Szőcs Géza Balatonon látná a filmfesztivált

2011.05.31. 18:45

A Balaton térsége megfelelőbb helyszíne lenne egy nemzetközi magyar filmfesztiválnak Budapestnél, jelentett be Szőcs Géza, kulturális államtitkár a Budapesti Nemzetközi Filmfesztiválról egy új információt  az MTI-hez eljuttatott közleményben a cannes-i bejelentés után két héttel.

Az államtitkár a közleményben úgy vélekedett, hogy egy ilyen, szeptember végi fesztivál akkor lenne igazán sikeres, ha a minőség ázsiai filmgyártás fő európai kapuja lenne. Azt is felvetette, hogy a fesztiválon egy fiatal filmesekből álló zsűri az ötven éve a világon bárhol készült, általa a legjobbnak tartott filmet jutalmazhatná.

Évek óta foglalkoztatja egy hazai rendezésű nemzetközi filmfesztivál gondolata - írta az összefoglalójában. Részletesen beszámolt arról, hogyan került kapcsolatba a MAPSz nevű produceri szövetséggel, amely azzal a tervvel kereste meg, hogy 2012 szeptemberétől nemzetközi filmfesztivált akar indítani, mely később A-kategóriás filmfesztivállá válhatna.

Szőcs Géza összefoglalójában kitért az idei cannes-i filmfesztiválon a Screen által tartott szakmai kerekasztal-beszélgetésre, amelyet a rangos folyóirat a MAPSz produceri szövetség tervezte fesztivál megtárgyalására szervezett. Mint hangsúlyozta, azért vett részt a szűk körű rendezvényen, mert tisztázni akarta, hogy a fesztivál szervezői csak elvi támogatásra számíthatnak a kormányzattól.

Az államtitkár úgy értékelte, a sajtóreggelire meghívást nem kapott magyar személyek provokatív céllal akartak bejutni a rendezvényre, és céljukat el is érték, hiszen - mint fogalmazott - "ettől kezdve a híradások nem arról szóltak, hogy nemzetközi tanácskozás vitatta meg Cannes-ban egy budapesti filmfesztivál lehetőségét, hanem hogy két producert 'verőlegények' kidobtak onnan".