Három jelölés a Tarr-filmnek Európa Filmdíjra

2011.11.05. 13:24

Legjobb rendező, operatőr, zeneszerző-díjra jelölte A torinói ló című filmet az Európai Filmakadémia (EFA) szombaton, jelentette a Magyar Filmunio. A 2500 EFA-tag Tarr Béla mellett Fred Kelement (operatőr) és Víg Mihályt (zeneszerző) jelölte az Európa Filmdíjra.

Tarr a legjobb rendező kategóriában a Sevillában nyilvánosságra hozott 2011-es jelöltlista szerint Susanne Bierrel (In a Better World), a Dardenne testvérekkel (The Kid with a Bike), Aki Kaurismäkival (Le Havre) és Lars von Trierrel (Melancholia) versenyez. A 24. filmdíj kiosztógálája december 3-án Berlinben lesz.

Tarr Béla nyolcadik játékfilmjét állandó alkotótársaival közösen jegyzi. A forgatókönyvet Krasznahorkai László írása alapján Krasznahorkai és Tarr írta.

A torinói ló a februárban tartott berlini filmfesztiválon Ezüstmedve-díjat kapott, és ez a film lett a magyar Oscar-nevezés a „legjobb idegennyelvű” kategóriában. Eddig 39 ország forgalmazói vették meg, köztük Brazília, Japán, Kína, Oroszország, Spanyolország és az Egyesült Államok.

Magyar filmet itt 1989 óta nem jelöltek három kategóriában, akkor Bereményi Géza Eldorádója küzdött több kategóriában, a legjobb rendező díját el is nyerte.