Bezárhat három artmozi

2012.06.19. 14:24
A napokban három budapesti mozi részesült fizetési felszólításban az ingatlanok tulajdonosától, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Film Zrt-től: a Kino, a Tabán és az Odeon.

Idén a fővárosi támogatás is megszűnt az artmozik számára az állami támogatás megszűnése után. Az üzemeltetők a mai napig várják, hogy a támogatási rendszer újjáéledjen, és az átmeneti időszakban igyekeztek költségeket csökkenteni, de így is tartozásokat halmoztak fel, áll a Kino mozi Indexhez eljuttatott közleményében.

A Magyar Nemzeti Filmalap május 9-ei döntése alapján megítélt négymillió forintos támogatást (Szuez Film Kft) és két-két milliós gyorssegély-támogatást (Grantfilm Kft és Odeon Video Kft) még nem utalták át. A fővárosnak nem áll szándékában erre tovább várni. A három artmozi épülete ugyanis a fővárosé, ami a Budapest Film Zrt-n keresztül adtak bérbe az említett Kft-knek, amelyek egy ideje nem fizették a bérleti díjat.

A Filmalap dokumentumokra vár:

A MNF május 9-én döntött az artmozik rendkívüli támogatásáról. A korábbi normatív támogatási gyakorlattal ellentétben a Filmalap bekérte a mozik részletes működési költségeit és bevételeit. A számok azonban egymásnak ellentmondanak. A szerződéskötést sok esetben akadályozza, hogy a szükséges dokumentációt, mely többek között a finanszírozási tervet ill. utóbbi önrészének igazolását is tartalmazza, az üzemeltetők nem vagy csak részlegesen bocsátják a Filmalap rendelkezésére. Az üzemeltetők nem vagy csak részben tudják igazolni a finanszírozási tervekben feltüntetett egyéb forrásokat. A 21 érintett mozi közül 3-mal van aláírás előtt a támogatási szerződés. A Magyar Nemzeti Filmalap a hiányzó dokumentumokat továbbra is várja.

A fizetési felszólítás egyértelmű: a teljesítés elmaradása esetén 8 napon belül a szerződés azonnali hatályú felmondására kerülhet sor az említett mozikban. Ha ez történik, Budapesten a fővárosi tulajdonú artmozik és az állami kézben lévő Örökmozgó mellett már csak a Cirko-gejzír üzemelne önálló, magánkézben lévő egységként, áll még a Kino mozi közleményében. A Vörösmarty mozi ugyanis szerződését 2011. dec 31-vel felmondta a Budapest Film Zrt, de a bérlő nem hajlandó kivonulni a moziból.

"Küldtünk fizetési felszólítást több bérlőnknek is a közöttünk fennálló bérleti szerződéseknek megfelelően, és szóban is értesítettük őket, hogy rendezzék jelentős összegű tartozásaikat - mondta az esetről Kőrösvölgyi Zoltán, a Budapest Film Zrt igazgatója. - Vállalatunk nem mecénás, nem tud eltekinteni a bérleti díjak megfizetésétől. Számunkra elsőrendű fontosságú a saját üzemeltetésű budapesti artmozik (Művész, Puskin, Toldi), valamint a Corvin mozi működtetésének, 89 munkatársunk bérének és a cég működésének a biztosítása."

A művészmozik ezt megelőzően is sorban zártak be: a 2010-ben eladott Bem moziból mára kocsma lett, a 2011 tavaszán értékesített Európa oktatási intézményként működik, a Hunnia bezárt, üzemeltetőt keres. Régebbi művészmozis bonyoldalmakról és összefonódásokról itt olvashat.

A nehéz helyzetbe került üzemeltetők - mint a Kino közleményében még olvashattuk - abban reménykednek, hogy a Fővárosi Önkormányzat, ha már a támogatást tavaly óta megvonta ezektől az intézményektől, legalább a bérleti díj fizetéssel kapcsolatban belátó lesz még egy ideig, tekintettel arra, hogy a mozik a fővárosi kulturális élet gazdagabbá tételéért dolgoznak nap mint nap.