'Ezek után Pista előbb kap a következő filmjére pénzt'

Ha nem is volt rokonszenvtüntetés, a Szemle megnyitóján a magyar filmszakma jelen lévő része tapssal is kiállt a minap leleplezett Szabó István mellett. Gyurcsány miniszterelnök látványosan beszélgetett az egykori besúgóval, Orbán Viktor pedig remekül szórakozott a filmjén. Olvassa el helyszíni riportunkat.
"Őrület mi van itt. Filmesek és celebek tapossák egymás lábát. Most bejutottam az első körbe. Itt van Jancsó Miki bácsi és Bozóki is"- közvetített telefonon Földes riporter este 7-kor, hiszen tudósítócsapatunkból először ő ért be a filmszemle megnyitójára a Kongresszusi Központba. A sajtószöveg szerint "a legmagasabb politikai és kulturális protokoll" kapott meghívást a szemle nyitóeseményére. Ahol természetesen egyetlen téma létezett, a Móricz Zsigmond-féle Rokonok adaptációjával a fesztivált megnyitó Szabó István lelplezése, miszerint ügynökként főiskolai iskolatársairól jelentett.

#alt#
Jancsó Miklós antréja
Klikk a képre!
Miközben Földes kolléga Andy Vajna, Dobó Kata és Rózsa György közé szorulva sodródott be a terembe, ami a felújítás után olyan, mint egy volt szovjet tagköztársaság parlamentje, az Index kétfős lányosztaga még csak a bejárathoz ért. És itt el is akadt. "Szemlés sajtókártyával nem mehetnek be - fogadott minket ugyanis egy hosztesz - kollégájuknak pedig odaadtuk a borítékot a jegyekkel".

Rajtunk kívül egyébként csak Kiszel Tünde rekedt kint, aki 15 év körüli barátjával érkezett átlátszó ruhában (itt még csak annyit láttunk, hogy bundában), majd "próbáljuk meg a művészbejárón" felkiáltással távozott. Tévedtünk, mikor azt hittük, hogy egy Életmű-díjátadás nem érdekli az embereket. Az első gyanús jel az volt, hogy drága pénzért próbáltak jegyeket sózni ránk. "Jegyüzér vagyok, ki kér jegyet", kiabálta ezután viccelődve Újlaky Dénes is, a Rokonok egyik szereplője. Kértünk tőle, de mire egy óra várakozás után bejutottunk, lezajlott a megnyitó.

Összefogás és Szabó Pista

A megnyitón a beszédek a nagy összefogás jegyében születtek. Grunwalsky Ferenc, az MMK elnöke szerint például "csak együtt tudjuk rendezni közös dolgainkat", amihez kérte a résztvevőket, hogy a szemle alatt a viták csak a filmekről szóljanak. Az összefogásnak megvan az eredménye is, ugyanis a tavalyelőtti 1 millió 200 ezerről 1 millió 500 ezerre nőt a magyar filmek nézőszáma, mondta az elnök, majd elmesélt egy Kohn és Grün-viccet.

#alt#
Szabó István meghajol
Klikk a képre!
A filmszemlét formálisan is megnyitó Gyurcsány Ferenc a film erejének forrását kutatta beszédében. Három lehetséges megoldás született: 1. a mesemondás képessége, 2. mondanivaló, 3. kérdésfeltevés: kik vagyunk és mit akarunk a világban? A miniszterelnök szerint nyilvánvaló, hogy a mostani fiatal filmesekből is "beérik majd egy olyan nagy generáció, mint Jancsó Miklós, Bacsó Péter és Szabó Pista". Gyurcsány szerint a művészet egyébként azért jó, mert nem kell egyetérteni az általa adott válaszokkal, majd elérzékenyülten azt mondta: "induljon a szemle".

Bozóki András kulturális miniszter a Magyar Mozgókép Mestere elismerés átadása előtt annak a véleményének adott hangot, hogy "filmszemlére azért jövünk, hogy filmeket nézzünk." Majd átadta Nepp József rajzfilmrendezőnek a legrangosabb filmszakmai elismerésnek szánt kitüntetést.

A színpadon kialakuló családias hangulatot Koltai Lajos, a film operatőre fokozta a végletekig, amikor elmondta "egyesek még ezt az együttlétet is megpróbálják szétzúzni", a végén pedig úgy búcsúzott: "tartson össze minket a szeretet". Aztán egy perces néma felállással megemlékeztek Agárdy Gábor színészről, aki január 18-án hunyt el, így nem vehette át az Életmű-díját, és Koltai átadta az elismerést Szalontay Árpádné naplóvezetőnek, György István és Dargay Attila rendezőknek. A Vuk rajzfilmrendezője, akinek betegsége miatt a nézőtéren adták át az elismerést, azt kérdezte: "Biztos, hogy nem tévesztettek össze valakivel?". A megható jelenetek erejéig teljesen a díjazottakra koncentrálódott a figyelem.

A nap igazi témája

Mégis nagyobb érdeklődés fogadta a megnyitó után Szabó István és Gyurcsány Ferenc demonstratív beszélgetését a folyosón. Mi éppen akkor jutottunk be, amikor negyven fotós állta körbe az eseményt. Az Oscar-díjas rendező azonban hirtelen eltűnt. "Bújtatják" - magyarázta egy fotós.

#alt#
Csányi és Marozsán - Rokonok egymás közt
Klikk a képre!
Elkezdődött a 110 perces film vetítése, Miközben a közönség az aktualitása miatt lelkesen vette a "gyenge, korrumpálható és ingatag" főhős poénjait, és a főszereplők a bejárat melletti bárnál borozgattak, Szabó mester többször feltűnt a három emeletes épületben, ahogy a fotósok elől burleszkszerűen, szinte futva menekül.

A vetítés után a vászon előtt felvonult a stáb, a színészek, az operatőr és a rendező. A tapsot csak a részeg, Amerikába szakadt függetlenfilmes, Pinter Georg zavarta meg, aki a színpad szélére ülve kiabálgatta, hogy: "Héj, baba!" A teltházas Kongresszusi Központban vastaps fogadta Szabót, de nem ováció. Csak három ember állt fel, illetve akik azt hitték, hogy kint fogadás lesz, és kifele siettek. Mivel csak néhányan tudtuk, hogy a nagy állófogadás elmarad és csak egy welcome drink jár mindenkinek, mire a stáb tagjai átadták egyenként az egy szál vörös rózsájukat a rendezőnek, a terem félig kiürült.

A nyüzsgésben több rendező is szívesen osztotta meg véleményét az Indexszel, "Az biztos, hogy ezek után Pista előbb kap a következő filmjére pénzt, mint én"-től a "milyen megrendezett, ahogy nyilvánosan beszél Gyurcsánnyal"-ig. Persze utána megkértek, hogy ne írjuk le, vagy ha igen, névtelenül.

Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára ellenben úgy ítélte meg, hogy az ügyben egységesen Szabó mellett áll a filmszakma. Az Index értesülésére, mely szerint lecserélték volna a nyitófilmet A csak szex és más semmire, ha a producer, Kálomista Gábor beleegyezik, Szomjas György közölte: a szervezők részéről semmilyen korrekció nem vetődött fel, és az alkotók sem jeleztek ilyen szándékot.

Bonyolult kapcsolat

Persze Szomjas után más, névvel nyilatkozó riportalanyokat is kerestünk. "Mennyire érzed önéletrajzinak a filmet?" - léptem oda a főszerepet alakító Csányi Sándorhoz, de ekkor Orbán Viktor szakított félbe, hogy gratuláljon neki: "Remek voltál!" szorongatta a színész kezét. Persze utána megkérdeztük a Fidesz elnökét, hogy hogy tetszett a film: "Jól szórakozunk - mondta vidáman. - Nem látszik?" . Aztán ugyanolyan hirtelen, ahogy jött, eltűnt.

#alt#
Orbán jól szórakozott
Klikk a képre!
"Számítottál erre? - kérdezem Csányit. "Dehogy. Azt sem tudtam, hogy itt van Orbán", magyarázta. "Mármint arra, hogy ilyen jól fogadják - kérdeztem helyesbítve. - Nem gondolod, hogy Szabó pár napja kiderült ügynökmúltja aktualizálta csak a filmet annyira, hogy szórakoztassa a közönséget?" "Nem hiszem - válaszolta -, mert a film üzenete fontosabb, mint ez a pletykaszinten terjedő történet. És az első kérdésedre válaszolva szerintem nem önéletrajzi a film. A rendező csak gondolt valamit egy regénnyel kapcsolatban és megcsinálta."

"Ez egy filmszemle, itt a filmmel foglalkozunk - mondta szigorúan a Csányi feleségét alakító Tóth Ildikó, akit a ruhatárban kaptuk el. - Én csak annyit tudok, hogy Szabó István lehetetlen szituációkban is élő dolgot varázsolt, hogy elképesztő emberismerettel, tudással és tapasztalattal dolgozott. És hogy a kapcsolatunk a forgatás alatt izgalmas, bonyolult és harmonikus volt. Remélem ez a történet nem változtatja meg a film fogadtatását."

Szerinted van a filmhez valami köze, hogy épp most derült ki a Szabó Istvánról, hogy ügynök volt?, kérdeztük Pindroch Csabát: "Nyílván. Tegnap már elmondtam a véleményemet a tévében, kivágták az egészet, úgyhogy többé nem érdekel. Feltétlen bizalommal és tisztelettel vagyok iránta és szerintem mindannyian. Ő egy nagyon fontos szakember és egy igazán jó ember."

Koltai Lajost reflektorok és derítők előtt faggattuk, miután éppen befejezett egy tévés interjút. "Valamiért mostanában illik ezt a filmet bántani - mondta. - Biztos, hogy nem véletlen, hogy ez pont most derült ki, és az is elképzelhető, hogy nem a cikk írója az, aki ártani akart. Ennek ellenére nagyon szép volt, ahogy az emberek kiálltak István mellett, sokkal többen jöttek el, mint az ilyenkor megszokott. Különös, de valamiért mindenki szükségét érezte, hogy itt legyen."