no

Hogyan lesz itt nemzetközi filmfesztivál?

2011.05.11. 15:56
2012. szeptember 22-től 30-ig új nemzetközi filmfesztivált rendeznének Budapesten. A hírt hivatalosan a cannes-i filmfesztiválon jelenti be Neményi Ádám és Barbalics Péter producerekkel Szőcs Géza kulturális államtitkár május 17-én. A szakma nem egészen érti, hogy miről is van szó.

Szőcs Géza még a filmszemle zárógáláján jelentette be váratlanul, hogy 2012-es nemzetközi fesztivált terveznek. A kulturális államtitkár – a Screen Daily, ahol a hír ma felbukkant, miniszternek nevezi – emellett felsorolt pár rendezőt, akiknek filmjeit támogatják jövő év végéig. Gothár Péter, Szász János, Fliegauf Benedek, Bereményi Géza, Hajdu Szabolcs, Antal Nimród, Koltai vannak az államtitkár listáján, mint akik egy része jövőre bemutatkozhat az új fesztiválon. Információnk szerint a bejelentést nem előzte meg szakmai egyeztetés.

A Screen Daily szerdai írása részletekig menően ismerteti a Budapest International Film Festival (BIFF) ötletét, amit a cikk alapján már jövő szeptemberben megrendeznének, és szándéka szerint már eleve A-kategóriásként indulna. Bár az új fesztivál szervezése független Andy Vajna Magyar Nemzeti Filmalapjától, Neményi Ádám producer szerint már egy hónapja tájékoztatták erről a kormánybiztost. A rendezvény nem a Magyar Filmszemlét pótolná, arról ugyanis még nem döntött Vajna, hogy megtartja-e.

A fesztivált részben a Nefmi 800 milliós filmes keretéből finanszíroznák, amiből többek között Szász János és Fliegauf Benedek filmjeit is fizették, legalábbis ez valószínűsíthető az államtitkár bejelentéséből. A büdzsét Neményi a szokásos szemle költségének kétszeresére tippeli (150-200 milliós egy filmszemle). A költségvetésről elmondta: "A Filmes Produceri Szövetségek Nemzetközi Szervezete (FIAPF) szakemberekkel támogatja, hogy olyan legyen, mint a berlini, a moszkvai vagy a Karlovy Vari-i fesztivál, és pályázni is fogunk az EU-nál támogatásra".

A fesztivál fődíja a közlemény szerint az Arany Lánchíd lesz, ami húszezer euróval jár. Lesz egy Visegrád filmdíj is, amit egy visegrádi ország filmje kaphat. Minden olyan film nevezhet a versenybe, aminek a gyártásában legalább egy EU-ország részt vett koproducerként.

A producerek szövetsége nem támogatja

Szőcs Géza a 42. Magyar Filmszemle díjátadó ünnepségén
Szőcs Géza a 42. Magyar Filmszemle díjátadó ünnepségén

A fesztivált a hír szerint a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) alá tartozó, Szőcs Géza vezette államtitkárság a Magyar Audiovizuális Producerek Szövetségével közösen rendezné.  Neményi az előzményekről annyit mondott, a 2009-ben alapított szövetség rangban előre lépett: FIAPF tagja lett februárban, a berlini filmfesztivál alatt, és már vagy egy éve dolgoznak a budapesti fesztivál előkészítésén.

A húsztagú, kisebb részben filmes producereket tartalmazó magyar szervezet taglistáját egyébként csak Neményi cégének honlapján találtuk meg: a tagok közt Király Linda édesapja, Király Tamás, Benkő László és Lányi Lajos (Lala) is szerepel.

Az ötlet egyelőre nem aratott osztatlan sikert. "A Magyar Producerek Szövetsége nem támogatja a kezdeményezést, hisz nem azon gondolkodunk jelenleg, hogy hogyan ünnepeljük magunkat jövőre, hanem a problémákat szeretnénk megoldani – jegyezte meg Kálomista Gábor, a pártoló tagokkal együtt 40 tagú, hivatalos magyar szövetség elnöke arra utalva, hogy előbb a Mozgókép Közalapítvány tartozása miatti banki hitelektől próbálnának megszabadulni. – Majd ha sok pénz lesz és sok film, akkor szívesen támogatunk egy ilyen fesztivált" – tette hozzá.

Az A-kategória nem elhatározás kérdése

Az elvi és anyagi kérdésen kívül van néhány szakmai probléma is a fesztivállal kapcsolatban. Időpontja például ütné a torontói és a San Sebastian-i fesztiválét, ami csökkentheti a nemzetközi szakemberek és újságírók érdeklődését. A májusi szemle a cannes-i filmfesztivál miatt volt alkalmatlan a külföldi szakemberek és újságírók ide csalogatására. Sokak szerint a magyar szemlék eddigi január végi időpontja a legmegfelelőbb.

Itthon valóban nincs általános nemzetközi A-kategóriás fesztivál: a miskolci CineFest fiatal rendezők munkáival foglalkozik, a Titanic pedig kisebb kategóriás vetítőfesztivál kevés programmal.

Az A-kategória ugyanakkor nem elhatározás kérdése, hogy egy közleményben előre be lehessen jelenteni. Egy idő után minősítheti a FIAPF, ha megfelel a szigorú szabályoknak: például maximum 12 hónapos filmeket mutathatnak be, és csak világpremiereket. Tizenhárom ilyen fesztivál van eddig, köztük a berlini, a locarnói, a Karlovy Vary-i, vagy éppen San Sebastian-i.

A nemzetközi filmfesztivállá váláshoz kellenek külföldi filmek is, amelyeket nálunk mutatnak be először, de azért a nemzeti filmgyártás termékei jelenthetik a rendezvény programjának gerincét. Idén azonban nyári bemutatóval négy film készül Andrew Vajna kormánybiztos tervei szerint, és jövőre is legfeljebb nyolc elkezdését támogatnák állami pénzből. Így nem világos, hogyan lehetne 1,5 éves forgatási szünet után megtölteni filmekkel egy ilyen rendezvényt.

Ennek ellenére elvben valamikor össze lehetne hozni egy budapesti nemzetközi filmfesztivált, hiszen hiába van néhány A-kategóriás rendezvény a környéken, hiába jutott el a tízéves Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál a FIAPF-minősítésig, a szakma valójában csak Karlovy Varyt tartja igazán számon a környező országokból.

Zárolás után csökkent a szűk filmes keret

Idén 1,6 milliárd forintos kerete maradt Andy Vajna filmalapjának a zárolás után a játékfilmtervekre, míg a Nefminek 800 millió az egyéb feladatokra. A május elején tartott filmszemle 70 milliós büdzséjét a Nemzeti Kulturális Alap állta. A Mozgókép Közalapítvány (MMKA) egy-két hónapon belül megszűnik, és az idei 1,035 milliárdos keret maradékát fordítanák konszolidálásra információink szerint. Ez a kérdést a Nefmi kezelné; jó néhány befejezetlen film és 49 tartozásokkal küszködő produkciós cég van.