45 másodpercig beszélhetnek az Oscar nyertesei

2011.02.22. 12:07 Módosítva: 2011.02.22. 12:07
Az Oscar-gála szervezői nem akarják, hogy unalmas legyen a televíziós közvetítés, ezért mindössze 45 másodpercet kapnak a díjazottak, hogy megköszönjék a szobrot a szüleiknek és az óvónénijüknek.

Mindössze 45 másodperc: ennyi idő áll majd rendelkezésükre a vasárnapi Oscar-gálán a győzteseknek, hogy lényegre törő beszédben kifejezzék hálájukat az arany szobrocska átvételekor. Az eddigi leghosszabb beszéd öt és fél perces volt, de Marlon Brando például megtagadta, hogy színpadra álljon.

A díjazottakat több mint egymilliárd ember figyelheti a televíziók képernyője előtt, így nem csoda, ha úgy érzik, nagy rajtuk a nyomás. Volt, aki igen rövidre fogta beszédét, Alfred Hitchcock rendező mindössze annyit mondott, amikor hangos taps közepette a színpadra lépett, hogy "köszönöm". A brit művészt öt alkalommal jelölték a díjra, végül életműdíjat kapott. Hitchcock még hozzáfűzte, hogy "mindenkinek nagyon köszönöm", de akkor már kikapcsolták mikrofonját.

Túl hosszan beszéltek

Annál hosszabban beszélt viszont 1943-ban honfitársa, Greer Garson, aki a Mrs. Miniver című háborús drámában nyújtott alakításáért vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart. A színész öt és fél percig szónokolt, ennél hosszabban azóta sem beszélt senki a pódiumon. Garson beszéde után vezetett be időkorlátot az akadémia.

Az idei év kitüntetettjei 45 másodpercig tarthatják maguknál a szót, ezt a szervezők a február elején rendezett hagyományos Oscar-ebéden is világossá tették a jelöltek számára. A színpadon állva a győztesek látnak egy órát, amelyen visszafele peregnek a másodpercek. A rendelkezésre álló idő végeztével felerősödik a zene, míg végül elnyomja a büszke győztes hangját.

Persze voltak kivételek. Amikor 2002-ben Halle Berry első fekete bőrű színésznőként Oscar-díjat kapott a legjobb női főszereplő kategóriájában, először nem jutott szóhoz. Később viszont már nem tudták "lekeverni", a színésznő azt mondta, "74 évet kellett várni, ez most az én időm". Beszédében 32 alkalommal mondott köszönetet.

Túllépte a rendelkezésére álló időt Gwyneth Paltrow is, akit a Szerelmes Shakespeare című filmben nyújtott alakításáért díjaztak. A szőke színésznő 2 perc 40 másodpercig tartotta szóval a világot.

Cuba Gooding Jr. 1997-ben "szeretlek titeket" kiáltásokkal üdvözölte a közönséget, és furcsán ugrált. Megilletődöttségében elfelejtette alaposan előkészített beszédét Hans Zimmer zeneszerző, akit 1995-ben Az oroszlánkirály filmzenéjéért tüntettek ki az arany szobrocskával. "Hihetetlenül ideges vagyok, azt mondom nektek, sokkal egyszerűbb filmzenét komponálni, mint itt állni" - fogalmazott a német születésű Zimmer, akit eddig összesen kilencszer jelöltek, és idén is versenyben van a díjért.

Voltak ennél magabiztosabb győztesek is, James Cameron például a "világ királyának" nevezte magát, amikor Oscar-eső hullott a Titanicra. Michael Moore dokumentumfilmes George W. Bush elnököt akarta elzavarni az Oscar-színpadon állva. Marlon Brando pedig azzal idegesítette a szervezőket, hogy a neki járó díjat nem vette át, fel sem ment a színpadra, hanem az apacs indiánok ruhájába öltözött Sacheen Littlefeather őslakos aktivistát küldte fel maga helyett. Marlon Brando 1973-as akciójával arra akarta felhívni a figyelmet, hogyan bánik Hollywood és az amerikai filmipar az indián kisebbséggel. Azóta tilos, hogy más vegye át a díjazott nevében az elismerést.  • Tippek
  • Hitelkártya