Daniel Craig-Clive Owen-keverék vagyok

2007.12.21. 15:05
Csaba Lucasról eddig annyit tudtunk, hogy Dobó Katával készítene egy filmet, illetve hogy egy amerikai fantasyban kapott főszerepet, amit Prágában forgattak, és ami május 24-én kerül magyar mozikba. Lugosi Béla óta nem volt magyar színész amerikai filmek főszereplője, harangozta be a Népszabadság. A Central Kávézóban találkoztunk.

- Hányadik magyar is vagy az 'amerikai filmekben főszereplő'-versenyben?

Fotók - Tassy Márk

- Lugosi Béla és Gábor Zsazsa után a harmadik, legalábbis a magyar ügynököm szerint. Persze volt más magyar is előttünk, Johnny Weissmuller és társai.

Találkozol kint magyar színészekkel?

- A 91 éves Gábor Zsazsán kívül, akivel telefonon beszéltem meg egy találkozót két hete egy barátom interjúja miatt, nem nagyon. Nemrég elküldtek nekem egy cikketeket, abból értesültem arról, hogy csak pár castingon szerepelnek az Amerikában szerencsét próbáló magyar színészek évente, és hogy eddig kerülte őket a szerencse. Én 94-ben kerültem ki 18 évesen: Kanadában kezdtem, és most New Yorkban dolgozom, ahol havi tíz castingra járok, ez egyébként egy átlagos szám.

Kint könnyebb magyar akcentussal érvényesülni?

- Nem, Magyarországon nagyobb esély van az itt készülő külföldi koprodukciókra. Bár most, hogy nekem kint jobban megy, olyan esetem is volt, hogy miattam átírták a szerepet kelet-európai akcentusúra: a világ legokosabb emberét játszottam az MTV-ben futó egyórás komédiában. De a nyolc ügynököm közül az egyik összeszámolta, hogy nagyon kevés akcentussal elfogadott színész kap főszerepet a tengerentúlon. Legtöbben közülünk spanyollal érvényesültek, de ők is csak egy tucatnyian.

Most forgattatok le Prágában a The Crown of Vysehrad című fantasyt a szláv Premsyl-dinasztiáról. Milyen volt itt a casting? Egy csomó klónoddal üldögéltél az előtérben?

- Nem, minél profibb egy produkció, annál kíméletesebbek a jelöltekkel. Amikor Mini Cooper-reklámra jelentkeztem, beléptem, ötven jóképű Ewan McGregor-Jude Law típusú emberke ült az előtérben, na itt más volt a helyzet, kevesebb emberre koncentráltak egyszerre. 850 embert hallgattak meg egy év alatt Amerikában, de nem nagyon találtak megfelelő jelöltet, én ezek után jelentkeztem, és erről semmit nem tudtam, egy ellenfelemmel találkoztam csak.

Az első körben videón kellett elküldeni az anyagot, itt még csak általánosságban figyelik a színészi képességeket, a másodikban már fel kell készülni a forgatókönyvből, ismerni kell, hova tartozik a részlet, mik a szerep mozgatórugói. Egy olyan jelenetet kellett előadnom a filmből, hogy a királynő magához rendel engem, aki szántóvető vagyok, és közli, hogy össze kell házasodnunk, ami nekem nem tetszik, de a jelenet végére megváltozik a véleményem. A harmadik sem mindig az utolsó kör, itt az volt: Prágába röptettek egy másik színésszel, akkor már csak ketten voltunk. Egyébként Daniel Craig- Clive Owen-típusú színészt kerestek, akinek ilyen energiája van.

És olyat nem találtak?

- Azt mondják a kettő keverékét. Bennem. De hogy ez igaz-e, úgyis csak a kész filmből derül ki.

És miután kiválasztottak, kezdődött a szántóvető-kurzus?

- Volt felkészülés ökrökkel, és bár tudok lovagolni, karddal küzdeni jobbra-balra, azért ezeket is gyakorolni kellett. Amire nagyon büszke voltam, hogy az egész színészgárdából csak nekem nem volt kaszkadőröm. A páncélom pedig elég nehéz volt, 30 kilót is nyomott.

Milyen volt a forgatás?

- Két hónapot töltöttünk Prágától távol, hisz 700-ban játszódik a film, és ekkor Prága még nem létezett. New York után nagyon furcsa volt emberektől távoli helyen, egy stábbal összezárva.

A valóságshow-król szoktak ilyeneket mondani. Te is összejöttél a főszereplővel? Ha jól látom a sajtóanyagban Libusa a királynő neve, és Winter Ave Zoli szlovák származású amerikai színésznő alakítja.

- Nem, de mindenkivel jó volt a kapcsolatom. Egyébként nős vagyok, most karácsonykor Németországba megyünk a feleségem családjához.

És első rendezésed, a Madness Is Catching című film főszerepére hogy jött szóba Dobó Kata? Egy éve fent szerepel a 2008-ra tervezett film imdb-s stáblistáján.

- Az egyik ügynököm ismeri Katát, ő hívta fel a figyelmemet két éve arra, hogy érdemes lenne vele találkozni. Nagyon fején találta a szöget, hamar összebarátkoztunk. Persze a végleges szereposztásban a finanszírozóknak is van beleszólása, úgyhogy még semmi sem biztos.

És Koltai Róbert hogy jutott eszedbe?

- Kedvenc gyerekkori magyar filmjeimben szerepelt, mint az Indul a bakterház és a Vuk. Az utóbbiban a simabőrű volt.

Aki el akarja kapni Pogány Juditot? Tényleg. De az utóbbi 10 évben történtek az itthoni szakmában változások, új filmek születtek, Koltai Róbert imidzse sem a régi. Erről tudsz?

Daniel Craig-Clive Owen

- Igen. Néha járok haza, tavaly például helyszínt kerestem Mosonmagyaróváron. Ha Pesten vagyok, sokat járok színházba, Koltait kilenc darabban is megnéztem. És a kinti Los Angeles-i magyar filmfesztiválon is mindig elmegyek a magyar filmekre sok kinti magyarral egyetemben, ott is találkoztunk.

A főszereplő ő lesz?

- Nem, de fontos szerepe lesz. A főszereplő én leszek.

És még egy kérdés: honnan a neved? George Lucas?

- Nem, szépapám Babits Luca volt, Babits Mihály unokatestvére. Előtte tisztelegtem ezzel, ha már meg kellett változtatnom a Szőcs Csabát az amerikai menedzserem javaslatára.

A neved bejött?

- Erre térjünk vissza öt év múlva.

Premsyl és Libuse legendája

A Crown of Vysehrad egy fantasy elemekkel megfűszerezett történelmi dráma, ami egy Premysl nevű parasztegény és a VIII. században élt mondabeli fejedelemnő, Libuse szerelmének története. Ebben az időben a szlávok még nem tértek át a kereszténységre, pogány mítoszaik miatt (gonosz tündérek, mágia, egyebek) ez a Sötét Korszak (Dark Ages). Premysl és Libuse egyébként sok prágai szobron felbukkan. Libuse fejedelemasszony szerepel a Prága alapításáról szóló legendákban is: Vysehrad hegy tetejéről lenézve egy fénylő csodavárost látott, melynek ragyogása elhomályosította a legragyogóbb csillagokat is. Ezért telepedett le itt. (Hamlet)