Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem akarunk a magyarok hibájába esni

2008.03.12. 13:47
2009-ben a magyarországihoz hasonló adókedvezményes filmtámogatást vezetnének be a csehek és a lengyelek is. Közben a mi támogatási rendszerünk uniós jóváhagyása december 31-én lejárt, és Brüsszellel még folynak a tárgyalások. A Lengyel Filmintézet igazgatóhelyettese és a cseh Audiovizuális Producerek Szövetségének elnöke is kijelentette az Indexnek, hogy a magyarok hibáiból is tanulnak.

"Az adókedvezmény része az új filmtörvényünknek, és szerintem egy éven belül el tudjuk fogadtatni a parlamenttel, hogy 2009-ben már életbe léphessen - számolt be nekünk a lengyel helyzetről Maciej Karpinski, a Lengyel Filmintézet igazgatóhelyettese. - Szükségünk van az adókedvezményre, hogy a nagy hollywoodi és európai filmek ne Bulgáriát, Romániát vagy Magyarországot válasszák, hanem minket."

A lengyelek ráadásul nem állnak meg a 20 százaléknál, amit Magyarországon a 2004-es filmtörvénnyel vezetettek be, és amit most kötne Brüsszel egy szigorúbb kulturális pontrendszerhez, hanem a 22 százalék mellett kardoskodnak, írta a Variety is. "Nem is annyira a magyarok fölé akartunk ígérni ezzel, csak ennyi nálunk az általános forgalmi adó" - mondta az Indexnek a lengyel igazgató. A végső igent persze itt is az EU-nak kell kimondania, de Karpinski szerint az ország mérete miatt jobb esélyekkel indulnak nálunk: "nemcsak az országunk, de a filmiparunk is nagyobb". Az EU-nál egyelőre csak alsóbb szinteken puhatolóznak, a tárgyalások akkor kezdődhetnek, ha a parlament elfogadta az új törvényt.

Jövőre a csehek is bevezetnék az adókedvezményt

A cseheknél az új filmtörvény 2009 január 1-én lép életbe, ehhez időzítik az adókedvezményt is: "Az adókedvezmény az új általános befektetési törvény része, ami áprilisban vagy májusban kerül a parlament elé, és a tervek szerint ez is életbe lép 2009 január elsején" - mondta el Radomir Docekal, a cseh Audiovizuális Producerek Szövetségének elnöke. A csehek már egy évtizede dolgoznak ezen, most az elnök szerint az hozta az áttörést, hogy a kulturális miniszter helyett a pénzügyminiszternél kezdtek lobbizni.

"Beszéltünk több magyarral is, hogy mi ne essünk ugyanebbe a hibába" - mondta a lengyel igazgatóhelyettes arról, hogy a magyar filmes adókedvezmény uniós jáváhagyása december 31-én megszakadt. Szupertitkos kulturális pontokat nem árult el, hogy a filmeket milyen teszttel próbálják vizsgálni úgy, hogy az EU jóváhagyását is kivívják. (Az Európai Bizottság 2001-ben kiadott közleménye ugyanis előírja, hogy az állami támogatást csak kulturális termékek kaphatják.) Csak annyit árult el, hogy azt szeretnék elérni, hogy ha a koprodukciók másik tagjának filmtörvénye az EU által elfogadott, akkor náluk is részesülhessen kedvezményben.

"Mi is az európai koprodukciók mintáját követjük, és ha ennek megfelelünk, azzal Brüsszelnek is megfelelünk" - állítja a cseh Docekal. Nála arra a pletykára is rákérdeztünk, miszerint a csehek lobbiztak volna a magyarok ellen Brüsszelben. "Ne a cseheket hibáztassák ezért! A probléma egyszerűen az lehetett, hogy nem volt megfelelő ez a kulturális teszjük - mondta. - Arról, hogy a csehek tettek volna keresztbe a magyaroknak, egyedül a Barrandov stúdió vezetőjétől, Vladimir Kubától hallottam. Neki ezt akkor említették, mikor Magyarországon járt, és a Korda stúdiósok mesélték neki, hogy el kell menniük Brüsszelbe, és meg kell magyarázniuk valamit."

Adókedvezmény nélkül is van élet?

"Az adókedvezmény nem minden - tette hozzá a cseh szövetség elnöke. - Puerto Rico például 50 százalékot ad vissza, mégsem hallottam még nagy filmről, amit ott forgattak volna. Itt számít az infrastruktúra és a filmes hagyományok is." Prágában például ott a több mint 70 éves Barrandov filmstúdió és a képzett, angolul is jól beszélő szakembergárda. Radomir szerint 2004-ben pont ennek ellensúlyozására született meg a magyar filmtörvény. Az utóbbi években nem is jártak akkora sikerrel a hollywoodi produkciók lehalászásában, a Hellboy még náluk forgott, de a második részt Guillermo del Toro már áthozta hozzánk Etyekre. A Casino Royale után a következő Bond-filmet sem Csehországban, hanem Angilában forgatják, ahol 2007-től az adókedvezmény. (Az EU az angol támogatási rendszert 2006 novemberében hagyta jóvá, és ott a produkciók helyben elköltött pénzének legfeljebb 20 százalékát térítik vissza.)

"Még szép, hogy nem jött ide James Bond, hiszen ő állandóan úton van - viccelte el a témát Docekal. - Különben meg tavaly itt forgatták majdnem fél évig az új Narniát, ami szintén egy nagyon sikeres sorozat, meg a Wantedet Angelina Jolie-val. Hogy miért nincs akkora forgalom mint máskor? "Részben a hollywoodi sztrájkok miatt - mondta. - Inkább csak helyszínt keresnek nálunk, és az árakat hasonlítgatják össze Magyarországgal és más környező országokkal."

A lengyelek más taktikát alkalmaznak: amíg nincs adókedvezményük, közvetlen támogatást adnak a külföldi filmeknek. "Mi így is jól járunk, mert ezek a filmek aztán négyszer annyit hagynak itt, mint amennyivel támogatjuk őket - mondta erről a lengyel igazgatóhelyettes. - Ha lesz 22 százalékos adókedvezmény, akkor ezt az összeget nem kell megelőlegeznünk. Emellett nemrég létrehoztunk regionális filmalapokat is egyenként 367 ezer eurós éves költségvetéssel, és ide is pályázhatnak a külföldi produkciók azzal a feltétellel, hogy a pénzt helyben költik el."

A lengyelek rávernének a Korda stúdióra is

Kelet-európai versenytársaink a stúdióikat is turbózzák. A lengyelek 100 millió euróból egy Film City nevű stúdiót húznának fel egy 680 hektáros területen. A tervek szerint ez lesz Európa legnagyobb és legmodernebb filmstúdiója tíz műteremmel, közülük a legnagyobb tizenkétezer négyzetméteres. Az előkészítést 2007-ben kezdték, a lengyel származású Andrzej Bartkowiak (Öld meg Rómeót!, Doom) lengyel-amerikai koprodukcióban készülő háborús filmjét már idén augusztusban elkezdenék itt forgatni, és 2011-re készülnek el teljesen. Összehasonlításképpen az etyeki Korda stúdió 35 hektáros területen épül, jelenleg négy kész stúdiója van (a legnagyobb 3500 négyzetméteres), egy óriási műhely, és kiegészítő épületek, a kivitelezési tevékenység most is folyik. Demján Sándor, az etyeki Korda stúdió kivitelezője az adókedvezmény körüli bizonytalanság miatt kijelentette, hogy a brüsszeli elfogadástól függ, hogy folytatják-e a komplexum építését, köztük az 5856 négyzetméteres vizes stúdiót.

A csehek közben a Barrandovot fejlesztik, tavaly a Variety szerint egy új, négyezer négyzetméteres műtermet nyitottak meg, ahonnan nyáron a légkondi még hiányzott, de már pótolták. A Prága stúdióban 2010-ig négy darab kétezer négyzetméteres, légkondis műtermet hoznának létre a meglévő három mellé. Ezen felül több magánvállalkozás is beszállna a stúdióépítésbe, de Docekal szerint ezek csak akkor indulnak be, ha az adókedvezmény átmegy a parlamenten.