Molotov-koktél a macskagyilkos film rendezőjének

2008.01.15. 15:37
Miután kiderült, hogy az Álszent című film forgatásán vízbe fojtott kismacska ügyében megszüntették a nyomozást, ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak a határozatban szereplő címre. Itt viszont nem a rendező lakik, hanem a rokonai, akik már megtették a feljelentést.

"2008. január 14-én hajnalban ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak a rokonaim házára" - olvasható Toepler Zoltán rendező honlapján. A száraz közlést egy felszólítás zárja: "Arra kérek mindenkit, aki a véremet akarja, hogy azt velem közölje, és az ügyben vétlen rokonaimat, ismerőseimet ne üldözze." Az eset előzménye, hogy két napja nyilvánosságra került: az Álszent című filmjének forgatásán vízbe fojtott kismacska ügyében megszüntették a nyomozást.

A garázsajtó megpörkölődött

"Felhívtak a rokonaim, hogy Molotov-koktélt dobtak a garázsajtóra, ami megpörkölődött, de szerencsére nedves volt, és nem gyulladt be. Ha az autó meggyulladt volna, az egész ház megy" - mondta el Toepler Zoltán. A budapesti címre a rokonok ezután kihívták a rendőrséget, és feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. Ezt a BRFK kommunikációs osztálya is megerősítette. "Rongálás vétsége miatt folytat eljárást a kerületi kapitányság" - közölte a rendőrség sajtóreferense.

"Én nem lakom ott, ez egy korábbi lakhelyem volt - tette még hozzá Toepler. - A nyomozást megszüntető határozaton viszont ez a cím szerepelt, és ezt a dokumentumot több internetes portál közölte anélkül, hogy a címet kitakarták volna."

A filmes számított hasonló támadásra, mivel rokonait rendszeresen zaklatják telefonon. Arra a kérdésre, hogy kit sejt a Molotov-koktélos akció mögött, elmondta: "Buzgó internetező állatvédőkre gondolok, de nyilván annál, amit üldözni akarnak, súlyosabb, amit tesznek ezzel." Az Álszent című filmjének forgatásán vízbe fojtott kismacska ügyéről viszont nem nyilatkozott.

A nyomzást decemberben megszüntették

Az Index tavaly áprilisban írta meg, hogy a 2006-os filmszemlén díjazott Álszent vetítése utáni beszélgetésen felmerült, hogy meghalt-e a filmben látható kismacska, és akkor a rendező bevallotta, hogy ő fojtotta meg az állatot. A nyomozás során viszont már egyetlen meghallgatott tanú sem emlékezett arra, hogy a macska halálát feszegető kérdésre mit is válaszolt Toepler Zoltán. Az ügyészség tanúként meghallgatta a film több szereplőjét is, akik elmondták, hogy a filmet 2005-ben és 2006-ban forgatták, de hangsúlyozták, hogy Toepler gyakran használ fel nem saját maga által felvett felvételeket filmjeiben.

Csak erős idegzetűeknek! Tényleg csak akkor kattintson, ha látni akarja!

Toepler médiában tett nyilatkozatai és tanúvallomása között az ügyészség szerint is ellentmondás van, de szakértők bevonásával sem tudták megállapítani, hogy a jelentet mikor is vették fel. Az ügyben indított nyomozást aztán tavaly decemberben szüntették meg, mivel a hatóságok nem tudták bizonyítani, hogy a kismacska az állatvédelmi törvény életbe lépése előtt vagy után pusztult el.