A földön maradt Jack Sparrow

2007.05.28. 10:46
A Karib-tenger kalózainak harmadik része a hétvégi toplista élére került Amerikában, de a Pókember 3 és a Shrek 3 is jobban debütált a nyitó hétvégeiken.

A Karib-tenger kalózai: A világ végén péntektől vasárnapig 112,5 millió dollár bevételt hozott, amivel most a toplista, és a Shrek 3 és a Pókember 3 elé került, de jóval elmaradt ezek nyitóhétvégéjétől. Ebben a hónapban a Pókember 3 (151,1 millió) és a Shrek 3 (121.6 millió) is jobban teljesített, holott a szakértők a Karibnak sokkal jobb debütálást jósoltak.

A csütörtöki premier előtti vetítésekkel együtt A Karib-tenger kalózai 3 eddig az Államokban 126,5, világszerte 205,5 millió dollárt keresett, és ezzel összesen 332 milliót hozott a Disney-nek. Az első rész sikere után, amiért Johnny Deppet Oscarra is jelölték, és ami 136,6 milliós bevétellel indított a tengerentúlon, a második és a harmadik epizód inkább vegyes kritikákat kapott.

"Ez minden idők ötödik legjobb nyitóhétvégéje, úgyhogy nincs miért keseregni - nyilatkozta Paul Dergarabedian, a nézettségi adatokat követő Media by Numbers elnöke. - A számok inkább arról árulkodnak, hogy az emberek imádják ezeket a kalózfilmeket, függetlenül attól, hogy a kritkusok mit mondanak."


Kifáradtak
Viszont a film javára írható, hogy elkerülte a Jurassic Park és a Mátrix harmadik részeinek sorsát, amiknek összbevétele messze elmaradt a korábbi epizódokétól. Bár az csak később derül ki, hogy A világ végén hosszú távon, hogy teljesít A Fekete Gyöngy átka 305 milliós és A holtak kincse 423 milliós nyereségéhez képest.

A ranglista

A Jack Kapitány megmentésével kezdődő epizód a Shrek 3-at szorította második helyre a hétvégi toplistán, a családos ogre ezúttal 51 milliót keresett, miután egy héttel ezelőtt minden idők legjobb animációfilmes nyitását produkálta. A harmadik helyezés a még mindig az élen kapaszkodó Pókember 3-é. Sam Raimi képregényfeldolgozása eddig az Államokban több mint 300 milliót kaszált, és világszerte 800 milliót hozott.

A Karib-tenger kalózainak helyzetét a film hossza is nehezítette, a 168 perces játékidő miatt egy moziban kevesebbszer tudták egy nap műsorra tűzni. Ennél még a többi maraton epizód is rövidebb volt: a Pókember harmadik része 30 perccel, a Karib-tenger második része 15 perccel.