A világ 100 legjobb filmje a Time szerint

2005.05.24. 19:28
A világhírű magazin filmkritikusai összegyűjtötték azokat a filmeket, amik elvarázsolják őket. Rakodómunkás, taxisofőr és egy bohóchal is bejutott a legjobbak közé, magyar film nincs a listán.
A legendás magazin hétfőn jelentette meg azt a százas listát, ami tartalmazza a világ legjobb mozijait. A toplistát két vezető filmkritikusuk, Richard Schickel és Richard Corliss állította össze és többek között olyan filmek kerültek fel rá, mint az 1931-es Nagyvárosi fények Charlie Chaplintől, Spielberg holokausztfilmje, a Schindler listája, és a Pixar nagysikerű animációja 2003-ból, a Némó nyomában.

A top 100 különlegessége, hogy Schickel és Corliss nem állítottak fel sorrendet a filmek között - mind a százat a legjobbnak tartják és csak az ábécésorrend döntött a címek közlésénél. Nem minden klasszikus került be automatikusan: nagy meglepetésre az Elfújta a szél kimaradt a száz legjobb közül.

Varázslat

Top 100: nem kerültek be
Top 100: nem kerültek be

"Egyikünk sincs oda különösebben azért a filmért" - magyarázta Schickel a Reutersnak. " Az Elfújta a szél nem más, mint egy felfújt műeposz."

A kritikusok legfőbb szempontja az volt, volt-e "varázslat" az adott filmben, vagyis sikerült-e elvarázsolnia őket. Schickel azt is elárulta, hogy a válogatás során nem mindig értettek egyet Corlisszal.

"Ez az egész nagyon szubjektív műfaj, persze. Szeretünk, vagy éppen gyűlölünk valamit, és néha meg se tudjuk magyarázni, miért" - tette hozzá.

Menzel a legjobbak között

A válogatást 1923-tól kezdték - ez volt az az év, amikor a Time először megjelent - és évtizedekre lebontva haladtak. A kilencvenes éveket például Tarantino Ponyvaregénye, a huszonegyedik század első évtizedét pedig Almodovar Beszélj hozzá című filmje uralta. A huszas évekből a német Fritz Lang futurisztikus klasszikusa, az 1927-es Metropolis került a legjobbak közé, míg a negyvenes évekből Orson Welles Aranypolgárát emelte ki a két kritikus.

Érdekes adat, hogy a filmek majdnem fele Amerikán kívül készült: köztük van Menzel filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok, a lengyel Krzysztof Kieslowski tízrészes filmje a tízparancsolatról, a Dekalog, Wim Wenders kultfilmje az angyalokról, a Berlin fölött az ég, és a brazil Isten városa 2002-ből, amit a magyar mozik is nagy sikerrrel vetítettek. Magyar film nem került fel a listára.

Rendezők, színészek

A legendás Martin Scorsese, aki eddig egyszer sem kapott rendezéseiért Oscar-díjat, itt megnyerte a rendezők versenyét - három filmje is felkerült a százas listára: Nagymenők, a Dühöngő bika, és a Taxisofőr.

Robert De Niro öt filmje is ott van a Time listáján, míg a legjobb alakítás díját Marlon Brando (Rakparton), James Cagney (Megszállottság), Cary Grant (Forgószél), Faye Dunaway (Kínai negyed) és Barbara Stanwyck (Kettős kárigény) kapta.

A teljes lista a Time honlapján olvasható.