Tényleg Sára nélkül indul a Karlovy Vary?

2012.06.28. 11:21

Több mint 210 filmet láthatnak az érdeklődők a nyugat-csehországi Karlovy Varyban a pénteken kezdődő 47. nemzetközi filmfesztiválon. Cserhalmi Sára filmje lehet, hogy a hírekkel ellentétben mégis megy.

Az A-kategóriás fesztivál ünnepélyes megnyitóján péntek este a Thermal szálló nagytermében Helen Mirren, Oscar-díjas brit színésznő mellett Josef Somr cseh színésznek adják át a Kristályglóbuszt életműdíjként, a zárón Susan Sarandon Oscar-díjas amerikai színésznő veszi majd át a glóbuszt. A fesztivál megnyitóján a brit-ír Good vibrations című filmet vetítik le. Lisa Barros D’Sa és Glenn Leyburn rendezte film a belfasti punkmozgalom megalapítójának, Terri Holoeynek a történetét dolgozza fel.

kep1

Cserhalmi lehet, hogy megy

A versenykategóriában a nyolc játékfilmnek világpremierje, másik négy alkotásnak nemzetközi bemutatója lesz Karlovy Varyban. Két magyar alkotás is kapott meghívást az East of West szekcióba, de egy ideje úgy tűnik, csak Bergendy Péter A vizsga című munkája fut biztosan.

Cserhalmi Sára a Drága besúgott barátaim című filmjének szereplését ugyanis egy hete visszavonták, mert a Filmalap nem adott az egyébként állami támogatás nélkül készült filmnek utólagos, 10-15 millió forintos támogatást utófinanszírozásra, pedig a fesztiválon kiemelt helyet szántak a filmnek. Az alap azóta sem változtatott az állásfoglalásán, még csütörtökön is ezt a közleményt kaptuk: "A film moziban történt megtekintését követően a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága egyhangúan döntött arról, hogy nem támogatja a produkció utómunkáját".

A fesztivál azonban csütörtökön délután megjelentetett egy közleményt, miszerint privátpénzből mégis futhat a film a hírt követő magyarországi viták után. "A sajtóbejelentések után az Origo Film Group megkereste a produkciót, és felajánlotta, hogy segíti. Most úgy tűnik, hogy elkészül, de csak holnapra tudunk biztosat" - mondta erről Pusztai Ferenc, a film producere. Ha összejön, július 5-én lesz a világpremier. (Interjúnk a rendezővel és kritikánk a filmről itt olvasható.)

Régen bevett szokás volt, hogy a fesztiválokra meghívott filmek gyors befejezését támogatta az állami alapítvány: a Friss levegő, a Dealer, a Hukkle is utólagos finanszírozást kapott. Pusztai  egyébként nem először veszít a fesztiválszerepléseken: a Pál Adrienn két évvel ezelőtti cannes-i szereplése óta nem kapta meg eddig a Filmalaptól sem az MMKA által utófinanszírozásra beígért 22 milliót.

Futnak még

A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a két győztesnek a hagyományos Kristályglóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalom jár. Az egyik győztes a fél óránál rövidebb, a másik az ennél hosszabb filmek kategóriájából kerül ki.

A fesztivál programját számos szekció alkotja a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül, ilyen a Látóhatárok (Horizonts), a Másik nézőpont (Another View), a Nyugattól keletre (East of the West), a Függetlenek fóruma (Forum of Independents), a Variety kritikusainak szekciója (Variety Critics Choice), a cseh filmek programja, de szerveznek retrospektív vetítéseket is.

Versenyen kívül több magyar alkotást is bemutatnak. Szabó István Az ajtó című filmdrámáját külön program keretében láthatja a fesztivál közönsége. Az idei Berlinalén a zsűri nagydíjával, Ezüstmedvével elismert, Csak a szél című film, Fliegauf Bence munkája a Horizonts válogatásban szerepel.

A fesztiválon bemutatják Milos Forman Tűz van, babám! című mozijának felújított, digitalizált változatát is. A korábbi hírekkel ellentétben Forman nem lesz jelen a filmbemutatón. A nemzetközi filmfesztiválnak ezúttal is számos érdekes kísérőrendezvénye lesz, ezek egy része karitatív jellegű.

A vendégek között lesznek Thomas Bo Larsen és Kara Hayward színészek, illetve Dario Argento  rendező, aki a Dracula című filmjét az Éjféli vetítések elnevezésű programban vetítette.

Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították a monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A szemle díjkiosztóját július 7-én szombaton tartják.