Már moziban is Busht vizsgálják

2007.04.04. 16:30
A 2008-as amerikai elnökválasztás előtt néhány hónappal mutatják be Sydney Pollack filmjét, a Recountot, amiben az Oscar-díjas rendező a Bush 2000-es megválasztása körüli huzavonát dolgozza fel.

Sydney Pollack, a Távol Afrikától és a Tolmács Oscar-díjas rendezője, a 2000-es amerikai választásokról és Bush hatalomra jutásáról forgat, írja a Guardian. A Recount (Újraszámlálás) című film a hét évvel ezelőtti választásokat követő több hetes huzavonát dolgozza fel, aminek a floridai szavazatok újraszámlálása állt a középpontjában, különös figyelemmel arra a 175 ezer emberre, akiknek a szavazatát visszautasították.

Az ő esetük azért érdekes, mert végül 537 szavazat döntött Al Gore-al szemben Bush javára. A film szereplői között a két elnökjelölt mellett az események más neves szereplői is megjelennek, például Jeb Bush, floridai kormányzó, akit azzal vádoltak, hogy átjátszotta bátyjának Floridát és ezzel a Fehér Házat. A témát az elfogultságáról híres Michael Moore is érintette a szeptember 11-i terrortámadás körülményeit vizsgáló filmjében, a Fahrenheit 9/11-ben.


Sydney Pollack

A 2008-as választásokra időzítenek

"A Recount egyik irányban sem foglal állást. Teljesen új szemszögből mutatja meg a demokráciát és a választási rendszert" - jelentette ki az HBO Films elnöke, hogy filmjük elfogulatlan lesz annak ellenére, hogy Hollywood keze gyakran a politikai baloldal felé hajlik.

A Recount az amerikai HBO-n debütál 2008 tavaszán, néhány hónappal azelőtt, hogy az USA következő elnökét megválasztják. A forgatókönyvet Danny Strong, a Buffy, a vámpírok réme és a Spinédzserek című tévésorozatok színésze írja.