Késő Maffiózók és hosszú merevedés

2005.06.06. 14:10
Fröcsögő emberi vér és zsír, piercinges farok a komoly kategóriában, órákig tartó merevedés és chiliszósz a komolytalanban, és lightos sorozatok a kölyök-kategóriában. Többségükben Emmy-díjas sorozatok, szervezési gondok, csúszások, késve érkező dvd-lemezek, és itthon még nem látott vígjáték is jellemezte a hétvégi, MOM Parkban szervezett Sorozatmaratont.
A többségükben Emmy-díjas, dvd-n megjelent sorozatok mozis népszerűsítésének napja kicsit célt tévesztett, "A Sorozatmaratont csak egy szóval illetném: GYENGE" - írta a dvd.extra oldal egyik fórumozója rögtön a rendezvény után. Nem véletlenül. Először is, a résztvevők inkább csak lézengtek, mivel jegyet csak nyerni lehetett az RTL Klub, a Danubius Rádió valamint a dvd.extra játékán, venni nem.

#alt#
Másodszor, a MOM Park Palace mozi legfelső emeletének négy termében kiszámíthatatlan időpontban vetítették a tizenöt dvd-n megjelent tévésorozatot. A programtervvel ellentétben a Sírhant Művek indította a műsort, és Nate Fisher temetkezési vállalkozást vezető családja felborította az egész esemény rendjét. Így hol egy ismerős sorozat (Vészhelyzet, Az elnök emberei, Jóbarátok, Tom és Jerry) közepét, hol egy ismeretlen (például a Drót) utolsó öt percét sikerült elcsípnünk.

És harmadszor: a műsorterv szerint egy-egy terem programja kedvéért közös lemezre másolt dvd-k minősége rosszabb lett, mint az eredeti, és így történt, hogy tévésorozat mozivászon-élmény helyett inkább csak homályos moziélményt kaptunk. Még a szemétbizniszben utazó Tony Soprano lelki bonyodalmai is elmosódtak.

De a lényeg akkor is a minőségi sorozatok. A Warner Home Video a 2005-ös évadban ugyanis erre specializálódott. "2005 a tévésorozatok éve a Warnernél. Azért adtunk ki hét-nyolc-féle sorozatot idén, mert a Jóbarátokra tavaly a vártnál is nagyobb kereslet mutatkozott" - mondta az Indexnek a Sorozatmaraton elején kedvcsinálóként a Warner vezető termékmenedzsere, Kiss Hanna. - A tévésorozatok DVD-n való megjelenése egyébként világszerte egyre népszerűbb tendencia" - tette hozzá. A sorozatokat komoly, komolytalan, kölyök és alternatív kategóriacímkék alá sorolva láthattuk, a kölyköt kihagytuk.

Komoly - A Vészhelyzet, Kés/alatt és Az Elnök emberei

#alt#
Vértől fröcsögő Tarantino-epizóddal indítottunk, ami a Vészhelyzet két hét múlva megjelenő második évadában található. Címe az Anyaság. Ez a hitelesnek tűnő, műtétjelenetekkel zsúfolt epizódok közül is kiemelkedik a naturalizmusával. "Éppen szült a nő, nagyon izgalmas volt, de át kellett mennem kicserélni a lemezt, és amire visszaértem vége volt" - mesélte utána az Indexnek szomorúan a filmet vetítő gépész. De mi láttuk, sőt megnéztünk egy első évadbeli vészhelyzetes epizódot is, amiben a mostani szereplők közül a Carter doktort alakító Noah Wyle, és a Susan doktornőt játszó és még sovány Sherry Stringfield szerepel. Az 1994-ben indult sorozat első évadjaiban az orvostanhallgatóként kezdett Michael Crichton még patetikusabb részeket írt, Benton doktor például azt kiabálja zengzetesen egy kilencvenes nő újraélesztésénél: "asszony, ne hagyj itt minket, kellesz nekünk!". (A vetítés után nem vettünk részt a szabadfoglalkozásnak szánt defibrillátor oktatáson.)

Nemcsak a vér fröcsög viszont a fiatalabb, és indulásának évében már Arany Glóbusz-díjra jelölt, szintén kórházi berkekben játszódó Kés/alatt című sorozatban, hanem sárga emberi zsír is. A főszereplő két plasztikai sebész pácienseinek ugyanis igen gyakori kérése a zsírleszívás. A nyitó epizód volt a maraton műsorán, amiben kisollóval levágott fityma és romokban heverő házasság szerepelt a középpontban. A nőfaló-pénzéhes Christian és az orvos családapa Sean életének bonyodalmai mellett sűrűn láthatunk még premier plánban arc- és testátszabási műveleteket, repedő szemhéjakat, homlokközépbe döfött injekcióstűket is. Mindez egyszerre drámai, horrorisztikus, humoros és érzelmes. (Jelenleg is fut a Viasat3 műsorán, első sorozata márciusban jelent meg.)

Szintén a bevezető epizódját láthattuk az 1999-ben indult Az Elnök emberei a Fehér Ház politikai kulisszatitkairól szóló, szintén több Emmy-díjas sorozatnak. Sajnos az RTL Klub éjjeli vetítései miatt tévén csak ritkán követhettük nyomon rendesen a történetet, holott a szövevényes, egymásba futó, egymást keresztező történetszálak, és a folyamatosan pörgő párbeszédek nagyfokú koncentrációt igényelnének (de hát most itt a dvd). Az Aaron Sorkin (Egy becsületbeli ügy, Szerelem a Fehér Házban) ötletén és forgatókönyvén alapuló széria az elején bemutatja a Nobel-díjas elnököt, Josiah Bartletet (Martin Sheen), és a munkáját segítő tanácsadó embereket: személyzeti főnököt, sajtószóvívőt, titkárnőt és kommunikációs igazgatót.

Komolytalan - Félig üres, Jóbarátok, Egy rém rendes család, Szeretünk Raymond!

#alt#
A Félig üres (Curb Your Enthusiasm) című sitcomot itthon még nem mutatták be, de a sorozat első évadjának dvd-je júliusban már megjelenik. Larry David humorista a Félig üres írója és főszereplője, amiben rendszeresen kínos szituációkba keveredik. A kézikamerával forgatott, színészek improvizációira épülő fanyar humorú sitcom Pornó Gil című részét láttuk, amiből például kiderült az is, hogy hogyan függ össze órákon át tartó merevedés és a chiliszósz. David előző sorozatának a Seinfeldnek az 1998-ban vetített befejezését amúgy 76,2 millióan nézték az Egyesült Államokban, vagyis 26,2 millióval többen, mint a Jóbarátok utolsó részét.

A Jóbarátok legmozisabb epizódját, a majmosat vetítették a MOMban, amiben Rachel Van Damme-mal, Chandler Julia Robertsszel randizik, és Ross a majmát keresi, de nem maradhattak el a műfaji forradalmat kirobbantó, ma már klasszikusnak számító Egy rém rendes család valamint a szelídebb humorú, hagyományosabb családi komédiák körébe tartozó Szeretünk Raymond! áprilisban megjelent első szériájának epizódjai sem.

Míg Bundy-ék a második évadban is epizódról epizódra kezdik ki az amerikai álom családfogalmát, a nyolc évadot megélt Szeretünk Raymond! Barone familiája az idill megteremtésén küszködik: a családapa Ray - akinek szerepét a színpadi komikusként indult Ray Romano alakítja, s aki a sorozat egyik szülőatyja is - mindent megtesz azért, hogy megőrizze a családi békét, szélesvásznon is.

Alternatív - Drót, Sírhant művek, Maffiózók, Carnivale

#alt#
A magyar nyelvű tévécsatornákon még szintén nem játszott filmsorozat a Drót 2002-es évadának első két epizódját láthattuk a MOMban. A történet szerint a Baltimore Police gyilkossági és kábítószerosztálya együtt kezd el dolgozni egy szövevényes ügyön. Az epizódok során a nyomozókéval párhuzamosan a bűnbanda szemszögéből is nyomon követhetjük az eseményeket, de a szereplőkről, magánéletükről, kapcsolataikról nem sok minden derül ki. A Drót egysíkúságát és monotonságát még fokozzák a harminc másodpercenként ellőt "baszki"-zások és a gyakran felhangzó "a rohadt ír seggébe fogom dugni az ujjamat maga fontoskodó kis fasz, mi a faszt dumált"-szerű káromkodások.

A fekete humorú, egy-egy család életéről mesélő Sírhant művek és a Maffiózók, valamint a harmincas évek Amerikájában játszódó misztikus Carnivale is az alternatív kategóriába került.

A MOM parkban a nyolc Emmy-díjas Sírhant műveknek (melynek írója az Amerikai szépség forgatókönyvével Oscart nyert Alan Ball) a harmadik évadában követhettük nyomon a temetkezési vállalatot működtető Fisher család életét. A vetített epizódban közeliben láthattunk egy piercinget az aktuális hulla farkán, de maga a megrendelt temetés is különös volt: az operaház homokos díszlettervezője ugyanis operában búcsúztatta el magát, így operaszínpad került a ravatalozóba.

"A tervezett szinkronizált Maffiózók-változatot is tartalmazó dvd egyelőre nem került piacra, csak novemberre várható" - magyarázta az Indexnek Kiss Hanna, miért volt a negyedik évad epizódja a moziban feliratos. A Maffiózókat most is későn (este tízkor) vetítették, ahogy tévén is csak a hajnali idősávban láthattuk az RTL-Klubon az újabb részeket. De nem csak ezért előzi meg itthon a 4. évad dvd-megjelenését nagy várakozás, de a sorozat színvonala miatt is, hiszen a tavalyi Emmy-díjkiosztón is a legjobb drámai sorozat, legjobb férfi és legjobb női mellékszereplő díjait zsebelhette be és a New York Times kritikusa "az elmúlt negyed század amerikai popkultúrájának legnagyszerűbb alkotásá"-nak kiáltotta ki.

Végül a furcsa atmoszférájú Carnivale - A vándorcirkusz első részét nézhettük meg. Már a kezdet is misztikus és homályos, de azért megismerhettük a bizarr cirkuszi társulatot, és főszereplőket, a sejtelmes, Twin Peaks-ből kölcsönzött törpét, a Terminátor 3 főszereplőjeként befutott Nick Stahl alakította Bent, és egy szintén természetfeletti képességekkel megáldott lelkészt. Feltűnik még szakállas nő, kígyóbőrű ember, kómában fekvő médium is. Valójában csak az első évad végére kezd világosodni a széria alapképlete.

A tizenkét órás sorozatdömpingen a gyenge képi minőséget és a szervezési baklövéseket szerencsére ellensúlyozni tudta a szerencsés válogatás: a műsorra tűzött ötletgazdag, díjak tömkelegével jutalmazott sorozatok.