Almodóvarnak elege van a királyból

2013.06.13. 09:01 Módosítva: 2013.06.13. 09:04

Pedro Almodóvar legutóbbi filmjének, a Szeretők, utazók (kritikánk itt) Los Angeles-i bemutatóján úgy nyilatkozott, a spanyol népnek népszavazáson kéne eldöntenie, hogy maradjon-e a parlamentáris monarchia vagy sem.

A spanyol rendező filmjében I. János Károly király hűtlenkedése is szóba kerül egy vicc erejéig, és bár a Népszabadság szerint úgy nyilatkozott az EFE spanyol hírügynökségnek, hogy "ez egy komédia, senki nem veszi szó szerint", azért hozzátette, hogy az egész világ a félrelépésről beszél. Mint ismert, idén márciusban derült ki, hogy a 75 éves uralkodó évek óta viszonyt folytat egy német üzletasszonnyal, aki a madridi királyi palota mellett egy luxusvillában lakott, testőröket kapott és hivatali autót használt.

Almodóvar szerint ugyan a király mindig nagyon kedves volt vele, de a királyi ház megítélése sokat romlott a korrupciós botrányok és Pilar Urbano A királyné közvetlen közelről című könyve miatt, mely a homoszexualitását nyíltan vállaló rendezőt is kiborította. A könyv szerint ugyanis Zsófia királyné elutasítja a melegek házasságát, és ellenzi az abortuszt is.