Jön a 3D Star Wars

2010.09.29. 15:06 Módosítva: 2010.09.29. 15:06
Mind a hat rész 3D verzióját elkészíti George Lucas. Ígérik, hogy olyan lesz, mintha már 1977-ben is 3D-kamerát használtak volna. Új trükkökre és jelenetekre azonban nem számíthatnak már a rajongók.

Három dimenzióban tér vissza a filmvászonra a Star Wars-sorozat. A Baljós árnyak című első részt 2012-ben vetítik majd a mozik.

A Lucasfilm bejelentette, hogy a tervek szerint idővel a széria mind a hat epizódját újra forgalmazzák 3D-s formátumban. Az új bemutatók pontos dátumát azonban egyelőre nem tudták megmondani.

A 20th Century Fox szerint a film a a fiatalabbaknál lesz nagy siker, akik csak videón vagy DVD-n látták a sorozatot.

John Knoll, a Lucasfilm produkcióinak számítógépes effektusait készítő Industrial Light and Magic vizuális vezetője felügyeli a filmek átkonvertálását, amit külső szakemberekre bíznak. George Lucas a bejelentéskor hangsúlyozta, hogy a hat rész térhatású verziója nem olyan lesz, mint azok a rosszul sikerült próbálkozások, amikben hagyományos technikával felvett és megvágott filmeket alakították térhatásúvá az utómunka utolsó fázisában. Ilyen rosszul átalakított filmnek tartják a kritikusok többek közt az Utolsó léghajlítót vagy a Titánok harcát. A készítők éppen ezért hangsúlyozták, hogy az átalakításra nagyságrendekkel több pénz jut majd, mint ezeknél a filmeknél.

"Rengeteg sztereo anyagot néztem már meg, így pontos képem van róla, hogy mit szeretek és mit nem ebben a technikában. Az esztétikai érzékemre hagyatkozom. Az átváltoztatott filmek semmihez sem fognak hasonlítani, amit korábban láttunk" - idézte a Variety.com Knoll ígéretét.

A készítők szerint a 3D változat úgy fog kinézni mintha mind a hat filmet 3D kamerával vették volna fel annak idején.

A szakember azt is leszögezte, hogy a Star Wars-filmek 3D-s változatához nem forgatnak, illetve készítenek új látványeffektusokat, és nem kerülnek az új verziókba eddig még be nem mutatott jelenetek sem.