Moziünnep: Szürreális vízió egy kaszkadőrről

2008.09.28. 12:54

A Zuhanás annyira lenyűgöző alkotás, hogy még az Aréna mozi közönsége is végignézte a stáblistát. Az indiai író-rendező, Tarsem Singh egy zseni.

Pedig a Zuhanás alapsztoriját már láttuk Kenneth Brannagh Helena Bonham Carternak készített A repülés elmélete című filmjében, csak itt fordítva: nem a lány bénult le. A 20-as évek Kaliforniájában egy begipszelt karú kislány (Catinca Untaru) összebarátkozik a kórházban egy kaszkadőrrel (Lee Pace), aki deréktól lefelé megbénult, miután leugrott egy vasúti hídról (innen van a film címe is, de a zuhanás-bukás motívum még nagyon sokszor visszatér). Az unalmas napokat egy közösen kitalált történettel dobják fel, de a kislány élénk fantáziája és a kaszkadőr morfium-függősége miatt elmosódnak a határok valóság és képzelet között.

 

 

Virtuozitással szőtte a mesébe a két szereplőt körülvevő környezetet: a jeget szállító fekete sofőrből acélos izmú fantasy-hős lesz, a narancsültetvényen dolgozó indiai bevándorlóból meg Sandokan, a tenger tigrise. A kaszkadőrből álarcos szívtipró, a röntgenorvos sugárvédelmi ruháját pedig az álomvilág gonosz katonáinak kölcsönzik. Oyan zöld palotákban meg homokszínű hegyi erődökben forgattak, amilyet nem lehet megrajzolni számítógéppel, de voltak az indiai Jodhpurban is, ahol kékre festik a házakat, és Prágában, hogy a maszkos rabló az egyik jelenetben a Károly-hídról ugrott le. A film látványvilága egyszerre idézi meg Dalí és Escher képeit, de szerencsére ez a szürreailzmus könnyebben emészthető, mint Jodorovsky filmjei, és sokkal szórakoztatóbb, mint Terry Gilliam egész életműve.

Nehéz eldönteni, mi is igazából a Zuhanás. Elsőre progresszív tündérmese, ami látványosan szembehelyezkedik a mostanában népszerű tündéres-orkos fantasy-vel. De egyben a hollywoodi aranykor, a ’20-as évek némafilm dicshimnusza is, és főhajtás a kaszkadőrök előtt, akikből sohasem lesz ünnepelt sztár, mindig csak azokból, akik helyett leugranak a hídról. A rendező ugyanolyan profin bánik a fekete-fehér nyersanyaggal, mint a színessel, és ha kell, Tim Burton csapatát is leiskolázó szörny-bábfilmet rendez. A Zuhanás vicces történetbe csomagolt „Ismerd meg Indiát!” útikalauznak és kosztümös szerelmi drámának is kiváló, egyértelműen 10/10-es alkotás.