Johnny Depp izmozva tárgyal

2011.09.02. 10:51
000 DV953301

A Disney-nek döntenie kell mihamarabb: ha nem engedik a Lona Ranger büdzséjét kicsit combosabbra, akkor elbukhatják a rendezőt és vele Johnny Deppet is. Nagyon szép történetbe enged betekintést a Deadline.

Nem lehet könnyű a Disney elnökének, Rich Rossnak lenni, aki néhány hete leállította a Lone Ranger című westernfilm gyártását, mert a tervezett büdzsénél legalább 50 millió dollárral nagyobb költségvetést álmodott meg a rendező. A Disney megszabadulna a rendezőtől, akit Johnny Depp a testével és szavaival is nagyon véd.

A Karib-tenger kalózai franchise-ot jegyző Jerry Bruckheimer producer nagyon szeretné elkészíteni Gore Verbinski rendezésében és Johnny Depp főszereplésében a Lone Ranger című filmet. Sajnos az előzetes tervekkel ellentétben Verbinski keze megszaladt, amikor a költségvetés szigorú számait kellett egy Excelben összeírnia: 200 helyett 250 millió dolláros költségvetésről beszélnek, bár 275 milliót is láttunk leírva.

A Disney nagyon szeretné, ha kedvenc pénztermelői a filmet náluk csinálnák meg. A stúdió eredetileg 200 millió dollárt költött volna annak a westernnek a filmváltozatára, amelyik 1933-ban rádiójátékként, majd 1949-57 között tévésorozatként futott. A rendező és a producer új költségvetési tervvel állt elő, valahol a 250-275 millió dollár környékén. Állítólag 220 millió környékén van a kompromisszum vékony határmezsgyéje.

Az egészet nehezíti, hogy a western az a műfaj, amit Amerikán kívül kevésbé szeretnek, így elég veszélyes piaci húzás nagy költségvetéssel leforgatni egy ilyen filmet, állítják a Disney-n belül. A Karib-tenger kalózai franchise azt bizonyította, hogy a világ Amerikán kívüli része nagyon sokat hozzá tud tenni a bevételekhez. Viszonylag stabil amerikai bevételei voltak a kalózos mozinak, az igazi sikert mégis az egyre erősebb és erősebb Amerikán kívüli jegybevétel növekedés hozta meg, vagyis botorság lenne kizárni a westernnel a világ jelentős részét. A 2003-as első rész (A Fekete gyöngy átka) 305 millió dolláros amerikai bevétele mellé 348 milliót tett hozzá a többi ország, a második (Holtak kincse) 423 millió dollárt hozott Amerikában, 642-t a világ többi részén, a harmadik 309 milliót otthon és 657-et máshol, az utolsó (Veszélyes vizeken) esetében a legerősebb a különbség 240 millió és 798 millió dollár.

Persze a Disney fejében csak az jár, hogy ez a hármas elkészített együtt három Karib-tenger kalózait, amik elképesztően népszerűek voltak. Együtt nagyobb az esélye az újabb sikernek.

Gore Verbinski
Gore Verbinski

A belsős infók szerint Johnny Depp finoman jelezte, hogy ő csak és kizárólag Gore Verbinskivel hajlandó forgatni, mondta ezt azután, hogy a forgatás leállításakor felmerült, hogy Verbinskinek megköszönik az eddigieket ebben a produkcióban. A színész mindeközben nagyon ragaszkodik rendezőjéhez: leforgattak együtt három Karib-tengert, és még a Rango című animációs filmbe is kísérte Depp, hogy a főszereplő hangja legyen. Egyébként Verbinski jegyzi A mexikóit, A kört és Az időjóst is.

Depp a Tonto nevű indiánt alakítaná a filmben, és állítólag akkor is jár a gázsija, ha nem forog a film. Johnny Depp az utóbbi évek legjobb áruja, két filmjével is milliárd dollár feletti bevételt ért el (Alice Csodaországban, Karib-tenger 4.), Az utazón kívül nem tudunk az utóbbi időszakból nagy hibát mondani tőle.

Ez azt jelenti, hogy a stúdiónak meg kell tudnia egyezni a rendezővel, különben Deppet is elvesztik, és akkor tuti nem hozzák vissza a pénzüket. A költségvetési vita ráadásul nem a saját fizetésük miatt alakult ki, hanem az egész produkciót illetően, így a pár tízmillió dolláros különbség Verbinski szerint az egész film lényegét érinti.

Az IMDb-n a bemutató dátumának 2012. december 21-et adták meg, de ekkor össze kellene csapnia Peter Jackson Gyűrűk ura előzményfilmjével, a Hobbittal, illetve a Brad Pitt főszereplésével készült World War Z-vel. Persze jelen pillanatban egyáltalán nem biztos, hogy ez jövő decemberre elkészül.

Vajon mi a legjobb megoldás?

1. forgasson Verbinski 220 millióból és engedjen az elképzeléseiből

2. A Disney adjon 250 milliót

3. Kergessék el Verbinskit, próbáljanak megegyezni Depp-pel és Bruckheimerrel

4. Hagyják a francba, fizessék ki Deppet és ne forgassák le?