Ki kell nyitnia a szegedi Belvárosi mozinak

2011.06.28. 10:48

A közvetlen balesetveszély elhárításához szükséges munkák befejezését és a hatósági engedély beszerzését követően a Belvárosi mozi haladéktalan újranyitására kötelezte a szegedi közgyűlés kulturális bizottsága hétfői ülésén a működtető Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.

Mint ismert, a mozit június 20-án Sódar István ügyvezető igazgató bezárta arra hivatkozva, hogy egy tűzoltósági vizsgálat szerint a műemlék jellegű épület berendezései akut tűzveszélyesek. A bezárást követően százötven ember – nagyrészt a mozi és a benne üzemelő Grand Café munkatársai – tüntetést tartottak.

Két nappal később Szeged szocialista polgármestere, Botka László a karbantartási munkák elvégzésére kötelezte az üzemeltetőt, amelyet egy vállalkozás 863 ezer forintos költséggel és egyhetes határidővel vállalt. A közvetlen tűz- és balesetveszély elhárításához szükséges munkák az épületben már elkezdődtek. Botka ugyanakkor azt is közölte, hogy mivel Sódar Istvánnak sem oka, sem joga nem volt a bezárásra, a szegedi közgyűlés június 30-ai ülésén kezdeményezni fogja a felmentését. A felmentés mellett hangzott el az is, hogy az üzemeltető korábban nem jelezte az önkormányzat felé a problémákat, a polgármester is csak a sajtóból tudta meg, hogy bezárták a mozit.

A mozit azt követően nyithatják meg, ha a tűzoltóság kiadta az ehhez szükséges szakhatósági engedélyt. A mozi dolgozói szeretnék, ha ez július közepéig, a Harry Potter-sorozat következő epizódjának premierjéig megtörténne.