Herendi visszatáncolt a szemlés újításoktól

2007.12.05. 14:39
A korábbi hírekkel ellentétben mégsem szűnik meg a zsánerdíj a 39. Magyar Filmszemlén, csak nem számít majd fődíjnak. „Ezt szeretnénk ugyanakkora pénzdíjjal honorálni, mint a fődíjat – nyilatkozta az Indexnek az újabb változásról Herendi Gábor, a szemletanács elnöke, és hozzátette. - A fődíjért ettől függetlenül minden film versenyez, így benne van a pakliban, hogy ugyanaz kapja a fődíjat, mint a zsánerdíjat.”

A szervezők ezen felül a nyitófilm ügyét is újratárgyalják. "Sokan koncepciót láttak amögött, hogy technikailag nem tudtuk megoldani a nyitófilmet - mondta most Herendi, bár egy hónapja még arról volt szó, hogy nem akarják filmmel terhelni a nem szakmabeli meghívottakat. - Miután szakmai berkekben is az jött vissza, hogy jó lenne A londoni férfival nyitni, újra napirendre tűztük a kérdést." A technikai problémák hátterében az áll, hogy idén a rendezvény kiszorult a Budapest Kongresszusi Központból.

"Mivel közönségfilmeket rendezek, a döntések mögé sokan koncepciót tesznek - magyarázta még Herendi. - Olyanokat hallok, hogy ki akarom nyomni a művészfilmet, hogy most közönségfilm kapja meg a fődíjat, és olyan zsűrit indítunk, ami közönségfilmesekből áll."

A zsűribe végül a Mel Gibson Passiójával befutott Maia Morgenstern mellett Goda Kriszta  is bekerült, ők Klaus Eder FIPRESCI főtitkárral, Kende Jánossal és Márta Istvánnal döntenek a szemle fődíjáról, az újonnan bevezetett Arany Orsóról. A novemberi határidőig különben kereken harminc játékfilmet jelöltek versenybe, ezek között az előzsűri szelektál, és tizenkét játékfilmet a versenyen kívüli szekcióba neveztek.