Magyar Randiguru fuksszal

2006.09.21. 15:25
Egy dobozgyárban rendezte be főhadiszállását Sas Tamás filmrendező és stábja, akik a magyar Randigurut forgatják. Fenyő Iván egy fukszos taplót alakít, míg a magyar mozi ügyeletes Jávor Pálja, Csányi Sándor maradt a hátranyalt hajú kategóriában. Az S.O.S. szerelem! című romantikus komédia 13. forgatási napján jártunk.

Érkezésünkkor Sas Tamás öltönyben, nyakkendőben rohan el előttünk, ami elég váratlanul ér minket. Mikor az öltözőbuszból kezében egy tócsnival siet vissza a felvételhez, megkérdezzük, mi volt ez a hirtelen átöltözés. "Olcsó statisztéria" - válaszolja.


Sas Tamás, ha szigorú
Klikk a képre!
Sas Tamás Neményi Ádám producerrel kora reggel találta ki, hogy beleírják magukat egy 30 másodperces snittbe, és Csányi Sándor cégének igazgatóit alakítják. Átöltözés után a büfékocsiból rögtön rohan vissza a felvételre, ahol addig átáll a stáb a következő jelenetre. "A Mikropakk tulajdonosa ingyen adta oda helyiségeket"- árulta még el a 300 millió forintos költségvetésű film egyik műhelytitkát. Az épületben egyáltalán nem állt le az élet: az egyik felében a munkások Tótékat megszégyenítő igyekezettel dobozolnak nagy mennyiségben, míg az irodában Csányi és Fenyő Iván próbálnak. Majd kezdődik a jelenet, amiből mi nem látunk semmit, mivel az iroda olyan pici, hogy nem lehet beférni. Így csak fülhallgatón követhetjük az eseményeket. Az elégedetlen és ideges Fenyő beront a nyugodt Csányihoz. A vita oka, hogy nem halad az Ullmann Mónikára irányuló lányszerző akció.

Sas Tamásnak nem okoz problémát, hogy operatőrként kell rendeznie, mert mint mondja: "Minden rendezőnek operatőrnek kell lennie, mert mi képeken keresztül kommunikálunk Miklauzic Marcival." Marci a film operatőre. A rendezőnek ez lesz a hatodik nagyjátékfilmje, többek között ő jegyzi például a kritikusok által is elismert Presszót, és a kritikusok által el nem ismert Kalózokat is.

Ausztrál remake

A forgatás alatt Köbli Norbert kreatívproducer és Szurmai János forgatókönyvíró többször összedugják fejüket, hogy a szövegben felmerülő változásokat korrigálni tudják. A forgatókönyvíró szerint a "szöveg nincs kőbe vésve, látható, hogy ennek a jelenetnek a három felvételén két új poén került be".

Szurmai ezúttal a Randiguru-perről nem hajlandó nyilatkozni. Mint írtuk, ragaszkodott ahhoz, hogy a Randigurut az ő ötletéből készítették, ezért perre ment. De, mint mondja, már előrelátóbb: "2003-ban levédettem az S.O.S. szerelem! történetét." A remake jogait valószínűleg az ausztrálok szerzik meg, Neményi Ausztráliában élő magyar kapcsolatai révén, akik legszívesebben a magyar forgatással párhuzamosan legyártották volna, de mivel az nem jött össze, ezért valószínűleg januárban kezdik el a forgatást. Neményi Ádám producer megpróbál minket bevezetni a remake pénzügyi lehetőségeibe: "A remake-jog egy kisebb összeg, de a világforgalmazásból már egy nagyobb százalékot szeretnénk megkapni, amiből már le lehetne forgatni egy új filmet."


Kovács Patrícia
mint morcos titkárnő
Az alkotók egyébként már az S.O.S. szerelem! folytatásán gondolkodnak, Neményi egy olyan prequelről beszélt viccelődve, amiből megtudhatnánk, miért lett Csányi karaktere ennyire savanyú és magányos. Mert az.

"Atkinson? Nekem bejött!" - hallgatok bele egy beszélgetésbe a büfékocsinál, ahol a sonkát és sajtokat ebédelő Kaszás Gézához lépünk oda, aki a Receptklub főzőműsor egyik arca. Kérdésünkre, hogy milyen szerepet játszik a filmben, váratlan választ kapunk: "van egy kis szerepem, és a gyártó, World Film Entertainment tulajdonosa vagyok Neményi Ádámmal". "A film producere az Ádám, én csak gyakornok lehetek, most tanulom a szakmát, mert egy filmnél felelősséggel kell elkölteni a 300 milliót"- avat be a részletekbe minket a cégtulajdonos, aki szerepéről elmondja: "Csányi Sanyinak van egy munkatársi köre, ennek vagyok a tagja. Napszámokat tekintve sok, de egy színész számára nem nagy szerep. Nem illett volna gyártóként elorozni a szerepet előlük, a film az első". A színészgárdában van még a pszichológust alakító Benedek Miklós és a miniszter, Tordy Géza is.

Összezavart Jolly Joker

Hiába tűnik jeleneten kívül mosolygósnak és életvidámnak Kovács Patrícia, ma morcosan néző titkárnőt alakít, aki "Csányi jobb keze, titkárnője, jolly jokere, aki az akciókat irányítja." A színésznő játszotta a főszerepet a Szerelemtől sújtva című Sas Tamás filmben, ekkor alakult ki kettejük jó kapcsolata. Az eddigi felvételekről érdeklődünk, de elmondta: "Gondolok a szerepemről valamit, de ha visszanézem magam, akkor csak azzal foglalkozom, hogy nézek ki a kamera előtt. Erre meg van elég ember a stábban. Nem tartozik szerintem a színészre, csak összezavarja."

Újgazdag tapló


Csányi és Fenyő fasírtban
Tekintse meg képeinket!
Fenyő Iván nagy nehezen lecsavarja ujjáról a hatalmas pecsétgyűrűt, az aranyórát és az aranyláncot. A gyémánt fülbevaló lehúzza a füleit, míg keménységét a nyakán lévő tetoválás bizonyítja. Első látásra egy műmájer Bon Jovinak tűnik, állapítjuk meg. A pólója még elmegy, de a csizma és a Black Sabbath-os feliratú gatya borzasztó. Az utóbbira már tényleg nincs magyarázat. Fenyő Iván közben lemosta a sminkjét, a tetoválását, átöltözött, amikor jött a hír, hogy újra kell venni a jelenetet. Rögtön vissza az egész, csak a sminkes dühöng. "Bunkó vagyok, akinek az ízlés kevésbé fontos, sokkal inkább a pénze" - jellemzi karakterét öltözés közben Fenyő: "Nagyon szeretek ilyen újgazdag taplót játszani, amilyen az életben nem vagyok." "Egy színésznek mindenfélét el kell játszania. Színészként nyitott szemmel járok, és ilyen emberrel minden sarkon lehet találkozni."

Szurmai korábban már említette, mennyit dolgozott Fenyő a szerepén, ezért megkérdeztük, esetleg beépült-e valami fukszos bandába a hitelesség kedvéért? "Nem, a dialógus vázlatokat megpróbáltam átírni a mostani szlengre, mivel annyira fontos, hogy beszél egy ilyen fiú. Nem jött a számra az a szöveg. Már máshol tart a világ, és talán jobban ismerem a szlenget."

James Bond öltöny

- Most szóltak a fülemre, hogy itt a kaja!
- Szólj nekik, hogy mindjárt megyünk!
- Megjött a kaja, és mi itt szarakodunk.

Zajlik a stábtagok között a titkos kommunikáció, miközben befejezi a jelenetet Csányi. A stáb elrohan enni, ő a fájós ujját szorongatja, amit össze-vissza vágott egy légkondícionáló. "Mindent úgy kell csinálni, hogy ne látszódjon"- magyarázza nekünk, és már mutatja is, hogyan tünteti el a sérülést. A hátranyalt hajú Csányi az egész filmben öltönyt és nyakkendőt visel, ami ebben a melegben nem kellemes, de mint mondja, ezt is élvezi: "Mindig azt mondták, hogy James Bondot könnyű eljátszani. Kíváncsi voltam, milyen lehet ilyen visszafogottan, elegánsan játszani. Az öltöny formát ad a karakternek" - mondja a színész, aki alig egy éve alakított öltönyös karaktert Szabó István Rokonokjában.

Csányi Sándor most először játszott együtt gyerekszínésszel, mivel a filmben egyedül neveli kislányát: "Ötven lányból választották ki Varga Bogit. Soha nem játszottam még gyerekkel. Igazi apa-lány kapcsolat alakult ki közöttünk a forgatáson: folyamatosan foglalkozni kellett vele, mert még nem tudja szétválasztani a valóságot és a színjátszást."

"Nagyon helyes a film. Van egy főiskolás hangulata, mert óriási a lelkesedés, és látszik a játszani akarás"- meséli a forgatásról a magyar film aktuális csábítója, aki a Csak szex és más semmi című Goda Kriszta film sikereiről annyit mondott: "Valami elindult a magyar filmben. Van egy szűk réteg külföldön, amelyik bírja a magyar vagy azerbajdzsáni filmeket." És még: "Ha nagy nézettséget hoz az ember, akkor azt használják. Ezért viszont nagyon kell vigyázni, hogy milyen filmet vállalok el."

Csak a darun ülő világosító nem eszik. Leszól a magasból a társának: "Viktor, elfogyott a cigim, hozz már fel, légy szíves!" És ül magában tovább.