Sztriptíztáncos a forgatókönyv-Oscarért

2008.02.20. 16:18
Az írók sztrájkja csak a Golden Globe-ot tette tönkre, a 80. Oscar-díjátadót már nem tartják meg George Clooney, Cate Blanchett, Johnny Depp és Viggo Mortensen nélkül. A legjobb színész Oscarja szinte eldőlt, de a színésznők között 21 éves titán és 83 éves néni is befuthat, a forgatókönyvíróknál meg egy volt sztriptíztáncos.

Félredobhatják a vészforgatókönyveket az Oscar-gála szervezői: miután az írók sztrájkja véget ért, már biztos nem kell sztárok nélkül levezényelni az estét. "Újra itt vagyunk. A hosszú tél után beköszöntött a tavasz, és hamarosan itt a nyár" - örvendezett Gil Cates, az esemény producere. A három hónapos munkabeszüntetés egyesek szerint végül még előnyére is válhat az Oscarnak, mivel az Akadémia tagjainak emiatt idén több idejük maradt filmet nézni. Talán így fordulhatott elő, hogy a legjobb film kategóriába egyetlen nagy stúdió produkciója sem jutott be.

Már csak az új gazdira várnak

A jelöltek listáját egy hónappal ezelőtt nyilvánosságra hozták, és néhány kategória már a díjátadó előtt eldőlni látszik. Az Entertainment Weekly az Akadémia hat tagjából előre kiszedte, hogy kire szavaztak, és ez alapján idén a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó szobrot is a Coen fivérek viszik a Nem vénnek való vidékért. A véres western már csak azért is jó esélyekkel indul, mert a producerek, a rendezők, a színészek és a forgatókönyvírók is elhalmozták a díjaikkal.

A véres western eddig szinte mindent megnyert

A legjobb film kategóriában még a Vérző olaj, a Magnólia és a Boogie Nights rendezőjének új filmje is okozhat meglepetést. Kevesebben bíznak viszont a Michael Clayton győzelmében, amiben George Clooney kényszeríti térdre Tilda Swintont, de a főszereplő népszerűsége azért megdobhatja az esélyeket. Ezeket a filmeket a kritikai sikerek ellenére a mozinézők nem szerették, a kategória jelöltjei közül egyedül a Juno című terhes tinis vígjáték érte el a 100 millió dolláros bevételt.

Hat szavazatból ötöt zsebelt be a legjobb színészjelöltek között Daniel Day-Lewis a Vérző olajért az Entertainment Weekly nem reprezentatív merítésében, de emellett a Golden Globe és a rengeteg kritikusi díj is az ő győzelmét jósolja. A színésznek már amúgy is régóta érik a második Oscar, miután Az apám nevébennel és a New York bandáival is csak a jelölésig jutott. A mezőny pedig elég erős, a Sweeney Toddért Johnny Depp is esélyes, aki még soha nem kapott Oscart, és Viggo Mortensen is nagyot alakít a meztelen verekedősjelenet miatt körberajongott Eastern Promisesban.

Daniel Day-Lewis most végre megkaphatja

A színésznők között már messze nem ilyen egyértelmű a helyzet. A hat Akadémia-tagból három a Piafra, azaz Marion Cotillardra szavazott, a Juno terhes tinijére, Ellen Page-re viszont csak egy. Pedig a 21 éves színésznőnek mi már a Hard Candy című horrorért is megadtuk volna az aranyszobrot, de még most sem késő, hogy ő legyen az Oscar történetének legfiatalabb legjobb színésznője. Az 5800 tag viszont lehet, hogy végül a hatvanhét éves Julie Christie-t hozza ki győztesnek, akit a Váratlan utazás Sarah Polley-ja csábított el az alzheimeres feleség szerepére az Egyre távolabbhoz.

A mellékszereplők között az első Oscar-díjas spanyol lehet Javier Bardem, a Nem vénnek való vidék pszichopata gyilkosa. A csajok között a férfiénekesnek öltözött Cate Blanchettet a 83 éves Ruby Dee ütheti ki a nyeregből, aki Franc Lucas New York-i drogbáró tündéri anyukáját játszotta az Amerikai Gengszterben. Ha ez bejön, akkor ő lesz az életműdíjasokat leszámítva a valaha volt legidősebb Oscar-nyertes. Mi viszont Tilda Swintonnak szurkolunk, aki dermesztően jól adta a rideg és ellenszenves menedzsercicát Clooney mellett a Michael Claytonben.

Diablo Cody sztiptízbárból dobbantott az Oscar-jelölésig

Az idei Oscar Jennifer Hudsonja egy volt sztriptíztáncosnő és call girl, Diablo Cody, akit élete első forgatókönyvéért, a Junóért jelöltek Oscarra. A fiatal írónő teljesen szakmán kívüliként csöppent a filmiparba, ahogy Hundson is alulról, az American Idolból dobantott tavaly az Oscar-díjig. Emellett érdemes lesz odafigyelni a különben kevésbé izgalmas hangvágói díjra is. Itt Kevin O'Connell nyerhet a Transformers elképesztő basszusaival, de miután korábban tizenkilencszer jelölték majd engedték haza üres kézzel, idén már beszéddel sem készül.

A gálát mondjuk nemcsak a díjazottak, hanem a ruhakölteményekben felvonuló színésznők miatt is követik a nézők. Ezeket két nappal a díjátadó után kutyaruha-verzióban dobja piacra egy tervezőpáros darabonként 150 dollárért. A házigazda a tavalyi évhez hasonlóan most is tévés komikus lesz, idén a Comedy Central Jon Stweartjára esett a választás. A magyar nézők nem nagyon ismerhetik őt, de vasárnapig a Youtube-on még bőven megnézhetik, mivel dobta fel például tavaly az Emmy-átadót.