-es izraeli-libanoni háború eseményeit mutatja be visszaemlékezésekkel és álomképekkel.

A tévések is díjaztak

Míg a filmes világban a Golden Globe-ot az Oscar felé vezető útként tartják számon, a tévések körében nem kíséri akkora érdeklődés, mint az Emmy-díjakat (a kvázi tévés Oscar), vagy a szakma által odaítélt egyéb szobrokat. Először a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Glóbuszt adták át, (ebben a kategóriában nem osztanak külön vígjátáki és drámai díjat) amit a brit Tom Wilkinson kapott a John Adams (HBO) című történelmi sorozatban nyújtott teljesítményéért.

Alec Baldwin az Emmy után a Golden Globe-ot is megkapta - klikk!

A legjobb női mellékszereplő Laura Dern lett, a Recount című HBO-tévéfilmért (az emlékezetes 2000-es elnökválasztás eseményeit dolgozták fel benne). A két drámai színészi kategóriában is az HBO tarolt, hiszen a férfiak között Gabriel Byrne nyert az In Treatment című sorozatért, míg a nők között a vámpírokkal kokettáló pincérnőt megformáló Anna Paquin bizonyult a legjobbnak a True Blood című, szintén HBO-sorozatban nyújtott alakításáért. Ez a sorozat Inni és élni hagyni címen hamarosan itthon is látható lesz az HBO műsorán.

HBO - NBC: 7-3

A két meglepő drámai díj után (hiszen a mezőnyben a férfiak között ott volt többek között Michael C. Hall a Dexter, Jon Hamm a Reklámőrültek és Hugh Laurie a House főszereplője, a nők között pedig Sally Field a Testvérekkel és Mariska Hargitay a Különleges ügyosztállyal) az NBC 30 Rock című vígjátékának percei következtek, az Emmy-díjakhoz hasonlóan elvitte a legjobb férfi főszereplőnek (Alec Baldwin), női főszereplőnek (Tina Fey) és legjobb vígjátéknak járó díjakat is.

A legjobb minisorozat/tévéfilm kategóriában tarolt az HBO: a John Adams című, Magyarországon forgatott, és már nálunk is látható hétrészes történemi sorozat lett a kategória legjobbja, a John Adams elnököt alakító Paul Giamatti lett a legjobb férfi főszereplő, Laura Linney pedig a legjobb női főszereplőnek járó díjat kapta. Az HBO teljes sikeréhez csak az hiányzott, hogy a legjobb drámai tévésorozat díját is elvigyék, de ez nem jött össze, mert a nálunk is vetített Reklámőrültek (Mad Men) nyert, megismételve tavalyi sikerét és az Emmy-díjkiosztón elért eredményét.

A cikket itt lehet kommentálni.