Eddig a Munkácsy-film félezrelékét támogatták

2012.09.14. 14:12
A nap szerelmese című Munkácsy-játékfilm bemutatását idénre tervezték Káel Csabáék, de eddig csak 1,5 millió forintot kaptak a Filmalaptól forgatókönyvfejlesztésre. Az alkotók két éve bejelentett terve szerint 3,3 milliárd forint lenne a költségvetése. Addig is a forgatókönyvet fejlesztgetik és az MTVA támogatásával dokumentumfilmet készítenek.

Meglepően magas költségvetéssel jelentették be két éve a Munkácsy-film készültét, de eddig 1,5 milliós forgatókönyvfejlesztés igazolta csak a várakozásokat, ami nem ígéret még a gyártásra. "Közel másfél év ment el a Mozgókép Közalapítvány utáni újraépítkezésre a szakmában, az új rendszer beindítására, de vannak bíztató jelek, dolgozunk rajta" - válaszolta kérdésünkre Dér Tamás producer, aki eddig egyedüli producerként a Szinglik éjszakája című filmet jegyezte. Hogy miért terveztek ilyen drága filmet? "Akkor lesz ekkora a keret, amennyiben sikerül bevonni külföldi koproducereket is" - válaszolta.

A romantikus kalandfilmterv főszereplője a grófnőkre nyomuló világhírű festő, Munkácsy Mihály, a rendezője Káel Csaba, az operatőre Zsigmond Vilmos. "A játékfilm forgatókönyvén több a munka, mióta a Filmalap is belépett a fejlesztésébe, ami szakmailag nagyobb kihívás elé állít minket. Most velük kiegészülve, a forgatókönyv alapos javításán, átírásán dolgozunk. A film elkészítésének időzítését a könyv befejezésekor láthatjuk biztosabban" - részletezte Dér a filmalapos munkát a tervvel. Dallos Sándor Munkácsy-regényei szolgáltatták az alapanyagot a forgatókönyvhöz, amit a Tűzvonalban és a Géniusz, az alkimista tévésorozatok egyik társírója Fonyódi Tibor jegyez.

Míg a forgatókönyvet a Filmalap bizottsága elemezgeti, az előkészületek mellett dokumentumfilmet készítettek eddig a témában. "Sokat haladtunk a Munkácsy-filmek elkészítésében, a dokumentumfilmet leforgattuk (kétszer 52 perces), háromrészes tv- és mozifilmet készítünk elő" - mondta még a producer. A Magyar Televízió mutatja be.

A dokumentumfilmre az MTVA pályázatán nyertek 12 milliót, közvetett állami támogatást kaptak még hozzá 6 milliót, a többi koprodukciós hozzájárulás és önerő. Ezt a dokumentumfilmet szánják elő és kutatómunkának a nagyjátékfilmhez, illetve fejlesztenek egy tévéfilm-forgatókönyvet is a témában. "Jelenleg alul vagyunk finanszírozva, de sok-sok saját munkával, kapacitással pótoljuk a hiányzó összeget" - tette hozzá.