Gryllus Dorka az első Osztrák Filmdíj jelöltje

2010.12.20. 13:31

Gryllus Dorkát a legjobb színésznő, Stork Csabát pedig a legjobb látványtervező kategóriájában jelölte az Osztrák Filmakadémia az újonnan alapított Osztrák Filmdíjra.

Az elismerést első alkalommal adják át január 29-én tizenhárom kategóriában az elmúlt év kiemelkedő filmes teljesítményeiért a bécsi Odeon filmszínházban. Gryllus Dorkát a Látogatás (Der Kameramörder) című, osztrák-magyar-svájci koprodukcióért jelölték a díjra  (Interjú Gryllus Dorkával itt.). Vetélytársai Magdalena Kronschläger a Tag und Nacht (Nappal és éjszaka) című film és Barbara Romaner, a Mahler auf der Couch (Festő a pamlagon) című alkotás főszereplője.

A legutóbbi szemle rendezői díjával jutalmazott Látogatás moszkvai premierje óta világszerte számos nívós nemzetközi filmfesztivál programjában szerepelt. (Interjúnk Pejó Róberttel itt olvasható.) Stork Csaba Isidor Wimmerrel (Jud Süss - Film ohne Gewissen) és Katharina Wöppermannal (Women without men - Nők férfiak nélkül) versenyez a legjobb látványtervező díjáért.

Büntessen! Mekkora bírsággal sújtaná ezt a cikket az új médiatörvény értelmében?

A filmunió közleménye szerint a Látogatás Pejó Róbert ötödik játékfilmje, a Fertő-tó partján játszódó dráma magyar producere Berger József (Mythberg Films) volt. 2010-re Magyarország a harmadik legfontosabb koprodukciós partnere lett Ausztriának.

Az Osztrák Filmakadémia 140 tagja 41 film közül választotta ki a tizenhárom kategória három-három jelöltjét. Hét jelölést kapott A bankrabló (Der Räuber) című film Benjamin Heisenberg rendezésében. Négy díjra esélyes Jessica Hausner játékfilmje, a Lourde és Oskar Roehler német-osztrák alkotása, a Jud Süss - Film ohne Gewissen (Jud Süss - A lelkiismeret nélküli film) is.