Lepattintva: Bridget Jones-film pasikról

2008.04.24. 12:47
A Batman a héten a vadnyugaton szorongatja Russell Crowe tökét, de lesz kedvesebb film is Audrey Tautou-val, meg esetleg amerikai lúzerromantika. John Woo nagymamájáról énekest neveztek el egy hongkongi gengsztermoziban, Buharovék új filmje is itt van, ne felejtsük! Melyiket nézzük a héten?

Lassú tükör

A 13 éve együtt dolgozó Buharov-páros új filmje képviseli a héten a mozikban a magyar vonalat, írhatnánk. A kísérletit mindenképp: ezt a 35 millióból készült mozit is sajátos, eredeti technikájukkal készítették super 8-as nyersanyagot nagyítva 35 mm-re. A tavalyi szemlén a külföldi zsűri egy különdíjat hozott létre a Lassú tükör méltatására, és ugyanitt az egyik producert, Sipos Gábort is díjazták. (A másik két producerük: Durst György és Rajna Gábor).  A két Buharov: Igor és Iván Párizsban gulyáslevest osztogatott a retrospektív vetítésük alatt, a film Aranybunda fődíjat is kapott a 20 négyzetméteres autonóm államban, jutalmazták a brüsszeli offscreenen és a Mediawave négy versenyfilmjébe is beválogatták. A gyártó Álomvadász Kft. nem várt tovább magyar forgalmazóra, bemutatják itthon maguk három kópiával: Budapesten a Művész moziban, emellett Szegeden és Győrött, majd hetente vándorolnak. Hogy mi ez a film?, tettük fel a furcsa kérdést Szilágyi Kornélnak aka Igor Buharovnak. "Ami miatt kettészakadt a kormánykoalíció" - válaszolta. De csak viccelt, úgyhogy az infók miatt inkább nézegessük a film honlapját. A kritikát meg olvassuk el itt, és akkor legalább kiderül, mitől sikít szabóZ.

Börtönvonat Yumába

A jó színészválasztásáról nevezetes James Mangold elsőre kiválasztotta Russell Crowe-t, aki partnernek Christian Bale-t akarta. Egyébként olyan szereposztás is volt, hogy Tom Cruise és Eric Bana lesz a két pisztolyhős, végül mindenki örömére nem ez lett, kapott is a western 89 százalékot kapott a Rotten Tomatoeson: egy igazi full macsó apa-eposzban a lúzer Christian Bale sántán igyekszik fiának bizonyítani, ő jó példa lehet. Mert nem az: a háborúban is inkább visszavonult, mint előre, a lábát is a sajátjai lőtték le, a családját sem képes eltartani, sőt még az arcát is odatartja a pofonért. Nagy szerencséjére jön az elnyújtott horizont pisztolykezű hőse, Ben Wade (Russell Crowe), akit egy félresikerült rablás után a yumai börtönvonathoz kell elszállítania. A filmvégi felépítetlen házaknak eredetileg állniuk kellett volna, de a produkciónak elfogyott a pénze, ezért tűnik építkezésnek, pedig 50 millió dollárjuk volt öszehozni a börtönvonat Yumába című mozit, ami egy 57-es western remake-je. A forgatás előtti hétvégén hirtelen leesett a hó, emiatt rengeteg munkásnak kellett visszavarázsolnia a tájat, ebben segített 89 teherautónyi föld. Kritikánk itt.

Egyedül nem megy

Ez az a film, ami Audrey Tautou-t elhozta Magyarországra, és akik az Amelie csodálatos életében, vagy a Hosszú jegyességben szerették a színésznőt, ezt a romantikus filmet sem hagyhatják ki. Bár az Egyedül nem megy kevésbé látványos az elődöknél, legalább olyan figurákról szól, akik sokkal közelebb állnak az átlagnézőhöz. Tautou egy borzas hajú, sovány takarítónőt játszik, akit egy dadogós képeslapárus ment ki a tetőtéri, komfort nélküli lakásából. A képeslapárus lakótársa, a modortalan és borostás szakács (Guillaume Canet A partból) ferde szemmel néz a vékonyka jövevényre, de aztán kiderül, hogy neki is van szíve, csak a beteg nagymamájának gondozása felőrölte az idegeit. Mire aztán a film minden fontosabb szereplője beköltözik ugyanabba a nagy párizsi, polgári lakásba, a társaság teljesen összecsiszolódik. Az Egyedül nem megy Anna Gavalda francia bestsellere alapján készült, ami nálunk Együtt lehetnénk címmel jelent meg. A filmfeldolgozásért Guillaume Canet a Cabourg-i Romantikus Filmesztiválon kapott díjat.

Lepattintva

A Felkoppintva 'hájas lúzer gyerek feleségül veszi a szőke celebcicát'-felállása megfordult a Judd Apatow-féle társaság legújabb filmjében. A Lepattintva (az idióta címfordítás elemzését most kihagyjuk, csak annyit, hogy eredeti címe: Forgetting Sarah Marshall) azzal nyit, hogy a lúzergyereket (képen jobbra) ejti a szőke celebcica (Veronica Mars című sorozat Kristen Bellje, aki önmaga paródiáját játssza). A pórul járt srácot Jason Segel alakítja, Seth Rogen mackónadrágos, de nem túl dagadt haverja a Felkoppintvából. A forgatókönyvet is Segel jegyzi, aki a saját életéből merített inspirációt, miután az egyik barátnője szakítós dumáját meztelenül kellett végighallgatnia. A filmben a megalázott fickó Hawaiin próbál felejteni, de a forgatókönyv úgy hozza, hogy a volt barátnője is pont itt nyaral az új, menő pasijával. A mellékszerepekben több ismerős arc feltűnik a korábbi Apatow-filmekből, Jonah Hill a tolakodó pincért, Bill Hader az aggódó féltestvért és Paul Rudd a nyálas szörfoktatót játssza. Az Amerikában egy hete bemutatott vígjátékot a kritikusok imádták, nem riasztotta őket vissza Jason Segel pénisze sem, ami szomorúan kókadozik a szakítós jelenet alatt. A Lepattintva 8,4 pontot kapott az IMDb-n, és 87 százalékot a Rotten Tomatoeson. Az egyetlen negatívum, hogy a Maculay Culkin szexi barátnőjéről, Mila Kunisról mutatott meztelen képek nem igaziak. A trailer alapján kijelenthetjük, hogy rámennek az anti Bridget Jones-vonalra is.

Párizs, szeretlek!

Párizs, szeretlek!

A szerelem városában még Steve Busceminek is jut csók, derül ki a Párizs, szeretlek!-ből, ami huszonkét rendező, köztük a Coen testvérek, Christopher Doyle, Wes Craven és Gus Van Sant rövidfilmjéből áll. A színészgárda szintén figyelemreméltó: ismert francia színészek mellett Willem Dafoe, Maggie Gyllenhaal, Elijah Wood, Natalie Portman is szerepel a romantikus párizsi történetekben. A film a 2006-os Cannes-i Filmfesztiválon nyitott, és azóta húsz másik fesztivált megjárt, mire megérkezett Magyarországra. Díjakkal nem halmozták el, de az IMDb-n 7,5 pontot kapott, és a Rotten Tomatoeson 84 százalékon áll. "Olyan, mint egy kellemes hétvége Párizsban" - írta a Newsday, bár az egyenetlen színvonalat is többen kifogásolták. A sikeren felbuzdulva készül a New York-i folytatás, amiben Scarlett Johnasson is rendezőként mutatkozik be.

Vértestvérek

Ha hongkongi gengsztermozi, akkor a magyar forgalmazók ezt a címet adják: legalábbis három éve láttunk egy Vértestvéreket a Titanic fesztiválon, amit Index-vetítésre kaptunk, és ami szerintünk a fesztivál eddigi legszarabb filmje volt. Ez egy másik film, és John Woo producerkedésével készült, amivel 15 év után tért vissza ázsiai terepre. A rendező, Alexi Tan első filmjében egy harckoreográfus is dolgozott, a 2046 művészeti vezetője és a Tigris és Sárkány ruhatervezője mellett. A harmincas évekbeli történet szerint három gyerekkori barát Shanghajba költözik, hogy megvalósítsák önmagukat. Helyette viszont elválnak útjaik, sőt, egymás ellen kelnek egy különös szerelmi háromszög miatt. A 2007-es Velencei Filmfesztiválon is bemutatták a Kínában forgatott filmet, aminek érdekességeként megjegyzik, hogy ez volt az első alkalom, mikor John Woo más filmjénél volt producer, és hogy több John Woo-utalás is van a filmben, például a sanghaji nagymamájáról nevezték el a film egyik énekesét. Az IMDb-n 5,1 pontot kapott csak, Honkongban megbukott a bemutató után, de Kínában már szépen teljesített.