Cannes ilyen, ha nem náciznak

2011.05.19. 20:51 Módosítva: 2011.05.19. 21:09

Cannes nem szereti a botrányt, mégis megkapta szerdán. Ahogy az várható volt, Lars Von Trier előadta egyszemélyes showműsorát, aminek központi témája a nácik voltak. A politikailag inkorrekt szöveget egy pillanatig sem lehetett komolyan venni, de nagyon sokan kiakadtak elég gyorsan rá. Az újságírók persze jól szórakoztak a sajtóteremben, hiszen volt miről írni. A cannes-i szervezők ügyesen oldották meg a kínos helyzetet: ahogy a képek is mutatják, előbb megünnepelték az egyébként nagyon jól sikerült Melancholia című filmet, és csak késő délután adtak ki egy rövid kommünikét, amiben elhatárolódtak a rendező mondandójától. Egy fél napot kellett várni, hogy a rendezők szövetsége kifejezetten komoly üzenetben jelezze, hogy Lars Von Trier persona non grata lett Cannes-ban. Hogy ez mit jelent? Mivel a rendezők a bemutató másnapján el szoktak menni, így nem sokat, vagyis nem fogják kövekkel dobálva elkergetni a szmokingját szomorúan maga után húzó rendezőt, viszont jelezték, hogy ő itt idén nem kaphat díjat. Hogy a jövőben milyen bocsánatkérés után jöhet, azt nem tudni. Egyes újságírók szerint ez azt jelenti, hogy soha többet nem jöhet Cannes-ba. Meglátjuk.

Egy ember örülhetett az egész botránynak őszintén, Mel Gibson, aki ugyan nem jött el a Beaver sajtótájékoztatójára, de a premierre igen, viszont a dán rendező körüli balhék miatt rá nem nagyon figyeltek. Képgalériánkban jelentős szerepet kap a csodás Jodie Foster, aki kislányként a Taxisofőr című filmmel már járt Cannes-ban, és aki most mindent megtesz, hogy Mel Gibsonból újra vállalható embert faragjon, mert színészként a Beaverben pompás.

Ennél nem sok érdekesebb dolog volt, hogy felvonult megint pár elképesztően szép modell. Azt mi is megállapítottuk, hogy a filmfesztivál alatt a nők átlagmagassága 182 cm, a férfiak átlagéletkora 67 év.