Nem az igazi Csita hunyt el karácsonykor

2012.01.02. 17:07

Feltételezések szerint a karácsonykor elhunyt Csita, aki állítólag 1934-től szerepelt a dzsungelharcos Tarzan oldalán, nem alakíthatta Johnny Weissmüller Tarzan-filmjeiben a híressé vált csimpánzt. Szakértők szerint egy csimpánz körülbelül 40-60 évig él, a most elhunyt Csita azonban már állítólag a 80-at taposta, ami rekordnak számítana. A témáról korábban itt írtunk.

A korai Tarzan-filmekben Csitát állítólag egy Jiggs nevű csimpánz játszotta, aki 1938-ban hunyt el. Debbie Cobb a Suncoast Primate Sanctuary igazgatója úgy nyilatkozott Csitát a nagyszülei szerezték még 1960-ban, és ez a csimpánz szerepelt a Tarzan oldalán 1932-34 között. Ugyanakkor Cobb semmilyen hivatalos papírt nem tudott erről felmutatni, állítása szerint a dokumentumok egy 1995-ös tűzben odavesztek.

Korábban volt már hasonló eset, 2008-ban R.D Rosen író leleplezett egy imposztor kaliforniai csimpánzt, akiről szintén azt állították, hogy a korai Tarzan-filmekben játszott. A bizonyítékok szerint a csimpánz körülbelül 1960-ban születhetett. Rosen úgy nyilatkozott, hogy a legújabb állítólagos Csita ismét egy szélhámos üzleti fogásnak tűnik. „Attól tartok, hogy a csimpánz, aki a Weissmüller-féle filmekben játszott már rég elhunyt.”- mondta Rosen.

Cobb ennek ellenére tagadja a csalás vádját. „Sajnos egy 1995-ös tűzben elégtek a hivatalos dokumentumok. 51 éves vagyok, és pontosan ennyi ideje ismerem Csitát. Öt éves korom óta vannak róla emlékeim, és akkoriban már teljesen kifejlett felnőtt csimpánz volt."