Schwarzenegger maradt az igazi Conan

2011.09.01. 09:48
Jason Momoa hiába volt jó barbár vezér a Trónok harcában, Conanként megbukott a kritikusok előtt. Nézzünk helyette nyári csajozós vígjátékot, Cannes-díjas mexikói drámát vagy svéd krimi-vígjátékot. Heti premierek.

Conan, a barbár 3D

Schwarzi csöndes Conanja kultfigura, ez tény. Viszont az eredeti, Robert E. Howard-féle Conanhoz nincs köze, mivel a könyvek (és a Hepiend-képregények) barbárja egy mindenkinek beszólogató, minden asszonyt meghágó, részegeskedő, mégis okos ragadozó volt, ráadásul barna helyett fekete hajjal. Mivel az új Conan, Jason Momoa brillírozott a Trónok harca barbár vezérének szerepében, és a forgatókönyvírók (Thomas Dean Donnelly, Joshua Oppenheimer, Sean Hood) előtúrták a Howard-életmű legjobb Conan-dumáit ("Hide from me and I'll tear apart the mountains to find you! I'll follow you to hell!" az Ymir leányából és az "I live, I love, I slay." A fekete tengerpart királynőjéből), nagyon vártuk már Marcus Nispel 3D-verzióját. De a 90 millióból forgatott film két hét alatt csak 22,5 milliót kapart össze, és a külföldi kritkusok is durván ekézik: "Az idei nyár legrosszabb filmje." (Chicago Tribune), "Ez a Conan tényleg csak él, kúr és öl, mert színészkedni egyáltalán nem tud." (USA Today), "Tökéletes példa az idióta nyári popcornmozira, ami kifejezetten a sulikezdés előtt álló kölyköknek készült." (Toronto Star). (Rottentomatoes: 22%, IMDb: 5,4; az exkormányzó 1982-es eredetije: Rottentomatoes: 75%, IMDb: 6,8)

Őrült, dilis, szerelem

Steve Carellről a 40 éves szűz óta tudjuk, hogy tökéletes választás csajozásban lúzer főszereplőnek. Az új filmjének érdekessége, hogy az I Love You Phillip Morris című, sittes melegvígjáték alkotói (Glenn Ficarra, John Requa) és egy veterán Disney-író, Dan Fogelman (Volt, Aranyhaj, Verdák 2) rakták össze, mégis tobzódik a heteroszexuális poénokban. Az alapsztori annyi, hogy az ügyeletes lúzert (Carell) kidobja a felesége (Julianne Moore), mert a szeretőjével (Kevin Bacon) jobb a szex, így szegény flótás kénytelen egy csajozógép (Ryan Gosling) segítségét igénybe venni, ami természetesen rengeteg vicces jelenetet szül, pláne, amikor a kúrókirály szerelmes lesz Emma Stone-ba. Az 50 millióból forgatott vígjáték július vége óta 80,5 milliónál jár, a kritikusok pedig többnyire dicsérik: "Kedves romantikus vígjáték, jószívű emberekről." (Roger Ebert, Amerika Réz Andrása), "A film legnagyobb meglepetése, hogy Ryan Goslingnak jól áll a vígjátékszerep." (TIME Magazine). A Hollywood Reporter azért egy kicsit fanyalgott: "Túl sok a szereplő és a mellékszál, de mindegyik színész jól hozza a saját karakterét." (Rottentomatoes: 76%, IMDb: 7,9)

Biutiful

Idén a spanyol Javier Bardemet és a mexikói Alejandro González Inárritut is Oscarra jelölték a 2010-es Biutifulért, de végül csak a cannes-i trófea és 10 fesztiváldíj jött nekik össze. A film, amiben egy kétgyermekes apa (Bardem) rákos lesz, persze így is jó, tavaly ezt írtuk róla: "Senkinek sem ajánljuk ezt a filmet. Javier Bardem túl jó, és Inarritu könyörtelenül bevasalja a fájdalmat rajtunk. Közben pedig mindenkinek ajánljuk, akinek nincs szíve, vagy ha van, akkor azt még ember nem érintette meg." A külföldi kritikusok is hasonlóan áradoztak: "Érzelmes, tragikus és szerethető film, ugyanakkor nagyon nyomasztó is." (TIME Magazine), "Ellenállhatatlan." (Minneapolis Star Tribune). "Amivel ez a film végérvényesen megfogja a nézőt és elnyeri a szimpátiáját, az Bardem imponáló fellépése." (Roger Ebert). (Rottentomatoes: 63%, IMDb: 7,5)

Zajháborítók

A Cirko Film - Másképp Alapítvány megbízhatóan szállítja a havi betevő skandináv filmünket: ezen a héten egy Cannes-ban és Palm Springsben is díjazott svéd krimi-vígjátékot, amiben egy művészlelkű bűnözőcsoport bankokba és kórházakba tör be, hogy ott pénzdarálással és az életmentő műszerek ki/be kapcsolgatásával adjanak koncertet. A két író-rendező, Ola Simonsson és Johannes Stjärne Nilsson egyébként 1996 óta dolgozik együtt, és mivel mindketten nyertek már 16-16 filmes díjat, akár sakkozhatnak is a gyűjteményükkel. (Rottentomatoes: -, IMDb: 7,3)