Kételkednek a TEK titkos adatgyűjtésében

2011.10.11. 17:40

Miközben a Terrorelhárító Központ (TEK) közleménye szerint kommandós módszerrel foglalták le a Brad Pitt Magyarországon forgatott zombis filmjéhez szánt száz fegyvert hétfő hajnalban, addig Gajdos Béla, a film fegyverszakértője azt nyilatkozta, volt rá rendőrségi engedélyük, és független szakértők szerint sem elképzelhető, hogy engedély nélkül vágtak volna a projektbe.

"Az tűnik elképzelhetőnek, hogy valamilyen jogi hézag miatt ellehetetlenítették a fegyverek filmes célra történő beszállítását vagy nem érkezett meg időben az engedély - vélekedett az egyik szakértő. - Valószínűleg ezért tudták pontosan, hogy mikor és hova érkezik, mert hivatalosan próbálták behozni ezeket." A megkérdezettek nem tartották valószínűnek, hogy a TEK munkatársai titkos adatgyűjtés eredményeként jutottak volna a fegyverek nyomára.

Amerikai stáb magyarországi akciófilmes forgatásánál kizárólag csak a megfelelő engedélyekkel rendelkező fegyvermester fogadhatja a külföldről a munkához küldött fegyverszállítmányt, csak ő szállíthatja speciális autókon és tárolhatja megfelelő helyeken ezeket a fegyvereket.

A feladónak ilyenkor a vámhatóságnak elküldött vámokmányban tételesen fel kell tüntetnie, hogy a Nagy-Britanniából egy budapesti filmforgatásra küldött szállítmány hány hatástalanított AK-47-est vagy MP-40-est tartalmaz. Csak a prop gunok (a fegyvernek látszó gumiutánzatok, amiket csak a statiszták lóbálnak a tömegjelenetekben) nem engedélykötelesek.

A 2001-ben nálunk forgatott Brad Pitt-filmnél, a Robert Redford-féle Kémjátszmánál is ugyanúgy szigorúan le volt szabályozva minden, akárcsak az összes többi lövöldözős filmnél, amit Magyarországon forgattak a Vörös zsarutól a Hellboy 2-ig. A Kémjátszmához egyébként szintén Angliából érkezett fegyverszállítmány, amit - ahogy a mostani filmnél is - a Mafilm Pirotechnika fegyvermestere kezelt.