no

Nagyvárosi Rambo lett a dagadt Travolta

2011.02.03. 09:59
A szcientológus sztár legújabb akciófilmjétől nem ájultak el a kritikusok, Jack Black béna viccein pedig a 3D sem segített. Szerencsére már a hazai mozikba is eljutott Colin Firth és Geoffrey Rush 12 Oscar-díjra jelölt drámája, A király beszéde. Premierek.

Gulliver utazásai 3D

A Cápamese rendezője, Rob Letterman a Shrek egyik írójának (Joe Stillman) forgatókönyvéből és 112 millió dollárból forgatta le Gulliver modernizált 3D-kalandjait. Ezúttal egy amerikai újság pocakos szerkesztőségi kézbesítője (Jack Black) keveredik a liliputi hercegek és hercegnők birodalmába, de a végeredmény nem lett túl meggyőző. A film karácsony óta csak 166,8 milliót szedett össze (ebből 41 millió az amerikai bevétel), 4,7 ponton áll az IMDb-n, 21 százalékot kapott a Rottentomatoeson. "A gyerekeknek talán bejön Jack Black ostoba bohóckodása, de a felnőtteket hamar lefárasztja"- írta az USA Today, a Wall Street Journal kritikusa meg csak annyit kérdezett: "Ezek vajon mit szívtak?". Roger Ebertnek viszont bejött az új Gulliver: "A 3D ellenére ez egy igazi régivágású film, és nem is olyan szörnyű". A film egyik fő forgatási helyszíne egyébként az angliai Blenheim kastély, Winston Churchill szülőháza volt.

A király beszéde

A brit királyi családról szóló filmek mindig Oscar-gyanúsak. Így volt ez a Helen Miller-féle A királynőnél is, és valószínűleg így lesz a 12 aranyszoborra jelölt A király beszédével is, ami a novemberi premiere óta már 18 díjat söpört be a Golden Globe-tól a Screen Actor's Guild Awardig. Tom Hooper drámájában Helena Bonham Carter alakítja Erzsébet anyakirálynét, Colin Firth pedig a dadogós VI. György királyt, aki csak Geoffrey Rush segítségével tud beszédet tartani a második világháborútól szenvedő népének. A király beszéde jelenleg 8,5 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson 95 százalékot kapott, negatív kritikákat alig találni róla. "Izgalmas és elegáns történet Colin Firth és Geoffrey Rush valószínűtlen barátságáról" - írja a Variety, Roger Ebert pedig így lelkendezett: "Ha másért nem is, a filmre kívánkozó történeteik miatt mindenképpen szerethető a brit uralkodócsalád".

Párizsból szeretettel

A Taken rendezője, Pierre Morel Liam Neeson helyett ezúttal a kopasz, szakállas, badass motherfucker-kinézetű John Travoltával rombolja le Párizst. A sztoriban, amit ezúttal is Luc Besson szállított, az amerikai nagykövet titkára (Jonathan Rhys Meyers) keveredik bele a terroristák elleni harcba, ahol csak egy Rambo-komplexusos CIA-ügynök (Travolta) tud rendet tenni a bazookájával. A párizsi helyszíneken és a Stets stúdióban leforgatott, 52 millió dolláros film már 52,7 milliós bevételt termelt, de míg az IMDb-n 6,4 ponton áll, a Rottentomatoeson csak 38 százalékot kapott. "Morel sajnos nem egy Kubrick vagy Tarantino, Travolta pedig önmaga paródiája" - fanyalgott a Wall Street Journal kritikusa, és az Entertainment Weekly sem volt túl lelkes: "A Párizsból szeretettel egy vicces szutyokmozi, de több benne a szutyok, mint a vicc." A cím természetesen utalás az Oroszországból szeretettel című Ian Fleming-regényre és az abból készült filmre.