2010 legjobban kereső filmje a Toy Story 3 volt

2010.12.30. 23:58
1,1 milliárd dollárt termelt világszerte a Toy Story 3D-s harmadik epizódja, ami különösen annak fényében érdekes, hogy a franchise előző darabját tíz évvel ezelőtt mutatták be. A második helyezett Alice Csodaországban (szintén 3D) is átlépte az egymilliárd dolláros álomhatárt.

2010 mozis összbevétele 10 milliárd dollár fölött van, amivel a 2009-es év mellett minden idők legnagyobb pénzhalmát termelő esztendőnek számít (igaz, a Box Office Mojo listáján nem kalkulálják be az inflációt). Ráadásul ha a tavalyi listáról lekapjuk az Avatar 2,7 milliárdos eredményét, akkor 2010 számít a legtermékenyebbnek, köszönhetően a mindent elsöprő 3D-láznak - ezekre a filmekre ugyanis drágábbak a jegyek, mint egy hagyományos moziélményre. A tíz legjobban kereső film között is  fölényben van az új technológia, hat film készítői is alkalmazták.

10. A titánok harca 493,2 millió dollár (Warner)

A kritikusok sem tudták eltántorítani a nézőket a Titánok harca 3D-verziójától, pedig igyekeztek becsülettel. A filmről mi sem voltunk túl jó véleménnyel.

9. Így neveld a sárkányodat 494,9 millió dollár (DreamWorks - Paramount)

A kritikusok imádták, a nézők annyira azért nem ezt az animációs filmet. A gyerekek persze nagyon jól szórakoztak rajta, és a mi kritikusunk sem unatkozott a vikinggyerek és a sárkány történetén.

8. Gru 539,9 millió dollár (Universal)

Sablonmentes animációs film, némi Orbán-Gyurcsány áthallással, írtuk kritikánkban a lista harmadik 3D-s tagjáról, amin az egész család kellemesen elröhöghet.

7. Vasember 2 621,8 millió dollár (Paramount)

A Robert Downey Jr. karrierjét feltámasztó első rész frissességét ugyan nélkülözte a folytatás, de volt benne őrült orosz csövest hozó Mickey Rourke és testhezálló kezeslábasban flangáló Scarlett Johansson, szóval különösebb panaszunk nem lehetett rá.

6. Twilight: Eclipse 693,5 millió dollár (Summit)

A tökös vámpírokat nyálas emókká lesilányító tinifilmsorozat harmadik része szerintünk borzasztó volt, a világ tinilányai azonban ájuldozva nézték a holtsápadtra sminkelt főszereplőket.

5. Shrek 4 739,8 millió dollár (DreamWorks - Paramount)

Dark fantasy lett a böfögő zöld trollból, amit az amerikaiak annyira nem kedveltek (238,5 milliós bevétel), de a világ többi része továbbra is imádott. Ez is 3D-ben készült, még szép.

4. Harry Potter és a halál ereklyéi I. 824,1 millió dollár (Warner)

A Warner egyik különbejáratú aranybányája szépen termelt a kasszáknál, és mivel csak novemberben mutatták be, az egymilliárdos határt 2011-ben minden bizonnyal át is fogja lépni. Komor, rémisztő film lett belőle, kritikusunk kisgyerekeknek nem is javasolta.

3. Eredet 825,4 millió dollár (Warner)

Az általában zseniálisnak, egy harcos kisebbség által viszont ostoba parasztvakításnak tartott filmet Oscar-esélyesként emlegetik, ami azért valóban túlzás (mondjuk a Titanic is kapott, szóval minden előfordulhat). A szájbarágás minket is idegesített.

2. Alice Csodaországban 1 milliárd dollár (Disney)

Tim Burton és Johnny Depp párosa annak ellenére sikerre vitte a filmet, hogy a kritikusok nem igazán értették, mit is akart vele a rendező. A közönség imádta, mi nem, mert szívesebben láttunk volna stop-motion animációt a néhol igen idétlen és színtelen 3D helyett.

1. Toy Story 3 1,1 milliárd dollár (Pixar - Disney)

Végérvényesen felnőtt a Toy Story, az év egyetlen olyan filmje, ami maximálisan kihasználta a 3D-s konverzió nyújtotta lehetőségeket. A történet  viszont már korántsem a gyerekeknek szólt, hanem a kísérő szülőknek, akik engedelmesen megvásárolták a filmhez kapcsolódó bizbaszokat is, a Disney legnagyobb örömére.