Csak félig kezdődött meg a filmszemle, de Kálomista már visszavonatta a plakátjait

2009.01.27. 12:00
  • Megkezdődött a 40. Magyar Filmszemle, bár a megnyitó csak csütörtökön lesz, illetve a szemle által is futtatott játékfilmek vetítése is akkor kezdődik. Jelenleg a dokumentumfilmek és a tudományos-ismeretterjesztő filmek versenye zajlik. A dokumentumfilmek között 31 alkotás verseng, a tudományos-ismeretterjesztő filmeknél 12 munkát mutatnak be.

  • A budapesti Docuart moziban nyitották meg a dokumentumfilmes szemlét a mínusz harmadik napon, hétfő este. Jogosan érezhetik magukat kizárva, hisz a nagy csütörtöki megnyitó előtt vetítik le az összes programjukat. "Ha támogatásban és megbecsülésben nem is tudunk konkurálni, megcsináltuk az álmaink tortáját, amiben egyenlő szelete van minden filmtípusnak,  és ezt nemcsak dokumentumfilmesek ették - mondta Papp Gábor Zsigmond a külön megnyitójukról, amin vagy száz kollégát számolt meg. - Ott volt még Novák Emil, a szemletanács jelenlegi elnöke, illetve a régebbi elnökök: Herendi Gábor és Janisch Attila rendezők, Szomjas György, a filmművész szövetség elnöke és a szemle sajtórészlege." Papp Gábor Zsigmond, aki a Göncz Árpádról készült filmjével, illetve a sok dvd-eladást megélt retro-sorozatával lett ismert, idén a Kémek a porfészekben című munkával jelentkezik. Ez a két évvel ezelőtti Ügynök élete című filmjéhez hasonlít témájában: de a III/III-asok története helyett egy olyan ügynökről filmezett, aki a CIA-nak is kémkedett a szovjet csapatok ellen. Az érdekes sztori mellett érdekes képi világot hoztak ki az ötmilliós költségvetésből. Ez az összeg egyébként a dokumentumfilmekhez képest sem számít soknak, ha három alapítvány is beszáll, akkor akár nyolc millióból is forgathatnak, véli a rendező. A külföldi koprodukciós dokumentumfilmek azért elérhetik a játékfilmes alsó határt is: Moldoványi Ferenc tavaly indult Másik bolygója 100 millióból készült, Kocsis Tibor 80 millióért csinálja az Eldorádó folytatását, Almási Tamás Puskás Hungary filmje 60 millió körüli, ez utóbbi az idén debütált tévéfilmes kategóriában indul.
  • "A versenybe nem került filmeket sem tartják értékesnek, pedig ez is hozzátartozik a 2008-as magyar filmélethez" - mondta Komlósi Orsolya, a Bem mozi vezetője, aki a szemle sajtótájékoztatóján is felkérés nélkül lépett pódiumra és szólt pár szót a versenybe nem jutott nemfikciós filmek, illetve a kísérleti- és kisjátékfilmekről. Kedden délelőtt reggel 11-től indult a Bem moziban nonstop a kísérleti, kisjátékfilmek vetítése is. "Sorsolással döntöttük el az időpontokat, hétvégére szerencsére így is családi filmeket sikerült sorsolni. Szombaton például egy szerelmes földrajzi film, az Apacsavar lesz, vasárnap Szalkai Zoltán filmje, az Ázsiában készült Vándorok. Olcsók a jegyek: vannak délelőtti, délutáni jegyek, meg szemlebérlet is. Tényleg a nézőkért vagyunk" - mondta még.
  • Kálomista Gábor producer máris visszavonatta filmjei plakátjait a szemlén hétfőn nyílt Magyar Filmplakát Kiállításról, és állítása szerint letakartatta ezeket a katalógusban is: a Majdnem szűz, az Emmigrants című Csupó-film, illetve a Kaméleon plakátjait. Információink szerint az ok, hogy a kiállítást szervező Hutlassa Tamás producer elhatárolódott tőle az MMK vezetője, Grunwalsky Ferenc ellen írt nyílt levele miatt, ami az állami stúdiók (Hunnia, Objektív, Budapest) privatizálására kiírt pályázat miatt született. (A stúdiók privatizálási tervét ezután visszavonták, és inkább megszüntették a három stúdiót.)