Honnan szereztél aszteroidamezőt?

2006.08.25. 11:24
A Szigeten húsz fős, "többnyire értetlen közönségnek" vetítették le az első egészestés Star Wars-rajongói filmet, a Rejtett múltat. Csak a Sziget után tudtunk interjúzni Füle Zoltánnal, a hatvanperces film rendező-főszereplőjével, mivel mindig karaoke-műsort vezetett. De akkor aztán kifaggattuk a blue boxos piactérről, a magyar fejvadászokról: Ganxsta Zolee-ról és Sandra Ironsról, és arról, hogy hogy fér el egy űrhajó a rajongói klubban. A filmet Füle októberre újravágja.

"Nem az a rajongói film, hogy két hülyegyerek kimegy az erdőbe, és bottal kalimpál, aztán rátesznek egy lézerkard-effektet. Valamiről szóljon is, ne csak egy gegre épüljön" - kezdi a többször elhalasztott interjúnkat Füle Zoltán, aki az idei Szigeten egyetlen meghívott vendége volt a "Star Wars-rajongói filmek" vetítésének. És hogy miért volt egyedül? "Két magyar Star Wars rajongói film készült csak el eddig: az első a Sötét oldal, a második a Sötét oldal 2" - teszi hozzá. Mindkettő az övé. (Az első film még csak félórás, de a második már egészestés.)

Kezdésként a szinte egyetlen lézető konkurenciáról, Cs. Nagy Endre Second strike (Második csapás) című rajongói mozijáról kérdeztük, hiszen a Baljós Árnyak és Klónok támadása között, a Hoth bolygón játszódó filmről korábban már az Index is írt. "Aranyosak, és nagyon sok energiát fektettek bele, de még nem tettek le semmit az asztalra - mondja. - A film még nincs készen. Mi megelőztük a többieket, nem versenyből csináltuk, de győztünk" - jelentette ki.


Katt a képre!
Füle Zoltánnal először az interjú előtt pár nappal találkoztunk személyesen a Szigeten a Dreher-sátorban, éppen karaoke-műsort vezetett.
- Mit keresel itt? - kérdeztük akkor.
- A fix.tv műsorvezetője is vagyok, így kerültem ide.
- Hogy fogadták a szigetesek a filmedet?
- Bonyolult volt nekik. Amiben nyolc szereplőnél több van, az úgy látszik már nehéz.
- És ebben mennyi szereplő is van?
- A főbb szereplők 10-12. De sok statisztával dolgoztunk. Néhány csatajelenetben hatvan fő is van.
- Hogyhogy te voltál az egyetlen meghívott rajongófilmes rendező itt?
- Amellett, hogy csak nekem van befejezett filmem, a szervezők a napijegyet inkább a Star Wars-jelmezeseknek szánták, az mégiscsak látványosabb.

Persze ahhoz, hogy egyedüli vendég volt, hozzátartozik az is, hogy ő a Star Wars-rajongói klub szóvivője is. Mellesleg nemcsak a rendezője a filmjeinek, hanem a főszereplője is: Nash, aki "John Woo-san ugrál a ládák között és lézerpisztollyal lövi a rohamosztagosokat". És hogy Füle hogy néz ki? Jól, de persze ezt se nekünk kéne kimondani:
- Ha a Sötét oldalt megvenné Hollywood, ki játszaná el a figurádat?
- Azt szokták mondani Colin Farrelre hasonlítok, úgyhogy szerintem ő.


Nézze meg a képeket!
De térjünk vissza a Sötét oldal-filmekre, és a hivatalos interjúnkra: Füle elmondta, hogy a 2000-es első és a 2006-os második részt 1998-tól többéves leállásokkal megszakítva készítették. Ezalatt az idő alatt három operatőre volt csak a hatvan perces második résznek. Legutolsó Rátz Márk, aki a film vágója is. Eredetileg még az avittas HI8-asra forgattak, így utólag a jobb felvételeket is "vissza kellett butítani". Füle húga a forgatás elején asszisztens volt, a végére már végzett pirotechnikusként maga felügyelte a torkolattüzeket. A kaszkadőrükből, Indiánból közben videókliprendező lett. Az egyik fejvadásznő pedig, akinek a Sötét oldal volt az első filmje, Sandra Irons-ként később pornósztárként futott be, sőt azóta már vissza is vonult a pornózásból.

"Volt olyan helyszín például, a gellérthegyi víztározó, amire egy évet kellett várnunk - folytatja. - Évente egyszer eresztik le a vizet, de nagyon akartam azt a részt, hogy a főszereplő fut egy üres csőben. És mivel én vagyok a gyártásvezető is, értékeltem a rendező hasfájását. Kivártuk." A második rész egyébként kétmillió forintból készült, Füle a pénzt Nagy "Oldman" Istvánnal állította elő.

A víztározó mellett forgattak még a csepeli vasúton, a pilisvörösvári agyagbányában és az újpalotai kiserdőben. Voltak saját helyszíneik is "az akkori Star Wars-klub pincéjében építettünk egy űrhajó-pilótafülkét üléssel, műszerfallal, volt, hogy ötven méternyi lövészárkot ástunk és volt saját űrkikötőnk is. Sőt, a Tatuin bolygós jelenethez volt egy saját komplett piacterünk is. Ez utóbbit egy ház udvarában állítottuk fel, nejlonra hozattunk teherautóval pár tonnányi homokot, és az egyik oldalra kék hátteret húztunk". Volt a filmben blue box?, kérdem. "Hogy a francba ne lett volna - válaszolja. - Tele volt vele a film." Ezek szerint nem tudtak igazi aszteroidmezőt szerezni?, érdeklődök. "Nem - mondja -, és csillagrombolót és birodalmi lépegetőt sem építettünk."


Klikk a képre!
És hogy mi a történet? "A jó meg a gonosz harcát a jó veszti el" - foglalja össze. Hogy direkt spoilerezik-e? "Nem a film vége a lényeg, hanem a karakterek jellemfejlődése, és hogy miért a gonosz győz" - magyarázza. "Itt nemcsak ráterítünk a császárra egy fekete lepedőt, hanem rendesen kidolgozzuk a jelmezeket és a karaktereket is. Egyébként az eredeti Star Wars-történetből Darth Vader, Boba Fett, a császár (szinkronhangja itt is Grúber Hugó) és a rohamosztagosok szerepelnek. Egy mondat erejéig megemlítjük Luke Skywalkert is. Rólam mondja a császár, hogy nem vagyok olyan erős, mint Skywalker." A film eddigi egyetlen kritikusa szerint a gyakori operatőrváltás és néhány gyenge mellékszereplő mellett az érthetetlen történet a Sötét oldal 2 gyenge pontja.

Füle ezt először úgy értelmezte, hogy mikor a császár a második epizód elején öt percben elmondja az alaphelyzetet, sokan nem figyeltek. "Ha valaki itt koncentrál, és nem érti a továbbiakat, menjen orvoshoz" - fakadt ki. De aztán hozzáteszi, hogy arra jutottak a stábbal, hogy azért nem értették a nézők a Rejtett múltat, mert nem látták a félórás első részt. "A két részből októberre készítünk egy hosszabb, kilencven perces változatot. Így érthetőbb lesz. Az első részek trükkjeit is felturbózzuk és újraforgatjuk a csatajeleneteket. Ganxsta Zolee-nak pedig, aki szintén egy fejvadászt játszik a második részben, ha ráér a pótforgatásra, nagyobb szerepe lesz" - zárja le a beszélgetést.