Bezárják a stúdiót, ahol A Vaslady készült

2012.02.29. 09:23

Bezárják az egy évszázada működő brit Twickenham filmstúdiót, ahol a közelmúltban A Vaslady és az Egy hét Marilynnel című produkció is készült.

A London környékén fekvő stúdió adminisztrációs vezetője, Gerald Krasner elmondta, hogy az utóbbi három évben nagy veszteséget könyveltek el. "Kétlem, hogy fennmaradhatna filmstúdióként" - jelentette ki megjegyezve, hogy az alkalmazottak fele már elment, a többiek pedig a felmondási idejüket töltik. A felszámolásra júniusig kerülhet sor - értesült a napokban a BBC online.

Az 1913-ban megnyílt Twickenhamben számos klasszikus filmet forgattak, köztük 1932-ben a The Missing Rembrandt című Sherlock Holmes-filmet, később pedig a Help! és az Egy nehéz nap éjszakája című Beatles-filmeket. Roman Polanski Iszonyat és Michael Caine Alfie - Szívtelen szívtipró című produkciója ugyancsak a stúdió falai között született.

Spielberg a Hadak útján című Oscar-jelölt filmjén is dolgoztak a brit stúdióban, és Phyllida Lloyd A Vaslady című, Margaret Thatcherről szóló drámájának utómunkái szintén ott zajlottak, akárcsak a Michelle Wiliamsszel és Kenneth Branagh-val forgatott Egy hét Marilynnel című alkotás felvételei.

"Szerintem szégyen, hogy a Twickenham bezár. Egyike a legöregebb stúdióinknak" - idézte a bbc.co.uk a díszletek biztonságáért felelős Rupert Lloydot, aki A Vaslady című produkcióban is közreműködött. Mint hozzáfűzte, a filmipar amúgy is felszálló ágba került, érkeznek a munkák, nem úgy néz ki, hogy indokolt lenne a redőny lehúzása.