Elhunyt Macskássy Katalin filmrendező

2008.03.07. 14:32

66 éves korában meghalt Macskássy Katalin, Balázs Béla-díjas filmrendező. 1971-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ezt követően a Pannónia Filmstúdióban dolgozott. 1971-ben készítette első filmjét a Balázs Béla Stúdióban. Televíziós sorozatokat, mesefilmeket, szociológiai, pszichológiai és politikai animációs filmeket készített.

Legjelentősebb munkái gyerekekről szólnak, ezekkel saját műfajt teremtett: az animációs dokumentumfilmet. Számos alkotása közül kiemelkedik a Gombnyomásra, Nekem az élet teccik nagyon, Ünnepeink, Családrajz, Mit vinnél magaddal, Testünk, Tücsök és hangya, Másféleszűek, "Óh, gyermekek, Tietek a jövő", Van itt jó is, rossz is, a Sosem volt Cigányország, a Parasztdekameron, vagy a Duna Televízióban vasárnaponként látható Hol volt, hol nem volt című mesesorozat.     Munkásságát 1975-ben Arany Meteor díjjal, 1977-ben UNICEF-díjjal, 1984-ben Balázs Béla-díjjal, 1989-ben Gyermekekért díjjal, 1990-ben érdemes művész címmel ismerték el, megkapta a trevisói gyermek- és ifjúsági filmfesztivál fődíját, a Fellini-díjat és a Kamera Hungária Fesztivál díját is 2000-ben. (via MTI)

Ez a snitt a Kecskeméti Animációs Fesztiválon készült a rendezőről: érdekes felvétel, már amennyiben róla indul és hozzá érkezik:  • Tippek
  • Bankszámla