Erős ígéret erős cannes-i részvételre

2010.05.10. 14:46
Ilyen sokszereplős részvétel nem volt az utóbbi 22 évben, mint a május 12-én kezdődő 63. Cannes-i Filmfesztiválon: két magyar világpremier lesz, és egy kisfilmünk is kint debütál. Így a szokottnál több, összesen 40 milliós állami támogatásban részesülnek a magyar szereplők.

Május 22-én, a fesztivál utolsó napján vonulnak be a vörös szőnyegre a Szelíd teremtés - A Frankenstein terv című Mundruczó Kornél-film résztvevői, a rendező szerint a zárószereplés nem rontja a versenyzésben az esélyeit, maximum a reklámozást nehezíti, hisz a május 21-ei sajtóvetítésig nem eshet szó az újságokban a filmről.

"Nehezebb egy második filmmel versenybe kerülni, mint az elsővel, hiszen már magasabban van a léc" - mondta Petrányi Viktória producer a 2008-as szereplésre, a Delta versenyzésére utalva. Az Aranypálmáért idén olyan rendezőkkel kell megküzdeni, mint Nyikita Mihalkov, Takeshi Kitano, Alejandro González Inarritu és mások

Szimler Bálint, Kocsis Ágnes, Mundruczó Kornél és Ujj Mészáros Károly fotó: Valuska Gábor
Szimler Bálint, Kocsis Ágnes, Mundruczó Kornél és Ujj Mészáros Károly fotó: Valuska Gábor

Május 16-án debütál Kocsis Ágnes Pál Adrienn című, magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készült rendezése a mustra Un certain regard válogatásában. "A túlsúlyos ápolónőt játszó amatőr Gábor Évát másfél év után sikerült csak megtalálni, de megérte hosszan keresni, mert nagyon hitelesen játszott" - mondta a rendező. Kocsis Áginak A vírus című rövidfilmje mellett első játékfilmje, a Friss levegő is a fesztiválon debütált. Mostani mozija a Friss levegőnél tízszer több pénzből készült, ami átlagos, 300 milliós költségvetést jelent. Gábor Éva, Horváth Ákos, Hegyi Izabella és a producerek vonulnak be a rendezővel a vörös szőnyegre Pusztai Ferenc producer, Andrea Roberti forgatókönyvíró és Fillenz Ádám operatőr mellett.

Szimler Bálint Itt vagyok című vizsgafilmjét a filmfőiskolások (SZFE) legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban vetítik. Az alkotók kinti részvételét az egyetem és Cannes fizeti. A nemrégiben elkészült 35mm-es kópiát pedig az SZFE mellett az MMK és a Filmunió támogatta. André de Toth 1939-es klasszikusának, a Két lány az utcán-nak új restaurált kópiáját is bemutatják kint. Ujj Mészáros Károlyt első játékfilmtervével várják a szervezők.

"40 millió forintot kap a Magyar Mozgókép Közalapítványtól és a Nemzeti Kulturális Alaptól együtt a kinti magyar részvétel összesen. Ebből 24-re miminiszteri ígérvényt kaptunk, de adminisztratív csúszások vannak, így helyettük az MMK előlegezett - válaszolta Vezér Éva, a Filmunió vezetője az Index kérdésére. - Bár többségi magyar koprodukciók a filmek, nemzetközi koprodukcióban készültek, így a külföldi partnerek is hozzájárulnak, a bécsi filmalap mindkét filmben benne van." Kőrösi Zoltán, az MMK elnöke hozzátette: kevesebb pénzt adnak a magyar szereplésre, mint amennyit szeretnének.

Az MMK promóciós szervezete, a Magyar Filmunió május 12-én nyitja meg a Magyar Pavilont a fesztiválhoz kapcsolódó filmvásáron. A fesztiválra meghívott játékfilmek mellett, melyeket a Screen International címlapján fog hirdetni, a teljes magyar filmtermést is promotálja különböző kiadványokban. Méltó helyszínt, elegáns környezetet ígért még Vezér Éva. Már csak a vulkánon és a viharon múlik a siker. A délkelet-franciaországi Nizza repterén húsz járatot töröltek vasárnap éjjel, három nappal a megnyitó előtt.