Gyerekszínészek, akik nem vitték semmire Hollywoodban

2011.05.29. 12:13

A Karib-tenger 4 premierje előtt újranéztük a kedvenc kalózos filmjeinket. A Kincsvadászok című vhs-klasszikusnál megint elmerengtünk azon, hogy a filmben debütáló Josh Brolin mekkora sztárkarriert tudott csinálni örökös rosszfiúként, az öccsét alakító Sean Astint pedig mindenki Samuként ismeri a Gyűrűk Ura óta, Jonathan Ke Quan viszont egy Indiana Jones-filmmel a háta mögött is képes volt eltűnni a süllyesztőben. Összeszedtük Hollywood legismertebb, tehetségesnek kikiáltott gyerekszínészeit Macaulay Culkintól Ashley Olsenig, akik a hirtlen jött népszerűség és a díjeső ellenére elkallódtak. Többnyire a drogok miatt.

1. Macaulay Culkin

Macaulay Culkin
Macaulay Culkin

A Reszkessetek betörők sztárjának élete a klasszikus elkallódott hollywoodi gyerekszínész története: 10 évesen az első, 1990-es betörőszívatásért még csak 100 ezer dollárt kapott, a 92-es Reszkessetek betörők 2-ért viszont 4,5 milliós sztárgázsi járt neki. A 94-es Richie Rich - Rosszcsont beforr főszerepét már nem kevesebb, mint 8 millióért vállalta el, utána viszont jött a lejtmenet: 14 évesen rászokott a drogokra, és kénytelen volt beperelni a szüleit, akik elsikkasztották a keresetét. 9 év kihagyás után 2003-ban a Party szörnyekkel akart visszatérni a szakmába, de a film megbukott (5 millióba került de csak 742 ezer dollárt termelt), azóta Culkint legfeljebb közepes vígjátékokba hívták (A rosszak jobbak) vagy tévésorozatba (A királyság). 2004-ben gyorshajtás, marihuánafogyasztás és orvosi engedély nélkül birtokolt antidepresszánsok birtoklása miatt tartóztatták le. 98 és 2000 között Rachel Miner volt a felesége, 2002-től pedig Mila Kunisszal élt, de 2011 januárjában vele is szakított, és állítólag egy pornószínésznővel vígasztalódott. Díjai: Young Artist Award, American Comedy Award és a chicagói filmkritikusok díja a Reszkessetek betörőkért, MTV Movie Award a My Girlért.

2. Edward Furlong

Edward Furlong
Edward Furlong

Tudunk jó Edward Furlong-filmet mondani a karrierjét megalapozó Terminátor 2-n és az Amerikai história X-en kívül? Maximum a Kedvencek temetője 2-t, pedig a kis John Connor, aki időközben 33 éves, elhízott felnőtt lett, összesen 35 produkcióhoz adta eddig a nevét, és 2012-ig még legalább 9 thrillerben láthatjuk viszont. A kezdeti sikerek miatt a színész hamar az alkohol és a drogok rabjává vált, és többször is összeütközésbe került a hatóságokkal (ittas vezetés jogosítvány nélkül, autóbaleset, garázdaság homárszöktetéssel, stb.), miközben egyre gyengébb filmekben kapott szerepet. 2006-ban feleségül vette a Jimmy és Judy forgatásán megismert kolléganőjét, Rachael Bellát, akivel a High Hopesban is együtt játszott, és gyerekük is született. 2009-ben viszoint elváltak, és a részeges Furlongot azóta bírósági végzéssel kell távol tartani az exfeleségétől (idén januárban ezt is megszegte, ezért letartóztatták). Díjai: MTV Movie Award és Saturn Award a Terminátor 2-ért, Young Artist Award a Home of Our Ownért.

3. Jonathan Ke Quan

Jonathan Ke Quan
Jonathan Ke Quan

A 71-es születésű vietnámi színész Indiana Jones kiskorú segítőjét alakította a 84-es Végzet templomában (eredetileg csak a testvérét kísérte el a szereplőválogatásra, de végül ő kellett Spielbergéknek), egy évvel később pedig a Kincsvadászok című családi kalandfilm kalózkereső gyerekkomandójában láthattuk olyan, azóta felsőligás sztárok társaságában, mint a marcona cowboy Josh Brolin és a Gyűrűk Ura Samuja, Sean Austin. Ke Quan néhány jelentéktelen epizódszerep után 2000-ben végleg kaszkadőrködésre cserélte a színészetet (a Végzet temploma óta tanult taekwondózni Philip Tan harcművész koreográfustól): ugrált és verekedett az első X-Menben és James Wong Az egyetlenjében, de azóta nem hallani semmit felőle. Díjai: Young Artist Award a Végzet tempomáért és a Together We Stand tévésorozatért.

4. Ralph Macchio

Ralph Macchio
Ralph Macchio

A Karate kölyök igazi nevére valószínűleg nem sokan emlékeznek, inkább Miyagi mester szívatós kerítésfestő-autópolírozó feladatait és a filmvégi törött lábbal verekedést jegyeztük meg az 1984-es vhs-klasszikusról. A már ekkor is túlkoros (23 éves) Ralph Macchio a nagy sikerre való tekintettel 86-ban és 89-ben is eljátszotta a tinédzser Daniel LaRussót, a Crossroadsban gitárpájbajt vívott Steve Vai-jal, és ezzel nagyjából ki is merítettük a munkásságát. A színész egyébként idén lesz 50 éves, jelenleg az amerikaiak Nagy Duettjében, a Dancing with the Starsban haknizik. Díjai: a Stony Brook filmesztivál közönségdíja és két díj a Long Island- Film Expóról.

5. Ashley Olsen

Ashley Olsen
Ashley Olsen

A szemünk előtt felnőtt Olsen-ikerpár lúzerebbik tagja 2004 óta nem szerepelt semmilyen mozifilmben. Két percel fiatalabb húgával, a 24 éves Mary Kate Olsennel a 90-es években népszerű Bír-lak tévésorozatban tűntek fel először, és bár ott még felváltva játszottak, 93-tól sorra forgatták az ikerlányos családi vígjátékokat a Két tojás száz bajt csináltól a 2004-es Bújj, bújj, szőkéig. Míg az anorexiával és drogfüggőséggel gyanúsított Mary Kate továbbra is kitart a színészkedés mellett (szerepelt többek között a Nancy ül a fűben tévésorozatban, idén nyáron pedig a Beastly című romantikus horrorban láthatjuk), Ashley 2004-től már csak a Dualstar Entertainment Group nevü produkciós cég elnöki székében ücsörög.  Testvérével több divatmárkát is jegyez: a Row 2007-ben debütált, majd ezt követte az Elizabeth and James, később pedig az Olsenboye. 2005-ben 40 millió dollárra perelte a National Enquirer magazint, a címlapon lehozott "Ashley Olsen drogbotrányba keveredett" című cikkért. 2007-ben Lance Armstronggal kavart, 2008-tól pedig a Másnaposok sztárjával, Justin Barthával járt, de idén márciusban szakítottak. Díjai: három Young Artist Award a Bír-lakért, Kids' Choice Award a Kettőn áll a vásárért és a 2x2 néha sok(k) tévésorozatért, DVD Exclusive Award, csillag a Hírességek sétányán.