A képeslapszerű rajzfilmünk lehet Európa legjobbja

2011.06.22. 16:09

Automatikusan került be a legjobb európai animációs rövidfilmeket díjazó Cartoon d'Or jelöltjei közé M. Tóth Éva Zenit című alkotása, mivel a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) a legjobb rövidfilm díját nyerte.

A rendező rövidfilmje a KAFF díjazottjaként jutott be a jelöltek közé, tájékoztatta az Indexet a Kecskeméti stúdió sajtóirodája. A kecskeméti fesztivál két éve együttműködési megállapodást kötött a brüsszeli központú Cartoon nemzetközi nonprofit szervezettel. A Cartoon d'Or jelöltjei a szervezet partnerfesztiváljainak győztesei közül kerülnek ki.

Kategóriadíjakban legjobb rövidfilm lett a KAFF-on, bár tudósításunk szerint a képeslapszerű film mintha nem is animáció lenne. A hatperces, színes, tárgymozgatásos és fotóanimációs technika a századfordulós képeslapok világával működik. A rendező grafikus tervezőművész és tanár, a kilencvenes évek közepe óta készít animációs filmeket. A Zenit a Magyar Rajzfilm Kft. műhelyében készült.

A Cartoon több mint húsz éve támogatja az európai animációs ipart. A szervezet az Európai Unió MEDIA programjától kap finanszírozást. A Cartoon d'Or-díjat tavaly az észt Kaspar Jancis Crocodile című animációs rövidfilmje kapta meg a 2010 szeptemberében, Sopronban megrendezett Magyar Cartoon Fórumon.