2011 a vetkőző Natalie Portman éve

2011.01.12. 10:39

Idén is annyi kasszasiker-gyanús film lesz, hogy a tavalyi évhez hasonlóan két cikkben gyűjtöttük őket össze. 2011 Natalie Portman éve lesz: leszbicsókot, érzelem nélküli szexet és tangavillantást is bevállalt a Thor mozifilm mellé. Nézhetünk még űrlényinváziót, Piroska-horrort és westernmesét is, Tom Hanks pedig rendezőként tér vissza. Ön melyik filmet várja legjobban idén? Adjon 10-est arra, amit már a tartalom alapján imád, nyomjon 1-est a celluloid hulladékokra!

A szavazásnak vége

1. Fekete hattyú (február 17.)


A jobb sorsú országokban már az őszi fesztiválokon bemutatták, mi csak februártól láthatjuk a Pankrátorért díjesővel elhalmozott Darren Aronofsky új filmjét, a Natalie Portman és Mila Kunis leszbicsókját is bemutató Fekete hattyút. Bár a megszállott balettáncosról szóló, 13 millióból forgatott drámát sokan a Perfect Blue átiratának tartják, a kritikusok többsége mégis odavan a filmért (Rottentomatoes: 88 százalék). Velencében már összejött Arronofskyéknak egy díj, most a Golden Globe-ért és az Oscarért izgulhatnak a rajongók.

7,33

2. Csak szexre kellesz (február 10.)

Natalie Portmant az év elején egy másik filmben is láthatjuk hiányos öltözetben: a Csak szexre kellesz [2] című romkomban Ashton Kutcher legjobb gyerekkori barátját alakítja, akivel néha szexel, de megállapodnak, hogy semmi kedveskedő sms, virág, romantikus vacsora meg gyerektervezés nem lesz a folytatásban. A forgatókönyvet a korábban csak tévéfilmeken dolgozó Elizabeth Meriwether írta, a rendező viszont a Szellemirtók 1-2, az Ovizsaru és az Ikrek atyja, Ivan Reitman [3] volt. A film címe eredetileg Friends with Benefits lett volna, de mivel a Screen Gems is 2011-re időzített ugyanilyen címmel egy szexelő barátokról szóló filmet (ez lett a Barátság extrákkal), a Paramount végül a No String Attached mellett döntött. Friends with Benefits címmel egyébként jelenleg az NBC is sorozatot készít, a két mozifilmtől függetlenül.

5,46

3. Barátság extrákkal (szeptember 15.)

Az idei másik, kasszasiker-gyanús "nem járunk, csak dugunk"-típusú blockbusterben pont a Natalie Portmannel csőröző másik Fekete hattyú-sztár, Mila Kunis a főszereplő, akit néha egy kényszerlakótárs (Justin Timberlake) dönget, közös vacsora, mozi és egyéb kötelező körök nélkül. A Csak szexre kelleszhez kísértetiesen hasonló forgatókönyvet a Könnyű nőcskét jegyző Will Gluck írta, és ő a rendező is. A filmet azért várjuk, mert Justin Timberlake önironikusan olyanokat is bevállalt, hogy szex közben hamisan énekli a 10 évvel ezelőtti popslágereket, a mellékszerepekben pedig feltűnik majd a Zombieland két főszereplője, Woody Harrelson és Emma Stone is.

5,13

4. Rango (március 3.)


Gore Verbinski nem keseredett el, hogy elvették tőle a Karib-tenger 4 rendezési jogát, leforgatott inkább egy brutálisan vicces westernrajzfilmet, a Djangóra utaló Rango címmel. Ráadásul Johnny Deppet is rá tudta beszélni, hogy legyen a főszereplő kaméleon hangja, aki miután véletlenül végez egy sassal, a sivataglakó állatoktól kap egy sheriff csillagot, hogy fékezze meg a környéket terrorizáló, sunyi kígyókból és rosszarcú nyulakból szervezett bűnbandát. A fergeteges animációt George Lucas effektgyára, az Industrial Light & Magic készítette (a cégnek ez lesz az első önálló rajzfilmje), a sztorit pedig a Gladiátor, a Szindbád és a Sweeney Todd forgatókönyvírója, John Logan rakta össze a rendezővel és a Karib-tenger kalózai-trilógia storiboard artistjával, James Ward Byrkittel.

6,56

5. A Föld inváziója - Csata: Los Angeles (március 17.)


A függetlenség napja 2-re még 2013-ig várnunk kell, de addig is itt van egy másik űrlényinváziós film, amit 100 millió dollárból forgatott le a korábban csak közepes horrorokban (A sötétség leple, Texasi láncfürészes: A kezdet) utazó Jonathan Liebesman. Az ufókat ezúttal Michelle Rodriguez nyomja le Will Smith helyett, de felbukkan a filmben Aaron Eckhart is. A Los Angeles elleni támadás és a bepánikolt lakosság őrült menekülése egyébként részben valós eseményeket alapul, a "Los Angeles-i csata" ugyanis egy 1942-es, fals légiriadó gúnyneve, amikor a kaliforniaiak azt hitték, a japánok a Csendes-óceán felől megtámadták Amerikát (erről forgatott háborús vígjátékot Steven Spielberg Meztelenek és bolondok címmel).

6,46

6. Your Highness (április 8.)

Évek óta tobzódunk a fantasyben meg a kosztümös történelmi filmekben, önmagában is nézhető, jó paródiát viszont utoljára Mel Brooks tudott kihozni a zsánerből (ez volt ugye a Fuszeklik fejedelme). Az Ananász expressz rendezője, David Gordon Green viszont most leforgatott egy fergeteges kardozós-fingós-baszdmegelős popcornmozit, szentségelő varázslóval, bedrogozott hüllőemberrel és a tangát villantó Natalie Portmannel. A forgatókönyvet az Egyszer fenn inkább lenn című HBO-s baseballszéria sztárja, Danny McBride írta, aki ide is átmentette a sorozatbéli karakterét: a nagypofájú, bunkó, szexmániás és pocakos herceg kényszerből segít kiszabadítani a jóképű, de balfasz testvér (James Franco) elrabolt menyasszonyát, de az úton el kell viselniük egy hűvös és halálos íjászlányt (Natalie Portman) is. A sztoriba egyébként az Egyszer fenn másik forgatókönyvíró-színésze, Ben Best is besegített.

6,88

7. Ismeretlen férfi (április)

liamneesonrocks1

Aki szerette a 2008-as Takent, annak itt egy újabb akciófilm az egyszemélyes hadsereget játsszó Liam Neesonnal, aki még a moziplakáton is ugyanúgy feszít, mint két éve. Az 58 éves brit színészóriás ezúttal Dr. Martin Harrist alakítja, aki egy autóbaleset után azzal szembesül, hogy a felesége (a szuperdögös January Jones) egy ősz és pocakos Martin Harris mellett domborít, és agresszív fegyveresekkel barátkozik feltűnően. Nem egy bonyolult történet, de Neeson pont azért zseni, mert a kétdimenziós akcióhősöknek is képes mélységet adni. Neki tényleg elhiszed, hogy az elkeseredett Dr. Harris Bryan Millshez hasonlóan először összever, aztán áramot vezet a pöcsödbe, és ha már kiszedte belőled, miért nem ismeri fel a felesége, lelkiismeret-furdalás nélkül lő agyon. A forgatókönyvet Oliver Butcher és Stephen Cornwell írták Didier Van Cauwelaert Out of My Head című regényéből, a rendező a korábban horrorban utazó, spanyol Jaume Collet-Serra (Viasztestek, Az árva). Előzetesért klikk ide.

7,23

8. A lány és a farkas (május)


Az eredeti, véres Piroska és a farkas népmeséhez visszanyúló filmek között máig verhetetlen az 1984-es Farkasok társasága, de azért kíváncsiak vagyunk A lány és a farkasra is, mivel imádjuk a farkasembereket. A Grimm-testvérek Piroska-verziójánál jóval sötétebb horrorban Piroska (Amanda Seyfried) már ismét az ártatlanságát elveszíteni akaró szűzlány, a farkas pedig egyszerre jelenti a pubertáskorba lépett, szőrös csábítókat és a falu környékén garázdálkodó fenevadat. A sztorit David Johnson, Az árva című horror forgatókönyvírója rakta össze, a vérfarkas ellen harcoló vadászt Gary Oldman alakítja majd, de az igazi garancia a mozipénztárakat elárasztó tinédzserhordára a rendező, az Alkonyatot is jegyző Catherine Hardwicke.

5,57

9. Másnaposok 2 (május 26.)

The-Hangover-2-first-image

2009 legjobb vígjátéka, a 35 millióból forgatott Másnaposok 467,4 millió dollárt kaszált, így Hollywood vaslogikája szerint kötelező róla lehúzni még pár bőrt. A folytatásban az extrém durva legénybúcsú helyett egy elcseszett thaiföldi utazás és az egyik szereplő esküvője lesz a középpontban, azaz visszatérnek az előző részből megismert arcok, Justin Bartha, Bradley Cooper, Zach Galifianakis és Ed Helms. A menyasszony Jamie Chung lesz, de mellékszereplőként feltűnik majd Liam Neeson és maga Bill Clinton is. A rendező ismét Todd Phillips, a forgatókönyvet viszont Scott Moore és Jon Lucas helyett a Starsky és Hutchot jegyző Scot Armstrong és a Horrorva akadva-veterán Craig Mazin írták.

7,32

I0. Larry Crowne (július 1.)

tomhanks

Tom Hanks a 96-os Nyomul a banda és pár tévéepizód (Mesék a kriptából, Elit alakulat) után újra filmet ír és rendez, ráadásul a Larry Crowne-ban a főszerepet is saját magának adta. A történet főhőse a középkorú, frissen kirúgott Larry lesz, aki vén fejjel visszamegy az iskolapadba, ahol romantikus viszonyba keveredeik az egyik tanárával (Julia Roberts). Hanks tavaly áprilistól júniusig forgatta a filmjét Los Angelesben és Altadenában, mellékszereplőnek pedig leszerződtette Pam Griert is, aki a 70-es évek kultikus blaxploitation filmjeiben (Coffy, Foxie Brown, stb.) játszott igazságosztó kurvákat.

5,52