
Terjesszük el a pastramit Magyarországon!
További Degusztátor cikkek
-
„Miért a lángos számít drágának? Ez nem fair a Balatonnal szemben”
- Hatalmas dobásra készül a Gundel Keleti Andreával
- Pierre olyan trehány húst kapott, hogy még a pincér is megkóstolta, ehető-e
- Zebegényben magasabban van az étterem, mint a minőség, de az irány jó
- A rajongók kikövetelték maguknak a hosszabbítást
A nyereg alatt puhított török hús, a liba és a Katz-összefüggés. Úgy hangzik, mint valami megfejthetetlen matematikai feladvány, de szerencsére nem az.
Ami elsőre feltűnik, a „nyereg alatt puhított” kifejezés, ami minden magyarban honfoglaló eleink hústartósítási és húspuhítási eljárását idézi fel, jelentsen az bármit is.

Pedig ez a motívum a Magyar Néprajzi Lexikon szerint csak a magyarok barbárságának bizonyítékául terjedt el Nyugat-Európában. A tévhitnek bizonyult közhely alapját egy igen elterjedt állatgyógyítási, sebkezelési eljárás inspirálta. Ha a nyereg a ló hátát sebesre feltörte, felnyergelés előtt a sebre vékony, megsózott nyers hússzeletet tapasztottak, hogy a sebbe férgek ne telepedjenek, és gyorsabban hegedjen. Ezt a hústapaszt aztán eldobták, semmi esetre sem ették meg. Más célból húst a ló nyerge alá nem tettek.
Amúgy ennek a nyerges verziónak is van magyarázata, nevezetesen a sóban érlelt, levegőn szárított húst gyakran helyezték a nyereg mellett lógó bőrzsákba, ahol a lovas lába odaszorította a nyereg oldalához, és ezzel folyamatosan préselte.
EZZEL MEG IS VOLNÁNK, SIKERÜLT ELOSZLATNUNK EZT A SZÁZADOK ÓTA TARTÓ TÉVHITET, RÁTÉRHETÜNK A LIBÁRA.
A pastrama szó minden valószínűség szerint román eredetű, lehet, hogy van köze a pásztor szóhoz, mindenesetre az biztos, hogy a 19. század végi román emigránsok vitték magukkal Amerikába a libamell húsából készülő érlelt, sózott, szárított pastrama receptjét. De a népek nagy olvasztójában a gazdasági kényszer, vagy nevezzük észszerűségnek, feledésre ítélte az ott igencsak nehezen beszerezhető és drága libahúst, ezért hamar áttértek az olcsó marhaszegyre, és azt sózták, szárították, füstölték, és állítólag a jobb eladhatóság érdekében lett pastrama helyett pastrami, mert az rímel a szalámi szóra.
Az utóbbi időben jellemző módon a texasiak próbálták kisajátítani a pastramit, ahogy ezt megkísérelték a hamburgerrel is, de független ételtörténészek megakadályozták a merényletet, megnyugodhatunk, a pastrami ottomán és kelet-európai gyökerei biztonságban vannak.
Tetszetős kis teória, bár a gasztronómia történetében gyakran előfordul, hogy a jelen marketingcéljainak rendelik alá a múlt sokszor nem ellenőrizhető legendáit, szóbeszédeit. Frappáns történetekre van szükség, amelyek célja, hogy egy-egy népszerű ételt egy bizonyos nemzethez társítsanak. Régóta tudják a legendagyártók, hogy a népek a hősi tetteik után leginkább a kulináris teljesítményükre a legbüszkébbek.
Az igazság az, hogy valójában egy sok helyütt ismert és alkalmazott tartósítási módszerről van szó, ami a hűtőszekrény előtti időkben nagy jelentőséggel bírt.
Az alapeljárás szerint a húst egy hétig só és cukor keverékben érlelik, a jelen levő só értelemszerűen nemcsak tartósít, hanem elvonva a nedvességet szárít is. Ebbe a só-cukor keverékbe kerülhetnek száraz fűszernövények. A levegőn szárítás után füstölik a húst, ami ezzel válik tartósabbá, időtállóbbá, nem mellesleg ízesebbé.
Mindezen előtanulmányok után szépen maszkot öltöttem, ezúttal a fekete selyemből készültet, és hős Zorróként levonultam a Czakó-piacra. Ez a földszintes budai épület talán valamikor fogadó lehetett, magas fallal körülvett belső kertje van. Romantikus macskaköves belső tere mintha kiszakadt volna a kegyetlenül változó időből, és maga lenne a megtestesült nyelvöltés az olcsó tervezésű, álmodern üveg-króm közhelyekre.
Hétvégenként itt egy kis piac működik, és amellett, hogy a hely békeidőben étteremként funkcionál, a piactér éttermi teraszként. Most a szükség alakította ki a piacteret jól válogatott kézműves termékekkel, és az étterem is kitelepül elvihető termékekkel. Ezért mentem, mert bevallottan pastramifüggő vagyok, és a Czakó-kert séfje magyar tarka szegyéből készült pastramival csábított.
Itt újból visszatérnék a pastrami történetéhez, mert nem mindegy, hogy a régi recept szerinti szárított húskészítményről beszélünk, amit rendszerint vékonyan, sonka- vagy bresaolaszerűen szeletelnek, a színe rózsaszín, vagy a mai, modernebb pastramiról, amit folyékony só-cukor oldatban pácolnak, majd hőkezelik, és csak közvetlen a füstölés előtt vonják be koriandermag és bors keverékével.
Ez utóbbi került a látóterembe, vagyis inkább az orrom vezetett, mert a jellegzetes illat már messziről érezhető volt. Ez nem a New Yorkból ismert pastrami, ami vékonyra szeletelt rózsaszín, egymásra rétegzett szeletekből áll, hanem eleve érlelt szegyből készül, jobban emlékeztet a barbecue-húsra, amit lekapnak a rácsról, és némi pihentetés után felszeletelnek. De hát ahogy Katz mondhatja magáról, hogy ő a pastrami felszentelt apostola, legyen sansza a Czakó-kertieknek is kialakítani saját stílusukat, legfeljebb a pastramihívőknek lesz min morgolódniuk, míg meg nem szokják az új módit. Bár már ott tartanánk.
A szerző gasztroesztéta. Ez a véleménycikk nem feltétlenül tükrözi az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő írásokat. Várjuk az ön véleményét is.

Ehhez a cikkhez ajánljuk
- Kultúr
A fiú cowboykalap formájú fejjel született, nincsen könnyű élete
A Tubi tudja, hogyan kell megfeszíteni a húrt.
március 24., 06:00
- Kultúr
Pierre olyan trehány húst kapott, hogy még a pincér is megkóstolta, ehető-e
Rendhagyó beszámoló, név nélkül...
március 24., 06:22
- Mindeközben
Sydney Sweeney csobbant egyet a medencében, és ezzel robbantotta is a lájkbombát
tegnap, 22:00
- Mindeközben
Varga Viktor durva videóval jelentkezett be Baliról: „Halálközeli élményünk volt az óceán közepén”
tegnap, 21:22
- Kultúr
Mostantól magyarul is elérhető a szólásszabadság kézikönyve
A könyv négy évvel ezelőtti megjelenésekor éppen heves viták dúltak a szólásszabadság jogáról.
március 24., 10:53
- Kultúr
Kétszer is eltemették, utolsó útjain több száz cigány hegedült
A magyar nóta fejedelme 44 évet élt.
46 perce
- Kultúr
Új korszak kezdődött a Disney-nél, ingoványos talajra léptek
A vezérigazgató szerint óvintézkedéseket tesznek a felelősségteljes működésért.
március 24., 05:49
- Kultúr
Bepillantást nyerhetünk az idén érkező Alien sorozat hátborzongató világába
A kedvcsináló A nyolcadik utas: a Halál hangulatát idézi.
március 23., 16:06
- Kultúr
Dr. Csernus Imre: Menjenek a p*csába!
Megérintette a halál szele, mégsem változtatott az életvitelén.
március 24., 12:01
- Címlapon
Utánajártunk, mikor törlik el az óraátállítást
Az európaiak döntő többsége már búcsút intene neki.
47 perce
- Mindeközben
Demcsák Zsuzsa egy mondattal beoltotta új frizurája miatt Nagy Zsolt Leót, aki csak pislogni tudott a beszóláson
tegnap, 20:20
- Kultúr
Ha szerelembe esel, elveszítesz két közeli barátot
Ez a könyv megmondja, mi az élet értelme. Tényleg.
március 23., 11:10
- Kultúr
Továbbgyűrűzik a vita a tudóstársadalomban, megszólalt a főigazgató
Még mindig nem került pont a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat átalakulásáról szóló ügy végére.
március 24., 12:13
- Mindeközben
Elizabeth Moss köpni-nyelni nem tudott, olyan bizarr dolgot kértek tőle A szolgálólány meséjének forgatása után
tegnap, 19:19
- Kultúr
Példátlan összefogás, Alföldi Róbert ikonikus jelmeze is kalapács alá kerül
Társadalmunk legégetőbb problémáinak enyhítésén dolgoznak.
március 24., 17:59
- Kultúr
Gyilkosság rózsaszín graffitivel
Fekete festéket rendeltem, nem pinket! Most mi a fenét csináljak?
március 23., 07:35
- Címlapon
Példátlan lépés Kövér Lászlótól, de olyat sem láttunk még, amire ezzel reagált
Zajlik az élet a magyar parlamentben.
tegnap, 17:16
- Címlapon
Húszmilliárd forintos a vesztesége, feljelenti az államot és a Fideszt a magyar milliárdos
A vállalkozó szerint megpróbálták belülről szétverni a cégét.
tegnap, 21:25
- Címlapon
Miniszterelnöki megbízást kapott Gáspár Győző
Orbán Viktor személyesen írt neki levelet.
tegnap, 19:51
- Kultúr
Gálvölgyi János a politikai hovatartozásáról vallott
A színész a mai televíziózásról is kifejtette a véleményét.
március 22., 06:03
- Kultúr
Oscar-díjas színésszel debütál a Gyilkos a házban következő évada
Egyelőre még titkosak az új karakter- és cselekményrészletek.
március 24., 12:36
- Kultúr
Mész az utcán, nevetnek rád, de nem tudják, hogy benned van József Attila
Ez az őrület egy formája.
március 22., 11:20
- Mindeközben
Pumped Gabo heves szóváltásba keveredett Lukács Mikivel: „Arra van szükségem, hogy bekussolj végre, tesóm!”
tegnap, 18:32
- Mindeközben
Ráthonyi-Palácsik Tímea máig tartja a kapcsolatot Arnold Schwarzeneggerel: FaceTime-on gratulált a kisfiunkhoz
tegnap, 17:52
- Kultúr
Szívszorító kéréssel fordult a rendőrséghez Gene Hackman lánya
Telefonon beszélt a hatóságokkal, miután holtan találtak a sztárpárra.
március 22., 14:04
- Kultúr
Felesége utolsó gondolatait osztotta meg Cserhalmi György
A nemzet színésze kilenc éve veszítette el korábbi párját.
március 22., 15:43
- Kultúr
Sós Bálint Dániel: 100 millió forint közpénzről beszélünk, nagy volt a felelősség
A Berlini Filmfesztiválon bemutatkozó rendező-forgatókönyvírót filmje hátteréről kérdeztük.
március 22., 15:16
- Kultúr
Még annál is borzasztóbb lett az új Hófehérke-film, mint amire számítottunk
A Disney most megint meggyalázott egy sokak által imádott meseklasszikust.
március 22., 19:22
- Kultúr
Gryllus Dániel: A Gryllusok sem a Vereckei-hágón keresztül érkeztek a Kárpát-medencébe
Ünnepi ebéd a Kaláka vezetőjével.
március 23., 06:41
- Kultúr
Egész életében az apjával küzdött, aki végül belátta, fiának igaza volt
Philip Zimbardóra emlékezünk.
március 23., 06:42
- Mindeközben
Újabb világsztár tartózkodik Budapesten, feleségével megvan a véleményük a magyarokról
tegnap, 16:46
- Címlapon
J. D. Vance Grönlandra látogatott, meglepte a mínusz 18 fokos hideg
Az amerikai alelnök élesen kritizálta Dániát.
44 perce
Rovataink a Facebookon