Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Halál várhat a pornósokra Iránban

2007.05.02. 11:50
Halál vár azokra az iráni pornófilmkészítőkre, akik "közönséges pornót" készítenek, ha az iráni képviselők elfogadják a kulturális bizottság új törvényjavaslatát.

Az iráni parlament kulturális bizottsága hétfőn dönt arról a törvénytervezetről, mely szerint halálra ítélnék a cenzorok által "túl közönségesnek tartott" pornófilmek készítőit, jelenti Teheránból az Adnkronos. Az újság előrejelzése szerint várhatóan nagy többséggel meg is szavazzák a javaslatot.

Kereslet van

A pornó, ezen belül is az amatőrpornó műfaja egy tavaly novemberben kipattant botrány miatt került a figyelem középpontjába: egy nyilvánosságra hozott felvételen Zohre Mir Ebrahimi, a hazájában népszerű tévészínésznő szeretkezett partnerével. Az eset előtt csendben megtűrték az országban a rejtett kamerával felvett videókat és a házi készítésű pornófilmeket, amiknek a piacon darabjáért akár 30 eurót (7500 forintot) is elkérnek, ugyanakkor nagyrészük a netre is felkerül, holott a törvények szerint tilos férfinak és nőnek nyilvánosan megérintenie egymást.

Egyet kivégeztek, egyet megvesszőztek

Januárban már harmincegy embert tartóztattak le, mert mobiltelefonjukkal pornófilmet készítettek. Egyikük megúszta egy nyilvános vesszőzéssel, de a teheráni büntető bíróság feje, Saiid Mortazavi halálbüntetést helyezett kilátásba a tettesek többségének, akiket a mobilpornózáson felül a filmen szereplő nők ellen elkövetett szexuális erőszakkal is vádolnak.

A legtöbb halálos ítéletet Kína után Iránban hajtják végre a világban, és két évvel korábban már hasonló esetben is történt kivégzés. Egy "nők futtatásával, pornófilmezéssel és drogkereskedelemmel" foglalkozó házaspárt ítéltek "nyolcvan vesszőcsapásra és akasztásra", jelentette az Iran Focus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?