'Picasso a gépháznál, Batman a kilövőállásnál'

2004.11.29. 10:56
Míg az Orion-sorozat 1966-os NSZK-gyártmány volt, az Orion-dal már magyar népköltés, miután 1968 februárjában elkezdte sugározni a Magyar Televízió a hét epizódot. Állítólag mindenki ezt énekelte, de nem csak otthon a főcímzene alatt, hanem az óvodáktól az Orion úttörőörsökön át a balatoni Orion presszóig mindenhol. Memóriatesztet végeztünk: Az Orion űrhajó - A visszatérés című film bemutatójakor mennyire emlékszünk a 38 évvel ezelőtti sorozat nyolc soros szövegére? Játékunk keretében az Index olvasóit, a MOM Parkban rendezett Orion-bulin pedig az Orion-közeli sztárokat faggattuk.
"Felszáll az Orion, rajta McLane a parancsnok" - énekelte Galkó Balázs játékunkban az Orion sorozat nyitódalának ritmusára a kezdősorokat. "Tu-tu-tu" - tette még hozzá. Az Orion-estén hiába énekelte elő neki az Index a dallamot, a Filmmúzeum hangjaként ismert színész teljes hat soron át csak tutuzott. "Sohasem néztem tévét" - indokolta, hogy maradhatott ki a kultuszból.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
"Fogalmam sincs, mi a szöveg" - válaszolta Soma is, mikor megkértük, hogy jazzesítve énekelje el a "Felszállt az Orion"-t, miközben a háttérben a fülcimpadörzsölő galixo táncot mutatták be. "Nem vagyok Orion-kultuszista, picim" - tette hozzá.

"Tamara ideges, Mario pedig szerelmes" - hadarta el Prokopp Dóra a filmet forgalmazó Filmmúzeum vezetője, mikor fényképes sütit harapdálva számon kérte az Index, de tovább ő sem tudta, még csak azt sem, hogy ki van a gépháznál. "Én csak egy éves voltam 1968-ban" - mentegetőzött. Odahozta inkább a bárszéken üldögélő Indexnek a partin kötelező, fekete-fehér miniben megjelent Kertész Mártát, a csatorna művészeti tanácsadóját, aki alsós iskolásként még kívülről harsogta a szöveget, de kiderült, hogy azok az idők már elszálltak.

'Tamara integess, ez a McLane szerelmes'

Megkérdeztük az egyik főszereplő szinkronhangját is. "Felszállt az Orion, rajta McLane a parancsnok" - énekelte Fehér Anna, akinek hangján Az Orion űrhajó - A visszatérés című filmben Dolby digitallal megszólal Tamara, a "karótnyelt, hatalmas műszempillájú" hadnagy. Ennél tovább a Szomszédokbeli Alma sem tudta a szöveget. Ez is csak szinkronizálás alatt idéződött fel benne, a sorozat idején ugyanis "nagyon gyerek" volt. Arról, hogy ki volt elődje, Mécs Károly első partnere, "halvány lila gőze sincs", de hogy ismét Mécs Károly McLane hangja, az szerinte telitalálat.

A Filmmúzeum sajtóreferense, Tímár Rita végül előkerítette az Indexnek a hivatalos Orion-szakértőjüket, Hódi Gyulát, aki természetesen tudta a folytatást: "Felszállt az Orion, rajta McLane a parancsnok. Hasso a gépháznál, Atan a kilövőállásnál. Tamara ideges, Mario és Helga szerelmes. Zúgnak a harangok, jönnek a piszkos varangyok." Ami persze nem kanonizált. A fekete öltönyben megjelent főnököm Szily László elmondása szerint a sorozat 1976-os ismétlésekor a Práter utcai iskolában már a "Tamara szerelmes, McLane ideges", és a "McLane szerelmes, Tamara ideges" változatokat tanulta.

'Cliff nagyon ideges, mert kifut a bableves'

Térjünk át az Index olvasóinak megfejtéseire, amiből 64 hasonlított a Hódi-változathoz, számtalan eltért tőle, de nem eszerint osztottuk az Orion-ajándékcsomagokat, és dvd-ket. A jobbakat kiválasztottuk, a többiből pedig sorsoltunk.

"Picasso a gépháznál, Batman a kilövő állásnál. És Batman ma ideges, de nem szerelmes. És Fábry Sándor, Se hívta meg még Batmant a műsorába, talán. Ezért egy ideje nem is nézem meg a műsort" - folytatta egy budapesti olvasónk a Felszállt az Orion sort. A többiek viszont maradtak a film hős főszereplőinél és a földönkívüli ellenfeleiknél, a varangyoknál. Csak kisebb eltérések abban mutatkoztak, hogy ki milyen tisztséget töltött be a gyorscirkálón, és ki milyen idegállapotba került a sorozat alatt.

'Tamara az Orion 7 szamara'

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A sorozat és a film története szerint az NDK-san szigorú Tamara Jagelló hadnagyot azért küldték az Orion 7-re, hogy felügyeljen az NSZK-san laza, renitens legénységre, különösen parancsnokukra, McLainre. Az összetűzéseikből hamar szerelem lesz. Egy ajaki megfejtő szerint Cliff McLane csak azért ideges, "mert kifut a bableves", egy megfejtőnk női praktikát tanácsol a jó mellű hadnagynak: "Tamara integess, ez a McLane szerelmes". Váci olvasónk emlékei szerint "Tamara, az Orion 7 szamara" szerelmes "fülig" a parancsnokba.

Hogy ki van a kilövőállásnál, és a gépháznál? Egy szegedi olvasónk "ovis csasztuskája" egy metaforát fejez ki: "Hasso a gépház, Tamara a kilövőállás". Hassót, mint írtuk, Picasso is felváltja a munkában, egy dunaharaszti olvasónk pedig inkább megindokolja a versikében az alkalmazását: "Hasso a gépháznál, ő mindent megtalál".

'Tenger mélye viszlát, a világűr titka vár ránk!'

Közben olvasóink indulatai is fokozódtak a varangyok iránt: a piszkos varangyok helyett a piszok, a rohadt, a rohadék, a ronda, sőt egyesek szerint a kocsonyás varangyok jönnek, hogy agymossák a földieket. Egy nyíregyházi olvasónk harcra szólít ellenük: "Védőruhát felvenni, varangyok ellen küzdeni!"

Egy kazincbarcikai lelkesítő változattal zárjuk le az Orion dal utáni nyomozást: "Tamara Jagello, Mario de Monti, Hasso, Tenger mélye viszlát, a világűr titka vár ránk. A varangy támadás nem foghat ki rajtunk. Hajrá!"