Oscar-esélyes Gryllus Dorka road movie-ja

2010.01.21. 15:06

Az Amerikai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a legjobb külföldi film díjára jelölt alkotások szűkített, 9-es listáját, amire felkerült Bulgária hivatalos Oscar-nevezése, a bolgár-német-szlovén-magyar koprodukcióban, Gryllus Dorka főszereplésével készült A világ nagy, és a megváltás a sarkon ólálkodik is. A filmet itthon tavaly februárban mutatták be, de nem aratott különösebb sikereket.

A forgalmazó műfaji besorolása szerint "életigenlő road movie" 2008-ban készült Stephan Komandarev rendező és a Muhi András vezette Inforg Stúdió részvételével. Gryllus Dorka eddigi szerepeivel ellentében nem hal meg, de szexjelenete itt is van. „Persze csak ízlésesen, közszolgálati módon, a 12-es korhatárba még belefértünk” – mondta nekünk korábban a film magyar producere.

A film eddig hét díjat gyűjtött be a szófiai, a varsói, a zürichi és a bergeni fesztiválokon. A Filmakadémia február 2-án hozza nyilvánosságra az 5 végleges Oscar-jelölt film címét, a díjakat március 7-én adják majd át Los Angelesben.

A magyarok által nevezett Goda Kriszta-film, a Kaméleon nincs a kilenc jelölt között.